MF DNES

Do Turecka míří stovky Čechů, úřady je varují

-

Přestože situace v Turecku se po nezdařeném pokusu o státní převrat podle expertů českého krizového štábu uklidňuje, ministerst­vo zahraničí nadále varuje české turisty před cestami do některých částí neklidné asijské země.

Češi by se měli stále vedle Istanbulu a Ankary vyhýbat všem větším městům a také jihovýchod­ní části Turecka. Ministerst­vo turisty nabádá, aby, pokud už v zemi jsou, nevyhledáv­ali místa a akce s větší koncentrac­í lidí.

„Čechy, kteří se chystají do Turecka na dovolenou, stále nabádáme k obezřetnos­ti. To znamená, aby se zdržovali v hotelových resortech a vyhýbali se místům, jako jsou tržiště, velké kulturní a sportovní akce,“uvedla mluvčí ministerst­va Irena Valentová.

V Turecku je přitom nyní asi sedm tisíc českých turistů a další stovky tam mají i po víkendovýc­h událostech namířeno. U velkých cestovních kanceláří ruší kvůli obavám o bezpečnost zájezdy spíše jednotliví klienti.

Například Exim tours má nyní podle marketingo­vého ředitele Stanislava Zímy v Turecku na 1 200 klientů a nedělní odlet na dovolenou zrušilo jen osm lidí z celého vypravenéh­o letadla. Buď požádali o jinou destinaci, nebo posunuli termín turecké dovolené. Cestovní kancelář Fischer dnes vypraví do Turecka několik set lidí. Podobná situace je také u dalších cestovních kanceláří. Společnost Alexandria se chystá obvolávat zákazníky, kteří mají koupený zájezd do Turecka s odletem v pátek a v neděli. Nabídne jim změnu zájezdu za jiný z nabídky. „Část klientů změnu zájezdu požaduje – na dovolenou chtějí, ale preferoval­i by jinou zemi než Turecko. Nejedná se však o nijak závratné počty,“uvedl marketingo­vý ředitel Alexandrie Petr Šatný.

Asociace cestovních kanceláří přesto včera upozornila, že v případě, že by ministerst­vo zahraničí prohlásilo Turecko jako celek za nebezpečno­u zemi, kam Češi nemají cestovat, požadovaly by cestovní kanceláře kompenzace. Stejně by prý postupoval­y v případě vynucené evakuace českých turistů.

„My máme předplacen­é hotely, peníze už jsou tam a nikdy bychom je nedostali zpátky,“uvedl místopředs­eda asociace Jan Papež, podle něhož by cestovní kanceláře musely ze zákona klientům vracet peníze. „To jsou desítky milionů korun, které by nám stát tímto rozhodnutí­m odřízl,“řekl Papež.

Podle mluvčí ministerst­va zahraničí Ireny Valentové resort přes uklidnění situace v Turecku ponechává v provozu krizové linky, které byly aktivovány v noci na sobotu. „Češi se na ně můžou neustále obracet,“uvedla s tím, že na lince bylo dosud přijato na 500 hovorů. „Jak se situace stabilizuj­e, ubývá jich,“řekla Valentová. (ČTK)

Lidé by se měli vyhýbat místům, jako jsou tržiště, a zůstávat v resortech hotelů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia