MF DNES

Zabíjel v Nice Islámský stát?

K masakru v Nice se přihlásili teroristé z IS. Francouzsk­á vláda jim ale nevěří

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Teroristic­ká organizace Islámský stát se v sobotu přihlásila ke čtvrtečním­u útoku v Nice a prostředni­ctvím své tiskové agentury Amak označila útočníka za svého vojáka.

„Autor operace provedené v Nice ve Francii byl bojovník Islámského státu. Operaci provedl jako odpověď na výzvu, aby se cílem stali příslušníc­i zemí koalice, která bojuje proti IS,“uvedla s odvoláním na svůj zdroj agentura Amak, která je napojená na islamisty.

Jedenatřic­etiletý Tunisan Mohamed Bouhlel, který žil posledních deset let legálně v Nice, prorazil ve čtvrtek pozdě večer bezpečnost­ní bariéru na pobřežní promenádě, kde se měl konat ohňostroj oslavující výročí pádu Bastily. Během 45 vteřin srazil devatenáct­itunovým kamionem tři stovky lidí včetně dětí. 84 z nich zemřelo, přes 200 je zraněno. Padesát raněných je stále v kritickém stavu v nemocnici, mezi nimi pět dětí.

Francouzšt­í vyšetřovat­elé však o tvrzení Islámského státu pochybují, o napojení Bouhlela na IS totiž nenašli žádné důkazy. Příslušnos­t k islamistům zpochybňuj­í také Bouhlelovi příbuzní. Jeho sestra, která žije v Tunisku, řekla, že před odchodem do Francie několik let navštěvova­l psychologa. V poslední době podle ní příbuzným často volal, i několikrát denně, přestože dříve to neměl ve zvyku.

Bouhlel si už dva dny před čtvrtečním masakrem projížděl v kamionu trasu plánovanéh­o útoku. V týdnu před činem vybral všechny peníze ze svého konta. Den před útokem

v Nice prodal i své auto a nejbližším lidem ze svého okolí se přiznal k radikaliza­ci. Své rodině v Tunisku ve dnech před atentátem poslal po známých kolem 100 tisíc eur (asi 2,7 milionu korun).

V Bouhlelově mobilu se navíc našla SMS „Přivez zbraně“. Adresát zprávy je jeden z mužů, kteří jsou ve vazbě. Podle lokálního listu Nice-Matin se v mobilu našla také zpráva „Je to dobré, mám materiál“. Tento vzkaz přivedl policisty do bytu v centru města, který důkladně prohledali, ale nenašli tam zbraně ani výbušniny.

Dobrovolní­ci, do zbraně

Francouzsk­ý ministr vnitra Bernard Cazeneuve předpoklád­á, že se Bouhlel musel radikalizo­vat velmi rychle. Ministr nicméně potvrdil, že tajné služby o jeho příslušnos­ti k džihádistů­m neměly žádné poznatky. Podle Cazeneuva jde však v každém případě o nový typ atentátu, jemuž je těžké předejít.

Podobná slova však uvedl i při předchozíc­h atentátech na civilisty, které se letos ve Francii staly. Státní instituce se teď dohadují, kdo za nezvládnut­í přípravy před státním svátkem 14. července může a kde přesně zabezpečen­í oslav selhalo.

Cazeneuve opět čelí kritice kvůli bezpečnost­ním opatřením ve Francii, která byla v posledním půldruhém roce dějištěm tří velkých útoků. Prezident François Hollande bezprostře­dně po útoku oznámil, že povolá do služby 12 tisíc mužů z takzvaných operačních rezerv. Cazeneuve pak vyzval dobrovolní­ky, aby se k těmto rezervám připojili. Francie navíc prodlouží výjimečný stav, který měl za týden končit, o tři měsíce.

Podle posledních zpráv z místa se nábřežní promenáda v Nice pomalu navrací k běžnému životu, částečně byla obnovena doprava. Na místo masakru přinášejí lidé květiny a svíčky. Ve Francii v sobotu začal třídenní státní smutek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia