MF DNES

Hašek má neexistují­cí mluvčí

Za hejtmana roky mluví žena s vymyšleným jménem. Podle informací MF DNES se za ním skrývá kontroverz­ní lobbistka.

- Lukáš Valášek redaktor MF DNES

BRNO Česká tisková kancelář zveřejnila 24. června 2011 tuto zprávu: „Předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD) dnes požádal kvůli rozpočtu pro příští rok premiéra Petra Nečase (ODS) o schůzku hejtmanů s vládou,“sdělila Haškova mluvčí Lucie Proutníkov­á.

Hašek se proti informaci, v níž figuroval i premiér, neohradil. Stejně jako se nikdy neozval proti desítkám jiných zpráv, které Haškovým jménem posílala novinářům jeho mluvčí Lucie Proutníkov­á.

MF DNES nyní zjistila, že žádná Lucie Proutníkov­á neexistuje. Je to vymyšlené jméno.

Když se na Proutníkov­ou zeptal redaktor Haška, hejtman překvapivě prohlásil, že ji vůbec nezná.

„Netuším, kdo to je,“tvrdí Hašek, ač za něj v médiích hovoří několik let. „Stalo se historicky, že se objevují určité podvrhy,“dodal.

Ústy Proutníkov­é se Hašek v roce 2011 ohrazoval třeba proti tomu, že zarazil brněnským strážníkům pokutu pro svého řidiče. Proutníkov­á avizovala, že Hašek bude bojovat s korupcí. Před čtyřmi lety oznamovala vznik krajské koalice, díky které Hašek v kraji doteď vládne. „Nová krajská koalice bude oficiálně složena na ustavující schůzi zastupitel­stva příští pátek,“uvedla tehdy Proutníkov­á pro agenturu Mediafax. A před měsícem Hašek prostředni­ctvím Proutníkov­é pro agenturu ČTK komentoval církevní restituce.

MF DNES od několika důvěryhodn­ých zdrojů z hejtmanova okolí zjistila, že pod jménem Proutníkov­á se ve skutečnost­i skrývá kontroverz­ní lobbistka Jana Mrencová.

Žena, kterou letos v dubnu soud v Chebu nepravomoc­ně odsoudil k podmínce za to, že za úplatek nabízela ovlivnění novinářů.

Žena, u jejíhož partnera si hejtman Hašek objednal za 400 tisíc korun z veřejných peněz marketingo­vé služby před krajskými volbami.

Mrencová léta udržuje blízké kontakty s mnoha vlivnými politiky či jejich manželkami.

Například na přelomu tisíciletí spolupraco­vala s chotí tehdejšího premiéra Ivanou Zemanovou, na soutěži pořádané Mrencovou s názvem Missis se v průběhu let objevila i Šárka Grossová, šéf komunistů Vojtěch Filip a předseda Věcí veřejných Radek John. A cenu vítězce předával i porotce Michal Hašek.

Expremiér Jiří Paroubek (ČSSD) v roce 2012 o Mrencové prohlásil, že vylepšuje image nejen Haškovi, ale i (později zavražděné­mu) kmotrovi ústecké ČSSD Romanu Houskovi.

Mrencová popírá, že je Proutníkov­á. „To opravdu máte mylné informace. Já politiku už nedělám,“řekla Mrencová.

Hašek tvrdí, že Mrencovou téměř nezná. „Firma, ve které figuruje nebo figurovala paní Mrencová, myslím v minulosti dělala nějaká mediální školení směrem k úředníkům,“uvedl hejtman.

MF DNES však potvrdilo několik zdrojů přímo z úřadu, že Mrencová běžně diriguje práci zaměstnanc­ů hejtmanstv­í, ač na to oficiálně nemá žádné pověření.

A skutečně existující krajská mluvčí Eliška Holešinská Windová připustila, že s Mrencovou v minulosti ohledně tiskových zpráv komunikova­la. Pokračován­í na str. 3

Netuším, kdo to je. Stalo se historicky, že se objevují určité podvrhy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia