MF DNES

Míří Turecko ven z NATO?

Stát, který má druhou největší armádu v Alianci, dostal od USA varování. Pokud půjde Turecko po neúspěšném vojenském puči dál směrem k autoritářs­kému režimu, může mít problémy se členstvím v NATO.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

BRUSEL Tisíce zatčených generálů, důstojníků, policistů, ale i soudců a státních zástupců. A k tomu prohlášení prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že je třeba obnovit v rámci vyrovnání účtů se strůjci puče trest smrti.

Rychlost, kterou se v prvních dnech po potlačení puče začalo Turecko vzdalovat dosavadním­u prozápadní­mu směřování a demokracii, nenechala v klidu ani hlavního tureckého spojence – USA.

Washington včera ústy ministra zahraničí Johna Kerryho Turecku připomněl, že Ankaře nebude tolerováno ze strany vojenského paktu NATO úplně vše. A že i Aliance má jako podmínku členství demokratic­ký politický systém.

„NATO bude velmi pečlivě sledovat, co se děje. A já doufám, že Turecko se posune směrem, o kterém oni sami mnohokrát říkali, že je základem jejich státu,“vyzval Erdogana Kerry. „Turecko musí po porážce puče udržet právní stát a vysokou úroveň demokracie,“shodl se včera v Bruselu po jednání s ministry zahraničí unijních zemí šéf americké diplomacie.

Tlak Spojených států na tureckou vládu a prezidenta, aby dodržovali zásady demokracie, může prohloubit krizi mezi Washington­em a Ankarou, kterou vyvolal neúspěšný puč. Ministr práce Süleyman Soylu otevřeně prohlásil, že za pučem stojí Spojené státy. A není přitom zdaleka sám, kdo si to myslí, takže se Kerryho úřad musel ohradit.

„Spojené státy budou ochotny pomoci tureckým úřadům při vyšetřován­í (puče), ale narážky či tvrzení, že USA sehrály při neúspěšném pokusu o převrat svou roli, jsou lživé a škodí našim bilateráln­ím vztahům,“uvedl Kerryho mluvčí John Kirby.

Aby toho nebylo málo, kromě generálů s americkými školami, kteří stáli za převratem, považuje Erdogan za hlavu puče Fethullaha Gülena. Muslimskéh­o kazatele, kterého USA odmítají vydat, dokud Turecko nepředloží důkazy o jeho účasti na přípravě puče.

„Potřebujem­e důkazy, ne obvinění,“vzkázal Kerry do Turecka, které tvrdí, že důkazy proti Gülenovi má. „USA jsou naším strategick­ým partnerem, ale říkáme, že máme dokumentač­ní důkazy o přípravě spiknutí proti naší vládě. Zklamalo by nás, kdyby naši přátelé žádali, abychom důkaz předložili, když jeden člověk usiloval o svržení naší vlády,“varoval premiér Binali Yildirim.

Unie Ankaru potřebuje

K tlaku na Turecko, aby se „vyřizování účtů“nezvrhlo v likvidaci demokratic­kých institucí, se včera přidali evropští státníci. Erdoganovi osobně volala německá kancléřka Angela Merkelová, která tureckého prezidenta vyzvala, „aby se řídil zásadami právního státu“. Zároveň vyjádřila obavy v souvislost­i s rozsáhlým zatýkáním, k němuž v Turecku dochází.

Podobně se vyjádřil šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier a poté ve společném prohlášení všichni ministři zahraničí EU. Ti navíc varovali Turecko, že pokud by obnovilo trest smrti, může zapomenout na členství v Unii, o němž už přes deset let vyjednává. Unie nicméně zase nutně potřebuje, aby Turecko dodržovalo dohodu o migrantech, díky níž už téměř ustal příval utečenců do Evropy.

 ?? Foto: Profimedia ?? Osm tureckých vojáků, kteří v sobotu uprchli vrtulníkem do Řecka, zatím zpět vydáno nebylo. Odmítají, že by se podíleli na puči.
Foto: Profimedia Osm tureckých vojáků, kteří v sobotu uprchli vrtulníkem do Řecka, zatím zpět vydáno nebylo. Odmítají, že by se podíleli na puči.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia