MF DNES

Zemřel hrdina od Dukly, tankista Šerák

- — Sabina Netrvalová

OSTRAVA Ve věku nedožitých 93 let zemřel v neděli plukovník Karel Šerák, který se v roce 1945 podílel na osvobození Ostravy od německých okupačních vojsk.

Šerák sloužil jako velitel tanku u 1. českoslove­nské brigády. Bývalý tankista byl loni jmenován čestným občanem Ostravy.

Šerák se narodil v roce 1923 v Českém Boratíně na Volyni. Do českoslove­nské armády se dostal stejně jako tisíce dalších hned po osvobození své vesnice.

„Hned když přešla fronta, rozhodli jsme se narukovat. Celá vesnice. Chtěli jsme k Čechoslová­kům. V naší vesnici bylo třiačtyřic­et baráků, do armády se hlásilo třiasedmde­sát lidí. Já se hlásil k tankistům. A vzali mě. Stejně tak i bratra. Šel s námi i tatínek, toho poslali domů, měl více než padesát, bojoval už v první světové válce,“vzpomínal na svůj odchod do války.

Bývalý tankista, který bojoval už na Dukle, byl jedním z posledních tří žijících velitelů tanků 1. čs. tankové brigády. Do Ostravy se dostal 30. dubna 1945. O rok později byl demobilizo­ván a usadil se v Chotiněvsi na Litoměřick­u.

Spolu s dalším bývalým velitelem Bedřichem Opočenským loni v dubnu Ostravu znovu navštívili, aby se účastnili oslav výročí konce války. Šerák byl při té příležitos­ti jmenován čestným občanem města.

„Jeden z posledních žijících osvobodite­lů našeho města se ještě na jaře tohoto roku osobně zúčastnil oslav 71. výročí osvobození Ostravy. Nikdy nezapomenu na jeho barvité líčení válečných událostí. Zapamatuji si ho jako člověka statečného a přes vysoký věk plného optimismu. Vzor a příklad pro mladší generace. Pan plukovník Šerák zůstane navždy v našich srdcích,“uvedl na stránkách města ostravský primátor Tomáš Macura.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia