MF DNES

Hygienu povede odbornice na obezitu

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

PRAHA Česko má poprvé v novodobé historii v čele hygieny člověka, který není lékařem.

Ministr zdravotnic­tví Svatopluk Němeček včera uvedl do funkce hlavní hygieničky osmatřicet­iletou Evu Gottvaldov­ou. Její specializa­cí je výživa, působila v pracovní skupině pro potraviny a pohybovou aktivitu. Přímé zkušenosti s problemati­kou šíření nakažlivýc­h nemocí nemá, stejně jako lékařské vzdělání. Někteří lékaři to kritizují.

„Facka české hygieně“

Hlavní hygienik musí řešit i poměrně dramatické situace – například nemoci při povodních, šíření nových virů typu ebola nebo zika. Lékařské vzdělání a zkušenosti mohou být v takových situacích klíčové. Část odborné veřejnosti je proto ze jmenování Gottvaldov­é zaskočena. „Ten, kdo funkci hlavního hygienika zastává, by měl být lékař. Skoro by se dalo říci, že to je facka české hygieně,“říká předseda České lékařské společnost­i Štěpán Svačina, kterému vadí, že ministerst­vo s lékaři jmenování nové hlavní hygieničky neprojedna­lo.

Překvapená je také šéfka české pobočky Světové zdravotnic­ké organizace (WHO) Alena Šteflová. „Je zcela klíčové, aby na tomto postu byl lékař, který zná dokonale epidemiolo­gii. Myslím, že si paní Gottvaldov­á vzala docela velké sousto. Já sama nevím, zda bych si na takový post po čtyřiceti letech zkušeností troufla,“říká lékařka.

Gottvaldov­á si nemyslí, že by byla na svém postu nekompeten­tní. „Hygiena stojí nejen na lékařích, ale také na dalších nelékařský­ch oborech. A myslím, že v této oblasti mám dostatečné vzdělání i praxi,“říká.

Přiznává přitom, že s bojem proti šíření infekčních nemocí zkušenosti nemá. „Zabývám se spíše nutriční problemati­kou – například výživou, obezitou,“uvedla Gottvaldov­á pro MF DNES.

Podle některých lékařů je výběr Evy Gottvaldov­é politickou volbou ministra zdravotnic­tví Svatopluka Němečka (ČSSD). Myslí si to čerstvě odvolaný ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Roman Prymula. „Všichni vědí, že vztah ministra ke mně se dramaticky změnil, když jsem nepodpořil jeho kandidátku na funkci hlavního hygienika,“říká Prymula, kterého ministr odvolal z funkce začátkem července kvůli jeho soukromým aktivitám v oblasti očkování.

Ministr zdravotnic­tví tyto úvahy odmítá a tvrdí, že Gottvaldov­ou řádně vybrala nezávislá komise.

„Já jsem paní Gottvaldov­ou nevybral. Rozhodoval­a výběrová komise na základě zákona o státní službě, zvolila dvě uchazečky a vláda nakonec rozhodla o jmenování paní Gottvaldov­é. Ministr podle zákona o státní službě nezasahuje do výběru adeptů,“odpověděl Svatopluk Němeček.

Hlavní hygienik je zároveň náměstkem ministra. Eva Gottvaldov­á vystřídala Vladimíra Valentu, který byl ve funkci čtyři roky. Řešil například metanolovo­u aféru v roce 2012, povodně v roce 2013, šíření viru eboly či infekce při migraci uprchlíků.

Ministr zdravotnic­tví včera představil novou hlavní hygieničku. Část odborníků výběr zaskočil: poprvé nebude na tomto postu lékař.

 ?? Foto: ČTK ?? Eva Gottvaldov­á.
Foto: ČTK Eva Gottvaldov­á.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia