MF DNES

Turci běžence zadrží, věří EU

- Luboš Palata redaktor MF DNES

BRUSEL Lidé na řeckých ostrovech Lesbos, Kos a dalších se znovu s obavami dívají směrem k Turecku. Už tak křehká dohoda EU s Ankarou o zastavení uprchlické vlny by mohla vzít po nepodařené­m vojenském převratu za své.

Zvláště pokud bude Brusel a západní politici tvrdě kritizovat velice tvrdý postup prezidenta Recepa Tayipa Erdogana proti skutečným i pouze domnělým pučistům. Vojenský puč bere také většina států Evropské unie jako záminku, proč odložit do nedohledna dohodu o bezvízovém styku s Tureckem, kterou však Erdogan považuje za podmínku, aby nezačal pouštět do Řecka další statisíce migrantů ze Sýrie i jiných zemí. „Je evidentní, že dojde k odložení dohody o bezvízovém styku s Tureckem,“uvedl včera v Českém rozhlase tajemník pro evropské záležitost­i Tomáš Prouza.

„Turecko bylo odhodlané plnit migrační dohodu před pokusem o převrat a my nemáme žádné náznaky z žádné z diskusí, které jsme vedli během víkendu a dnes, že by se na tomto postoji něco změnilo,“ uvedl včera mluvčí německého ministra zahraničí.

Jenže napětí mezi Unií a tureckou vládou spíše stoupá, než by klesalo. Největším bodem sváru je pro unijní politiky obnovení trestu smrti, o jehož znovuzaved­ení chce Erdogan jednat s opozicí. „Země, která má ve svém právním řádu trest smrti, nemůže být členem Unie,“varovala Turecko šéfka unijní diplomacie Federica Mogherinio­vá. „Pokus o ozbrojený převrat není výmluvou k tomu, aby se země vzdálila právnímu státu a ochraně lidských práv,“varovala Ankaru.

Více čtěte na str. 5

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia