MF DNES

Střelba na policisty už je volební téma

- Milan Vodička redaktor MF DNES

CLEVELAND Gavin Long se už nedozví, jak ovlivnil prezidents­ké volby. A asi by mu to bylo jedno.

Měl jiné starosti. „Musíme proti nim bojovat, jinak nás vyhubí,“zní stručný vývar jeho pohledu na vztahy mezi bělochy a černochy v USA.

A tak se rozhodl, že oslaví své devětadvac­áté narozeniny tím, že odstřelí několik mužů zákona.

Odjel z Missouri, kde bydlel, do Louisiany, kde ve městě Baton Rouge policisté nedávno zastřelili černocha jménem Alton Sterling.

„Síla nerespektu­je slabost. Síla respektuje jen sílu,“napsal na sociální síť, převlékl se do černého a puškou postřílel tři policisty, z toho jednoho černocha. Zřejmě to byl v jeho očích kolaborant.

Byla to druhá hromadná vražda policistů během pár dnů. Nejdřív jich bylo odstřeleno pět v Dallasu.

Tohle už není shoda okolností, kdy se dva vyšinutí muži vymkli kontrole. Vypadá to jako začátek něčeho mnohem závažnější­ho. Jako nový trend, kdy rozhněvaní černoši s vojenskou zkušeností zabíjejí policisty, aby pomstili údajné příkoří policejníh­o sboru na „bratrech“.

To, co vypadá jako začátek série hromadných vražd, stejně jako nedávné zabití dvou černochů policisty v Minnesotě a Louisianě, vrhlo s nečekanou prudkostí mezi volební témata napětí mezi rasami a zločiny spáchané střelnými zbraněmi.

Donald Trump při zahájení republikán­ského sjezdu v Clevelandu, kde má být vyhlášen kandidátem své strany na prezidenta, prohlásil, že Amerika se rozpadá.

Dodal, že země se stává „rozděleným místem zločinu“a že Islámský stát dychtivě přihlíží, jak Amerika zabíjí své policisty.

Když Barack Obama vyzval Američany, aby zachovali klid, Trump prezidento­vu reakci komentoval slovy, že nemá ponětí, co se děje.

„Kolik policistů bude muset ještě zemřít kvůli absenci vedení? ... Naše země se vymkla kontrole.“

To první není tak úplně trumpovské přehánění. I když trojnásobn­ou vraždu policistů v Lousianě spáchal muž, jenž si říkal stratég svobody a trenér mentálních her, nazýval se záhadně Cosmo Setepenra a tvrdil o sobě, že má indiánské a etiopské předky.

Situace je však vážnější, než aby se dala hodit jen na Cosmo-Longa. Vztahy mezi černochy a bělochy jsou na mnohem horší úrovni než v době, kdy první „porasový prezident“Obama nastupoval. Četnost, s níž umírají černoši rukou bílých policistů, je závažná – ale stejně závažné je, že černoši mají zcela disproporč­ní míru kriminalit­y.

Trump na to bude poukazovat, a protože černoši nejsou jeho voliči, nemá co ztratit. Naopak může něco získat: jeho voliči jsou běloši, kteří na to uslyší.

Amerika je opravdu nervózní. Majitelé obchodů v Clevelandu, kam spolu s republikán­y oznámili příjezd i černošští extremisté z organizace Noví černí panteři, tleskali policejním posilám v ulicích.

A policejní odbory požádaly tamní úřady, aby dočasně omezily právo lidí nosit zbraň v širokém pásmu kolem sjezdové oblasti, aby nikdo nemohl ze zálohy střílet po delegátech ani po policistec­h.

Po vraždě tří policistů v Louisianě se dostala do centra kampaně slova „právo a pořádek“či „rozdělená země“.

 ?? Foto: AP ?? Pachatel Gavin Long zastřelil tři policisty, aby pomstil „bratry“.
Foto: AP Pachatel Gavin Long zastřelil tři policisty, aby pomstil „bratry“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia