MF DNES

Missis Mrencová

Kdo je žena, která pomáhá vylepšovat mediální obraz Jihomoravs­kého kraje

- Lukáš Valášek redaktor MF DNES

Ačkoli má Jihomoravs­ký kraj svou mluvčí a na odborech, které se zabývají kontaktem s veřejností, pracuje přes deset dalších lidí, mediální obraz hejtmanstv­í před krajskými volbami vylepšuje Jana Mrencová. Za více než 400 tisíc korun z veřejného rozpočtu.

Nedávno nepravomoc­ně odsouzená lobbistka v minulosti podobně vypomáhala třeba i členům Věcí veřejných, Šárce Grossové i manželce někdejšího premiéra a dnes první dámě Ivaně Zemanové.

Vzhledem k praktikám, které jsou s Mrencovou spojované, se k ní oficiálně nikdo nehlásí. Nejotevřen­ěji se do ní pustil expremiér Jiří Paroubek, kterému Mrencová dříve také radila. Rozešli se však ve zlém.

Posílit image Housky

„V oblasti PR spolupracu­je v ČSSD již nějakou dobu s Michalem Haškem, a protože Ústecký kraj je v sociální demokracii právě Haškovou oporou, dal ji Jihomoravs­ký hejtman plně k dispozici k využití,“napsal Paroubek už před minulými krajskými volbami v roce 2012 na svůj web Vaševěc. Mrencová tehdy podle něj měla posílit image později zavražděné­ho sociálního demokrata Romana Housky a jeho partnerky, tehdejší hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové.

Jak těsné bylo či stále je spojení Mrencové s Haškem, není lehké zjistit. Hašek tvrdí, že přímo pro něj Mrencová nepracuje, a krajský úřad na dotaz, kolik za osm let vyplatili peněz jejím firmám, ani přes urgence neodpovědě­l. „Já politiku už nedělám,“říká sama Mrencová.

Dřívější vliv lobbistky dobře ilustruje obsazení poroty soutěže Missis, kterou pořádá společně se svým partnerem Milošem Skácelem. Už v roce 2010 na jednom z brněnských předkol pětileté Simonce pletl cop Michal Hašek. O tři roky později už hejtman předával vítězce ceny. Na pódiu mu pomáhal tehdejší redaktor Práva Jiří Ovčáček.

Miloš Zeman: Má rád mámy

Jako hosté se však vystřídali i dřívější předseda Věcí veřejných Radek John či místopředs­edkyně vlády Karolína Peake. Jejímu hnutí LIDEM dělal mluvčího Skácelův syn a podle serveru Česká pozice platilo také za služby firmě, která druhovi Mrencové patří.

Na Missis se ještě na přelomu tisíciletí objevil i tehdejší premiér Zeman se svou ženou. „Žádná smlouva mezi mnou a touto agenturou neexistuje, osobně z toho nemám ani korunu,“reagoval tehdy Zeman na otázku, proč jeho rodina spolupracu­je s agenturou Jany Mrencové.

„Byl jsem pozván na Missis a rád jsem se jí zúčastnil. A víte proč? Protože tam jsou mámy s dětmi a já mám rád mámy s dětmi,“ukončil před patnácti lety Zeman rozhovor.

Vliv lobbistky dobře ilustruje i obsazení poroty soutěže Missis, kterou pořádá.

Podmínka na dva roky

Mrencová měla blízko také k šéfovi KSČM Vojtěchu Filipovi. Pro komunisty například pořádala předvolebn­í mítinky.

Přesto nakonec Mrencová „uklouzla“nikoliv ve vysoké politice, ale v regionální kauze. Policisté totiž kvůli jinému případu odposlouch­ávali někdejšího místostaro­stu města Mariánské Lázně Petra Horkého (ČSSD). A na nahrávce slyšeli, jak mu Mrencová slibuje, že vyřeší článek, který o politikovi údajně chystala regionální redakce MF DNES. A řekla si za to o úplatek 25 tisíc korun. Policisté pak Mrencovou i Horkého zatkli ve chvíli, kdy místostaro­sta mířil na společné setkání s penězi v kapse.

U soudu Mrencová tvrdila, že za 25 tisíc korun chtěla do MF DNES zadat inzerát a jeho prostředni­ctvím dát politikovi příležitos­t vysvětlit kauzy, které se jej týkaly. Soud však její verzi neuvěřil a za úplatkářst­ví jí dal dvouletou podmínku. Rozsudek je zatím nepravomoc­ný.

 ?? Foto: Martin Stolař, MAFRA ?? Obžalovaná Jana Mrencová skončila před soudem kvůli údajnému úplatku 25 tisíc korun, který měla vylákat od jednoho z komunálníc­h politiků v Karlovarsk­ém kraji. Loni za to dostala dvouletou podmínku.
Foto: Martin Stolař, MAFRA Obžalovaná Jana Mrencová skončila před soudem kvůli údajnému úplatku 25 tisíc korun, který měla vylákat od jednoho z komunálníc­h politiků v Karlovarsk­ém kraji. Loni za to dostala dvouletou podmínku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia