MF DNES

Jen si útočte! Froome nepanikaří, usmívá se

Tour projela pohořím Jura. Chris Froome je stále žlutý, Roman Kreuziger jedenáctý. A Alpy se blíží.

- Tomáš Macek reportér MF DNES na Tour

CULOZ Tour, to jsou Alpy a Pyreneje, panuje všeobecné povědomí. Jenomže hory na nejslavněj­ším klání cyklistů ani zdaleka nejsou POUZE Alpy a Pyreneje.

Stoupání na kráter Puy de Dome v Centrálním masivu patřilo v minulosti ke zlatým hřebům závodu. Tady svedli v roce 1964 Jacques Anquetil a věčně druhý Raymond Poulidor souboj, označovaný za bitvu všech bitev. „Byli jsme jako siamská dvojčata v utrpení. Nikdy jsem se na kole necítil tak zle,“vypráví Poulidor, 80letý zavalitý chlapík, vysedávají­cí denně ve žlutém tričku ve sponzorské vesničce.

Na Puy de Dome se už Tour nevrací. „Nemůžeme. Už bychom tam nevměstnal­i potřebnou infrastruk­turu,“vysvětluje ředitel závodu Christian Prudhomme. Ovšem jsou tady další hory v Centrálním masivu. Nebo zrádné Vogézy, kde si předloni zlomil nohu Alberto Contador. A také nevyzpytat­elná Jura. Po sobotě, kdy jezdci v protivětru šlapali proti zdi, vítá je v neděli pohoří Jura až 30stupňový­m vedrem.

„Takové počasí mi nevadí,“usoudí Roman Kreuziger.

A co těch 4 000 výškových metrů? „Za celý den snad jen 20 kilometrů roviny,“spočítá na startu Fabian Cancellara a Dan Martin si uleví: „Brutální den. Musíme se mít na pozoru od prvního kilometru.“

Kreuzigerů­v týmový parťák Rafal Majka uhání v úniku a na pěti kopcích válčí o puntíkatý vrchařský dres. Též Pierre Roland z Cannondalu je mezi uprchlíky. Podle kolegů z týmu šlape se zlomenou rukou, ovšem tvrdošíjně odmítá zajít na rentgen, protože: „Já prostě nechci vědět, jestli je zlomená.“

Šplhají na Grand Colombier, prémii nejvyšší kategorie, opět obklopeni špalíry fanoušků, ale už nikoliv umačkáni jejich těly. Jako by se s blízkostí pořádkumil­ovného Švýcarska probudila také uvědomělos­t diváků. Když se malé dítě pokouší běžet vedle Juliana Alaphilipp­a, jeden z nich ho strhne zpět.

Kreuziger v 16členné skupině favoritů pohlédne na wattmetr: hmm, 420 wattů, nic příjemného. Ale hora je pokořena. Ještě poslední stoupání dne na Lacets de Grand Colombier je čeká, vlní se jako had. Český jezdec pozoruje Chrise Frooma a přemítá: Za poslední roky Chris hodně vyspěl. Je úžasné, jak komunikuje se svými lidmi a jak si řekne, co potřebuje.

Útočí Ital Aru, potom Španěl Valverde – a co Froome? Nic. Nepanikaří. S parťákem Poelsem je po chvíli pohltí. Tým Sky na Twitteru hlásí: „Všechny útoky zneutraliz­ovány.“ Však Alejandro Valverde později přizná: „Nezpozorov­ali jsme jakoukoliv slabost Frooma. Tak jsme radši pošetřili energii.“

Jen pohleďte, Brit se na kole dokonce usmívá! Kreuziger má lehce otevřenou pusu, Australan Porte z BMC už zeširoka oddechuje.

Majka zatím v popředí závodu řeže zatáčky tak mocně, že v jednu chvíli vyjede do trávy. Puntíky získá, ve spurtu o etapu ale podlehne Kolumbijci Pantanovi z týmu IAM.

Z favoritů jako poslední marně útočí ve sjezdu do cíle Francouz Bardet, načež nastává příměří. „Víc než o tom, kdo na etapě vydělá, to bylo dnes o tom, kdo ztratí,“říká Kreuziger, bezpečně zakotvený za Froomem. Ztratí Tejay van Garderen z BMC a tvrdí: „Už mi to ani nemyslelo, zůstal jsem ve svém vlastním světě a snažil se držet kola přede mnou. Ale nemohl jsem.“

Froome v cíli kývne hlavou. Splněno, další těžká etapa odškrtnuta. Přijíždějí unaveni a s úlevou.

Kreuzigero­vi u týmového autobusu ukáže sportovní ředitel Steven de Jongh vztyčený prst a plácne si s ním. Jeho kolega Sean Yates vykládá: „Roman se při kempu na Tenerife připravova­l tak, aby byl ve třetím týdnu nejsilnějš­í a byl Contadorov­i k ruce v Alpách. Mohl by v nich vystoupat třeba k 7. místu.“

To nejtěžší teprve přijde.

 ?? Foto: Reuters ?? Splněno, odškrtnuto Chris Froome (ve žlutém) a jeho pomocníci eliminoval­i všechny útoky, lídr Tour dokončil jurskou etapu s největšími soupeři.
Foto: Reuters Splněno, odškrtnuto Chris Froome (ve žlutém) a jeho pomocníci eliminoval­i všechny útoky, lídr Tour dokončil jurskou etapu s největšími soupeři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia