MF DNES

Tenisté kvůli viru nejedou do Ria

- Ondřej Novotný reportér MF DNES

TŘINEC Oba měli šanci na medaili. A oba se jí dobrovolně vzdali.

Český olympijský tým pro Rio je po víkendu chudší o dvě hvězdy: Tomáše Berdycha a Karolínu Plíškovou.

„Bylo to pro mě těžké rozhodnutí po dlouhé a složité diskusi s blízkými,“prohlásil Berdych.

„Omlouvám se ze stejných důvodů jako Tomáš Berdych,“vzkázala Karolína Plíšková. Společná příčina zní: virus zika. Kvůli němu už se z olympiády omluvila řada tenisových a golfových hvězd. O víkendu se k nim připojili i první dva Češi.

Jejich omluvenky znamenají výrazný zásah pro ambice a složení českého týmu. Nejen že zmizelo několik medailovýc­h šancí, vždyť kromě singlu uvažovali Berdych a Plíšková i o společném mixu; jejich rozhodnutí ovlivnilo i osudy dalších krajanů. Berdych měl tvořit společně s Radkem Štěpánkem silný deblový pár, odhlášením však nechal spoluhráče v nejistotě. „V pátek jsem si zkoušel olympijsko­u kolekci a měl jsem husí kůži. A pak se zdálo, že se můj sen rozplynul,“zoufal si Štěpánek a nechtěl Berdychovo rozhodnutí šířeji komentovat.

Včera odpoledne však s úlevou zjistil, že do Ria přece jen pojede. Bude hrát debl s Lukášem Rosolem, s nímž v sobotu trápil světové deblové jedničky Mahuta s Herbertem. A rád by nastoupil i v mixu. O čtyřhru tím pádem přijde Jiří Veselý, původní Rosolův parťák.

S Plíškovou se počítalo do deblu po boku Lucie Šafářové, která místo toho utvořila dvojici s Barborou Strýcovou.

Veslař: Větší hrozbou je vražda

Rio, pro spoustu sportovců tak vysněné, není pro tenisty vrcholným turnajem. Za olympijské klání nejsou body do žebříčku ani finanční odměny. I proto omluvenky přibývaly: nejprve Tomic, Isner, López či Thiem, nyní i Raonic, Halepová a Berdych – poslední čtyři jména patří do elitní desítky. Plíšková se nyní drží na žebříčku na šestnáctém místě.

Většina z nich uvádí jako důvod právě virus zika přenášený komáry egyptskými. Ale ne všichni pro tuto omluvenku mají pochopení. „Četl jsem si nějaké články, jenže bez komára ziku nechytnete a já tam za dva měsíce ještě žádného neviděl, takže proč se bát?“řekl vodní slalomář Jiří Prskavec.

Veslařský olympijský šampion Mahé Drysdale se divil: „Proč byste se vzdávali olympijské­ho snu kvůli tak nízké pravděpodo­bnosti! Když už, tak jako omluvu použijte obavu z vraždy,“napsal na Facebooku. „Šance chytit ziku během olympiády představuj­e pravděpodo­bnost 3,2:100 000, šance stát se obětí vraždy v Riu 35,7:100 000, šance zabít se na silnici na Novém Zélandu 7,3:100 000,“uvedl na sociálních sítích.

Obavy kolem viru zika mírní i představit­elé Českého olympijské­ho výboru. „Nechápu, proč rozhodnutí sportovců přišlo teď, když se o riziku nákazy hovoří stále méně a méně,“podivuje se Martin Doktor, šéf české mise pro Rio. „V době konání olympijský­ch her je v Brazílii zimní období, takže aktivita komárů, kteří virus přenášejí, je nižší,“uvedl šéflékař českého týmu Jiří Neumann.

Žádné Rio = více sil na US Open

Na omluvenky však lze nahlížet i z jiného hlediska. Stačí se podívat třeba na případ Berdycha, pro něhož má olympiáda vedle viru zika i další potenciáln­í nevýhody.

V září mu bude 31 let. Odráží nápor nastupujíc­í generace tenistů. Po nepříliš vydařeném jaru bojuje o to, aby se udržel v elitní desítce žebříčku ATP, což je pro jeho kariéru klíčové. Pokud by z ní vypadl, hrozí mu horší pozice z hlediska nasazování, složitější cesta turnajovým­i pavouky a další potenciáln­í pád.

Vynecháním olympiády získá oproti konkurenci výhodu. Nebude muset absolvovat náročnou cestu do Brazílie, odpadne mu zátěž z turnaje, který by jeho pozici na žebříčku stejně nevylepšil.

Na nadcházejí­cím grandslamu US Open bude odpočatějš­í než jeho konkurenti, čímž zlepší svou pozici na jednom z vrcholů sezony. „Může zase hrát o semifinále, finále,“říká daviscupov­ý kapitán Navrátil. Na olympijsko­u medaili si ale minimálně čtyři roky počká.

 ??  ??
 ?? Foto: 2x Profimedia.cz ?? Nechce ohrozit rodinu Tomáše Berdycha vystrašil vir zika. Navíc se může soustředit na udržení v elitní desítce žebříčku ATP.
Foto: 2x Profimedia.cz Nechce ohrozit rodinu Tomáše Berdycha vystrašil vir zika. Navíc se může soustředit na udržení v elitní desítce žebříčku ATP.
 ??  ?? Přijde o olympijsko­u premiéru Zatímco Tomáš Berdych už hrál na třech předchozíc­h letních olympiádác­h, Karolína Plíšková se vzdala premiéry.
Přijde o olympijsko­u premiéru Zatímco Tomáš Berdych už hrál na třech předchozíc­h letních olympiádác­h, Karolína Plíšková se vzdala premiéry.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia