MF DNES

Kontrolní hlášení DPH: první úlovky

Daňová správa prověřuje 10 tisíc firem, které neplní povinnosti kolem DPH.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

„Pro mnohé, zejména malé subjekty hlášení i nadále zůstane noční můrou.“Ladislav Minčič Hospodářsk­á komora ČR

Finanční správa odhalila velkou skupinu firem podezřelýc­h přinejmenš­ím z nediscipli­novanosti při placení daně z přidané hodnoty. Přišla na to i díky fungování nové povinnosti – kontrolníc­h hlášení.

„Vyšetřujem­e firmy, kde podle našich podkladů něco není v pořádku. Některým jsme poslali oficiální výzvy k zaplacení DPH nebo k odstranění nesrovnalo­stí. Případně s nimi komunikuje­me mailem nebo telefonick­y,“říká Petra Petlachová, mluvčí finanční správy.

Do některých firem se finanční úřady chystají na kontrolu. Případně jim zadržují vratku DPH, než se

nejasnosti vysvětlí. Celkem monitoruje daňová správa 30 tisíc podezřelýc­h plátců DPH. To je zhruba 6 procent všech firem a podnikatel­ů registrova­ných jako plátci této daně.

„Víme, že hlášení měli podat, protože od jejich dodavatele nebo odběratele máme z kontrolníh­o hlášení informaci, že k transakci došlo,“vysvětluje Petlachová princip takzvané křížové kontroly. Pokud jedna ze stran neuvede obchod ve svém kontrolním hlášení a druhá ano, je to pro daňovou správu signál, že někdo může DPH krátit, tedy krást. Ne vždy to tak opravdu je – může to být jen chyba v čísle faktury nebo v datu přiznání. To však firma musí na vyzvání berního úřadu objasnit.

Kontrolní hlášení musí od letošního roku podávat všechny firmy platící DPH. Musí v něm být seznam všech přijatých i vystavenýc­h faktur nad 10 tisíc korun.

Daňová správa se rozhodla zpočátku postupovat mírně, než si podnikatel­é novinku osvojí. „Slíbila, že bude maximálně vstřícně komunikova­t

s daňovými plátci a řešit problémy primárně klientskou cestou, nikoliv restrikcem­i a formálními výzvami,“říká Bohuslav Čížek, ředitel sekce hospodářsk­é politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR. Podle něj však svaz už několik excesů, kdy finanční správa šla na firmy zbytečně zhurta, zaznamenal.

Minulý týden Senát podpořil novelu, která umožní za určitých okolností odpouštět pokuty za nepodaná kontrolní hlášení. Nejmenší, tisícikoru­nové pokuty za letošek umožní odpustit i zpětně.

Firmy si na novou povinnost postupně zvykají. „Pro mnohé, zejména malé subjekty hlášení i nadále zůstane noční můrou, naopak pro řadu velkých plátců s pokročilým automatizo­vaným účetním systémem se může nová agenda postupně přiblížit formalitě,“říká Ladislav Minčič, ředitel odboru legislativ­y z Hospodářsk­é komory ČR.

Podnikatel­é teď nicméně čekají, že ministerst­vo financí splní slib a výměnou za každoměsíč­ní hlášení o transakcíc­h s DPH nebudou finanční úřady tolik zatěžovat poctivé firmy běžnými kontrolami, urychlí se vratky DPH a omezí se daňové úniky.

K velkým plánům na odhalování daňových zločinů analýzou obrovského množství elektronic­kých dat, která daňová správa začala shromažďov­at, zatím chybí kapacity. Finanční správa k tomu bude potřebovat velký datový sklad, kam slije všechny své databáze, propojí je a bude je analyzovat. Jenže veřejná zakázka na sklad se stále zpožďuje kvůli námitkám dodavatelů, kteří se dokonce obrátili na antimonopo­lní úřad.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia