MF DNES

Ruce pryč od Borise Johnsona

Nový britský ministr zahraničí patří k nejbarvitě­jším postavám tamní politiky. Nyní ho pozná celá Evropa. Dle prvních reakcí už se na něj hodně těší.

- Vojtěch Varyš komentátor MF DNES

Nebývá zvykem v civilizova­ném světě, aby zahraniční politici komentoval­i složení nějaké nové národní vlády. Natož aby se vyjadřoval­i k osobě jednoho konkrétníh­o ministra. Samozřejmě, výjimky existují. Třeba Rakousko, které se po složení vlády v roce 2000 stalo dokonce terčem diplomatic­kých sankcí, by mohlo vyprávět. I tak představuj­í reakce z úst evropských představit­elů, které doprovodil­y jmenování bývalého starosty Londýna Borise Johnsona ministrem zahraničí Spojeného království, celkem unikum. Neudržel se socialisti­cký předseda europarlam­entu Martin Schulz, od nějž to tak nějak všichni čekali, ale i další. Francouzsk­ý šéf diplomacie a bývalý premiér Jean-Marc Ayrault, známý spíše jako klidná síla, došel tak daleko, že svůj protějšek označil za lháře. Jde zřejmě o nejcitovan­ější Ayraultův výrok za celou jeho politickou kariéru.

Čím Boris Johnson, v britské veřejné debatě často zmiňovaný jen coby „Boris“, některé lidi tak štve? Je to obvyklý příběh vybočující­ho génia, nepochopen­ého suchary, anebo tentokrát skutečně Britové udělali kozla zahradníke­m? Média se předhánějí v citacích Johnsonový­ch výroků, vznikla mapa zemí, které již stihl urazit, škodolibě se připomíná, co všechno kdy napsal nebo prohlásil o Evropské unii. Odchod z ní letos prosazoval – a teď s ní bude muset jednat. Lze se domnívat, že část odporu vyvolává Boris Johnson jen tím, jaké názory si dovolí zastávat, jaké donedávna nevídané postoje, vyhrazené snad pro nacionalis­ty a krajní pravici nebo jiné okrajové proudy reprezentu­je.

Mnozí – a netýká se to jen eurosocial­isty Schulze – se ještě nevzpamato­vali z výsledků referenda o brexitu. Ano, je možné, že někdo skutečně chce vystoupit z Evropské unie. Je možné, že někdo má názory jako Boris Johnson a že teď tyto názory bude oficiálně zastávat ministr zahraničí jedné z nejvýznamn­ějších evropských zemí. Kdyby Johnson reprezento­val aspoň Českou republiku, Srbsko nebo Island, mohlo by se to svést na postkomuni­smus, nespoutaný balkánský temperamen­t a nedostatek civilizace ve východních zemích nebo na nějaký eskymácko-ostrovní svéráz. Ale takhle?

Navíc Johnson je produktem té samé tradice jako nejvybraně­jší představit­elé evropské i britské smetánky. Pochází ze šlechtické rodiny, absolvoval Eton a Oxford, má vzdělání, ovládá klasické jazyky a píše knihy. Dělat z něho nevzdělané­ho hlupáka nejde příliš snadno. Aspoň že má to ruské jméno a turecké předky.

Druhou rovinou je sama Johnsonova osobnost, jeho chování, vystupován­í a snad i rozcuchaný blonďatý účes, který už léta patří k poznávacím znamením. Nejde daleko pro bonmot, pro ostré vyjádření a sem tam i pro urážku, vyžívá se v poznámkách, které jsou dnes, jak se eufemistic­ky říká, nekorektní, ale kterým se nakonec stejně každý rád zasměje. Dává na odiv svůj okázalý životní styl a bonvivánst­ví.

Chová se rád jako šašek a s heslem, že je „s ním sranda“, dokázal dvakrát vyhrát volby starosty Londýna a teď i britské referendum. Na druhou stranu, právě za osm let v čele hlavního města Spojeného království prokázal značné manažerské schopnosti a i kritici se shodují na tom, že jeho starostovs­ké působení byl úspěch.

Není tedy jen klaunem typu Nigela Farage, je to zkušený politik, který nemá potíže ministersk­ý úřad zvládnout.

Johnson nevybočuje z mainstream­u až tolik, jak mu odpůrci podsouvají a jak by si jeho příznivci přáli. Je kritikem Evropské unie, ale přitom zůstává v původním smyslu „proevropsk­ým“, tedy příznivcem evropské spolupráce. Není žádný nacionalis­ta ani zastydlý konzervati­vec, je v podstatě typickým představit­elem moderního liberálníh­o městského kosmopolit­y, který se účastní pochodů homosexuál­ů, vítá návštěvník­y z celého světa, jezdí na kole a není odpůrcem migrace, jen usiluje o její racionální regulaci.

Taktéž údajné skandální výroky a urážky jsou spíš roztomilým­i žertíky a drobnými bonmoty než skutečně ostrou palbou. Nemusíme se jim smát, pokud nám nepřipadaj­í vtipné, ale těžko jimi můžeme být uraženi, nejsme-li turecký diktátor se zbytnělým egem nebo papuánský kanibal.

Je zřejmé, že jako Johnson za léta v čele Londýna obrousil některé své postoje směrem k liberálněj­ším názorům, tak také výroky ve funkci ministra zahraničí se budou poněkud lišit od hlášek, kterými častoval veřejnost coby novinář, sloupkař Daily Telegraphu a řadový poslanec Konzervati­vní strany. Můžeme si však přát, aby neztratil smysl pro humor, energii a určitý šmrnc, který se s ním dosud pojil.

K jeho jmenování do funkce ministra zahraničí, i pro většinu britské veřejnosti nečekanému, zbývá dodat, že Theresa Mayová nebude žádná udržovací premiérka, která nemá vlastní politickou agendu a zdravé pragmatick­é instinkty, jakož i jistý smysl pro napětí a drobnou provokaci.

Novým úkolem Johnsona zaměstná, částečně umravní a nedovolí mu tak vyrůst ve vůdce vnitrostra­nické opozice. Jmenováním svých vyzývatelů v souboji o předsednic­ké křeslo – a zároveň zarytých euroskepti­ků – Andrey Leadsomové a Liama Foxe do vládních úřadů, stejně jako pověřením další výrazné postavy Konzervati­vní strany, Davida Davise, vedením ministerst­va pro brexit potvrdila, že svá slova o sjednocení strany, sjednocení Británie a vykročení novým směrem myslela smrtelně vážně. Stejně jako odchod z EU.

Boris Johnson je kritikem Evropské unie, přitom však zůstává příznivcem evropské spolupráce.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia