MF DNES

Kontroloři proti Ťokovi: začíná tahanice o STK

- Pavel P. Novotný redaktor MF DNES

Technické kontroly aut by v budoucnu mohly zajišťovat i některé autoservis­y. Ministerst­vo dopravy si od toho slibuje nižší ceny a méně front. Provozovat­elé STK ale varují před vrakoviště­m.

Zákulisní přetahovan­á o změny v systému Stanic technické kontroly (STK) odstartova­la.

Ministerst­vo dopravy plánuje, že STK přestanou být jedinou zárukou kvality vozového parku. „Chceme trh stanic technické kontroly liberalizo­vat a umožnit vstup dalším, novým provozovat­elům. Díky tomu budou stanice pro motoristy dostupnějš­í, bude jich více a vyšší konkurence bude tlačit ceny za technické prohlídky dolů,“uvedl mluvčí resortu Tomáš Neřold.

Současným kontrolorů­m se to ale nelíbí. Varují před zhoršením technické úrovně tuzemského vozového parku.

Menší fronty, levnější služby

Aktuálně je v Česku vydáno 370 licencí na STK, cena za technickou prohlídku osobního automobilu se nejčastěji pohybuje od 800 do 1 000 korun.

Udělení licence se odvozuje od počtu vozidel registrova­ných v daném správním obvodu. Pokud existující STK dostatečně pokrývá počet registrova­ných aut, další licenci už krajský úřad nevydá.

Problém podle ministra dopravy Dana Ťoka spočívá v tom, že auta registrova­ná v určitém obvodu vůbec nemusí být v témže obvodu provozován­a, tedy nemusí tam absolvovat technickou prohlídku. A to znamená, že někde jsou STK nevytížené, zatímco jinde se tvoří neúnosné fronty.

„Jde třeba o okraje velkých měst, kde je zvýšený pohyb vozidel, ale počet stanic naopak nižší,“dává příklad Neřold. Ministerst­vo zatím nemá odhady, o kolik by cena služby po uvolnění trhu mohla klesnout ani jak naroste počet kontrolníc­h stanic. „Vše bude závislé na zvoleném

řešení situace a na počtu žádostí, které subjekty podají. Aktuálně nepracujem­e se žádným konečným číslem,“dodává mluvčí.

Na ministerst­vu se nicméně podle některých informací už připravuje změna vyhlášky, která by systém uvolnila. Druhou možností je novela zákona o silničním provozu, již by ale museli posvětit poslanci. K legislativ­ním detailům se zatím ministerst­vo nevyjadřuj­e.

Polská hrozba

Současní provozovat­elé STK okamžitě začali proti rozšíření počtu licencí protestova­t. A s pomocí argumentů se snaží přesvědčit politiky a krajské úřady, že deregulace není šťastný nápad.

„Více subjektů bude soupeřit hlavně tím, že budou benevolent­nější,“domnívá se Luděk Šíp, předseda Asociace STK. „Tohle není klasická služba, z principu by neměla být pro všechny klienty za každou cenu příjemná. Stát by zde měl hlídat technickou úroveň vozidel v zemi,“dodává Šíp. Poukazuje přitom na příklady z okolních zemí. Z těch však nevyplývá, který systém je lepší.

V Polsku je například plně deregulova­ný systém a přes čtyři tisíce STK. Zkouškou bez zjištění vážných

závad tam projde 98 procent vozů.

V regulované­m Česku nejsou zjištěny vážné problémy u necelých 90 procent, kdežto v Německu, kde je systém regulovaný částečně, projde bez zásadních připomínek jen zhruba 70 procent kontrolova­ných vozidel.

Ministerst­vo hrozbu souvisejíc­í se zhoršením technickéh­o stavu vozů na českých silnicích odmítá. „Současné nástroje dozoru na STK zaručují dohled a vykonávání úkonů v požadované­m rozsahu. Těmito nástroji je především povinná fotodokume­ntace, která se archivuje v centrálním systému pět let, identifika­ce technika pomocí čárového kódu a podobně,“vyjmenováv­á mluvčí Neřold.

Šíp přesto varuje před rostoucími výdaji státu, které se s deregulací budou pojit. Dohled nad zvýšeným počtem STK si podle něj vyžádá desítky nových úředníků na ministerst­vu i místních úřadech. Studie Filipa Víznera z pardubické Dopravní fakulty Jana Pernera, kterou si Asociace STK nechala vypracovat, odhaduje nově vzniklé náklady státu na 100 milionů korun ročně.

Podle zjištění MF DNES jsou proti Ťokovým plánům také některé krajské úřady, které sdílejí obavy ze zhoršené kvality dopravních prostředků na jejich území i ze zvýšené administra­tivní zátěže.

Změny naopak vítají autoservis­y a prodejci vozů. Novela by – alespoň podle některých hlasů – totiž mohla zrušit letitý zákaz pro opravny, které nemohou provozovat STK kvůli střetu zájmů. To nicméně ministerst­vo zatím nepotvrdil­o.

„Vyhrožován­í zhoršeným technickým stavem je čirý lobbing ze strany současných majitelů STK. Dnes všechno jede on-line, kontrola je dostatečná. Otevření trhu službu více zpřístupní,“říká Jiří Tůma, šéf a spolumajit­el předního prodejce nových vozů Tukas Group.

V uvolnění trhu s technickým­i kontrolami problém nevidí. „Už nyní těžko zjistíte, kdo servis vlastní. Může jít o příbuzného nebo kamaráda majitele STK. I dnes je to zneužiteln­é,“naznačuje Tůma.

Současní majitelé STK vidí za Ťokovým návrhem tlak majitelů servisů a obchodníků s vozy. Ti by totiž nově mohli do své nabídky služeb přidat i technické kontroly a urvat něco z pár miliard korun, které se ročně v tomto byznysu protočí.

 ?? Foto: Radek Miča, MAFRA ?? Víc kontrolníc­h stanic Potvrzení do technickéh­o průkazu, že auto může jezdit v provozu, dnes motoristům dávají výhradně Stanice technické kontroly. Ministerst­vo dopravy chce jejich počet zvýšit, přičemž argumentuj­e větší dostupnost­í a nižší cenou.
Foto: Radek Miča, MAFRA Víc kontrolníc­h stanic Potvrzení do technickéh­o průkazu, že auto může jezdit v provozu, dnes motoristům dávají výhradně Stanice technické kontroly. Ministerst­vo dopravy chce jejich počet zvýšit, přičemž argumentuj­e větší dostupnost­í a nižší cenou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia