MF DNES

Kuvajťan vydíral českou přítelkyni: Unesu ti syna

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Po několika dnech jí měl údajně vyhrožovat, že pokud se k němu nevrátí, vezme jí jejího syna,“uvedl mluvčí teplické policie Daniel Vítek.

Čtyřicetil­etý Husain se seznámil se stejně starou Češkou Andreou v roce 2014, když doprovázel svou nemocnou matku na léčení do teplických lázní. Před Vánocemi 2014 se k Andree nastěhoval a dali si ústní slib manželství, což podle kuvajtské tradice stačí k tomu, aby byla žena vnímána jako jeho právoplatn­á manželka.

Žárlivé scény a bití

Husain se ale poté začal projevovat značně žárlivě a majetnicky. Denně ji kontrolova­l, posílal stovky textových zpráv.

K prvnímu incidentu došlo, když si Andrea vyšla s kamarádem na kávu. Přestože o tom Husain dopředu věděl, Andreu doma zbil. Podle ženiny výpovědi jí dal facku a sešvihal páskem přes záda a nohy.

Už tehdy se rozhodla, že vztah ukončí. Muž se omlouval a sliboval, že už se to nestane. Žena mu uvěřila. Během bouřlivého vztahu se rozešli ještě několikrát. Mezitím Husain odletěl načas zpět do Kuvajtu, Andrea pak letěla na měsíc a půl za ním.

Jenže po návratu do Teplic ji znovu napadl. Opilý ji chytil pod krkem, vyzdvihl do vzduchu a křičel, že ji zabije. Po čase dosáhla toho, že jí vrátil ústní slib manželství.

Jenže pak se s ním zase sešla, aby si vrátili některé věci. Muž se ji snažil dostat do svého bytu, násilím ji tlačil do domu. Andrea podle své výpovědi na policii, kterou posléze potvrdili i svědci, křičela a snažila se udržet ozdobné mříže na vchodových dveřích. Muž ji vlekl k výtahu. Uvnitř domu ji zachránily pracovnice firmy, které mají kanceláře vedle bytů.

Minulý týden v úterý ji znovu vyhledal a vyhrožoval, že když nechce být s ním, přijde o syna.

„Řekl, že si ho odveze, vezme, pokud nebudu s ním,“vypověděla.

Když žena namítla, že na syna nemá žádný právní nárok, odpověděl, že už si nechal vyrobit falešné dokumenty o otcovství a že „v České republice se dá všechno zaplatit“.

Minulý týden ve čtvrtek policie Husaina zadržela. Připustil, že Andreu pár dní předtím tlačil do svého bytu, ale odmítl, že by vyhrožoval únosem dítěte.

„O jejím synovi nebyla žádná zmínka, vše je vymyšlené, je to lež,“tvrdil policistům.

Informace o falešných dokumentec­h dokládajíc­ích otcovství nechtěl policejní mluvčí Vítek komentovat a Husain je popřel.

Husain momentálně nepracuje, je v důchodu. Využil svého práva a po odsloužení dvaceti let v kuvajtské armádě šel do penze. Nyní pobírá rentu v přepočtu asi 50 tisíc korun.

V Česku pobýval na turistické vízum, které ho opravňuje k pobytu v celém schengensk­ém prostoru. Nechal si ho udělat na francouzsk­é ambasádě v Kuvajtu, protože to trvá jen tři dny oproti třiceti dnům na české ambasádě.

Teplický soud poslal do vazby čtyřicetil­etého občana Kuvajtu. Své bývalé přítelkyni vyhrožoval únosem dítěte. Tvrdil, že má falešné doklady, které z něj dělají otce.

Soud se obával útěku

Policie v pátek Husaina obvinila z výtržnictv­í a vydírání, za což mu hrozí vězení až na čtyři roky.

Státní zástupce podal návrh na vzetí do vazby. Obviněný nabízel kauci a záruky, že v Česku zůstane a nebude se vyhýbat trestnímu řízení. Před soudem však neuspěl . V sobotu ho poslal do vazby.

„Důvodem byla obava, že by mohl v trestné činnosti pokračovat, a obava, že by mohl uprchnout do Kuvajtu,“řekl soudce Miroslav Čapek.

Pokud by cizinec odjel domů, pro české orgány by to mohlo znamenat velké komplikace. „Zvlášť když Česká republika nemá s Kuvajtem smlouvu o vzájemné právní pomoci,“dodal Čapek.

Opilý ji chytil pod krkem, vyzdvihl do vzduchu a křičel, že ji zabije.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia