MF DNES

KLENUTÉ OBOČÍ

Stačí pár chytrých tahů a rázem vypadáte mladší, veselejší nebo třeba přísnější. Nic nedokáže změnit váš výraz tak dramaticky jako obočí.

- text: karolína demelová karolina.demelova@mfdnes.cz

Půjčená pinzeta, špatně osvětlené zrcadlo a oči zamlžené slzami, protože to bolí mnohem víc, než vám tvrdily spolužačky. Pamatujete? Největší hříchy jsme na svém obočí většinou napáchaly v pubertě, vyzbrojené jen neurčitými rady kamarádky a touhou vypadat jako oblíbená celebrita.

Mnohé z nás toho litují nejen nad starými fotkami, ale ještě i po mnoha letech. Problém s chloupky nad okem je totiž v tom, že na rozdíl od ostatních – u kterých bychom to uvítaly – velmi špatně nebo dokonce vůbec nedorůstaj­í. Takže pak nezbývá než nadávat svému mladšímu já a každé ráno dokola vyplňovat tužkou nebo stíny prázdná místa. Stojí to ale za tu práci, protože obočí udává výraz celému našemu obličeji.

TŘI ZÁKLADNÍ BODY

Ať už chcete následovat trendy a vykreslit si výrazné „instagramo­vé obočí“, nebo ho jen decentně podtrhnout, základem je najít ten správný tvar. „Nejdůležit­ější je vyměřit si tři body: kde by mělo obočí začínat, končit a kde je jeho nejvyšší bod,“říká Lucia Majtánová z pražského Benefit Brow Baru a dodává, že hodně žen dělá zásadní chyby už při vytrhávání. „Často se setkávám s tvarem ‚hokejka‘, kdy si žena uměle vytrhá nejvyšší bod obočí příliš blízko jeho začátku. Jenže právě dobře umístěný nejvyšší bod je velmi důležitý, protože otevírá oko a celý obličej pozvedne,“vysvětluje Lucia Majtánová. Obvyklou chybou je také špatně vytyčený začátek obočí: „Mnoho žen ho vyměřuje podle konce nosních dírek nebo vnitřního koutku oka, ale pak ho mají moc daleko od sebe a opticky jim to rozšíří nos.“

Pokud si obočí upravujete sama, doporučuje expertka po správném vyměření (viz box na protější straně) celou plochu výsledného tvaru vykreslit tužkou. „Snadněji se pak držíte vytyčené linie a nestane se vám, že byste omylem vytrhly nesprávné chloupky,“vysvětluje a připomíná, že dobré je také pracovat na obou stranách současně, občas od zrcadla poodstoupi­t a zkontrolov­at, jestli jsou obě obočí stejná.

POZOR NA PODTÓN

Málokterá máme tak husté a krásně tvarované obočí, abychom se obešly bez pomoci tužek, gelů nebo fixačních řasenek. Naštěstí je z čeho vybírat, takže se stačí jen rozhodnout, který produkt vám nejvíc vyhovuje, a najít správnou barvu.

„Pokud chcete mít obočí jen plnější a nepotřebuj­ete měnit jeho tvar, doporučuju vybrat si o odstín světlejší, maximálně stejnou barvu, jakou má vaše obočí,“radí Lucia Majtánová a doplňuje, že stejně důležitý je i správný podtón:„Řiďte se podle aktuální barvy svých vlasů. Například studené

blond budou slušet studené, našedlé odstíny, tmavovlásk­y s mahagonový­mi odstíny naopak snesou teplejší hnědou.“

NEJLEVNĚJŠ­Í LIFTING

Na obočí by neměly zapomínat ani dámy, kterým začíná řídnout nebo šedivět. „Právě u nich je důležité věnovat mu pozornost, protože dobře upravené obočí je ten nejlevnějš­í lifting,“zdůrazňuje expertka. Delší chloupky radí opatrně zastřiháva­t, šedé nechat obarvit nebo používat tónované gelové řasenky, které je barvou obalí. „Doporučuju také pořídit si světlou tužku nebo stín pod obočí, protože ho pozvedne a navíc projasní oko,“prozrazuje oblíbený trik s tím, že matná varianta sluší úplně všem, lesklá nebo perleťová pak vypadá lépe na mladších slečnách nebo opálené pleti.

Podívat se na sebe s odstupem a nezaujatě je někdy zvlášť u obočí dost těžké, protože i drobná úprava může podstatně proměnit náš výraz. Sázkou na jistotu je nechat si poradit od profesioná­lů, ale pokud se raději spoléháte na sebe, víc než kde jinde tu platí: dvakrát měř, jednou... trhej.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia