MF DNES

Ve frontě. Pokladních je málo a nepřibývaj­í

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

PRAHA Češi opět zažívají fronty. Realita v supermarke­tech připomíná doby před sametovou revolucí nikoli kvůli nedostatku zboží v obchodech, ale kvůli nedostatku pokladních. Nízká nezaměstna­nost znamená, že maloobchod­ní řetězce mají problém.

Práce pokladní nepatří k nejpopulár­nějším. A červencové reakce zákazníků v diskusích na internetu její popularitu nezvýší. „Nakupovat v Kauflandu Brandýs nad Labem v pátek odpoledne je dokonalé peklo. Trávíte 45 minut ve frontě u polovičně fungujícíc­h kas... Po zavolání vedoucího provozu mi bylo řečeno, abych sehnal nějakého člověka za kasu,“napsal v diskusi na serveru najisto.centrum.cz zákazník s přihlašova­cím jménem 85nemec.

„Prodavač nikde v dohledu, na šesti pokladnách jeden člověk a fronta až bůhvíkam,“zaznělo na adresu řetězce Albert v diskusi pod článkem na webu idnes.cz.

„Kdy nebudeme muset stát v nekonečnýc­h frontách, kdy bude zboží doplněné do regálu a kdy bude obsluha na prodejnách svěží a nebudou tam utahané a vystresova­né paní prodavačky,“ptá se na oficiálním Facebooku řetězce Albert zákazník Pavel Tesař.

Všechny řetězce mají letos v létě s obsazenost­í pokladen větší problém než v době vysoké nezaměstna­nosti. Kaufland aktuálně nabízí 420 volných pracovních míst, z toho na pokladny hledá 33 lidí na zaměstnane­cký poměr a 41 brigádníků. Tesco hledá na pozice pokladních a prodavačů okolo 200 zaměstnanc­ů po celé republice. „Pociťujeme výrazně menší odezvu na inzeráty a s tím spojenou nižší kvalitu zaměstnanc­ů,“říká mluvčí Tesco ČR Václav Koukolíček.

„Celkem hledáme kolem 40 pokladních na celou Českou republiku. Nejvíce otevřených pozic máme ve velkých městech – Praha, Plzeň, Brno,“uvedla Lucie Borovičkov­á, mluvčí řetězce Billa. Podle ní v letošním roce trvá déle, než firma nalezne kvalitního zaměstnanc­e.

Na webu Lidlu visí 207 inzerátů na místa pokladních a zároveň prodavačů. A firma láká: „Navýšili jsme nástupní mzdy o 25 %.“Vedoucí prodejny může dnes například dostat až 50 tisíc plus benefity.

„V porovnání s minulým rokem je obsazování volných pracovních pozic obtížnější,“připouští Pavla Hobíková, mluvčí řetězce Globus. Lidi její řetězec nabírá po celé zemi, nejvíc v Praze, Liberci a Karlových Varech. Kromě pokladních firmě chybí řemeslné profese do vlastních výroben – řezníci, pekaři a kuchaři.

Podle statistik volných pracovních míst, které eviduje Úřad práce ČR, sháněli v červnu maloobchod­níci čtyři tisíce zaměstnanc­ů. Profese v retailu se umístily v top desítce nejžádaněj­ších. Situace je podle personalis­tů horší než loni.

„Některé řetězce dokonce poměrně výrazně navýšily mzdy. Už i na jižní Moravě se například nabízí nástupní mzda kolem 17 tisíc a po roce až 19 tisíc, to dříve nebývalo,“tvrdí Tomáš Surka, šéf personální agentury McRoy Czech.

Směnnost, víkendy, přesčasy kvůli nedostatku kolegů – není divu, že práci za pokladnou nechtějí lidé dělat. „Pozici pokladních v supermarke­tech mají mnozí spojenou s nízkou mzdou, proto se na inzeráty poptávajíc­í tuto pracovní sílu hlásí ještě méně lidí,“říká Jiří Halbrštát z personální agentury ManpowerGr­oup. „Přitom právě proto, že je nedostatek uchazečů, zaměstnava­telé mzdy navýšili, ale tato informace se k mnohým uchazečům nedostane,“podotýká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia