MF DNES

Na Colours byla radost poslouchat

Přehlídka Colours of Ostrava, která nabídla koncerty Underworld, písničkáře Passengera či zpěvačky Caro Emerald, se letos pyšnila skutečně výborným zvukem. A na kolena ji nesrazil ani déšť.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Pořadatelé se letos rozhodli nezveřejňo­vat celkový počet návštěvník­ů, jako perličku však sdělili, že na festival dorazilo 2 200 dětí a dva potomci historika Timothyho Snydera, „o něž bylo obtížné pečovat“. Těžko říct, jak akce bavila nejmladší publikum, ale nespokojen­ých diváků se areálem moc nepohybova­lo. Vybral si totiž každý.

Známá čísla hovoří jasně. V Ostravě se od čtvrtka do neděle představil­o šestasedmd­esát zahraniční­ch a čtyřiapade­sát domácích kapel a muzikantů, na všech dvaceti scénách včetně nehudebníc­h se vystřídalo šestnáct set účinkující­ch.

Navzdory počasí i událostem ve světě se podařilo uskutečnit všechna naplánovan­á vystoupení. Jediný, kdo se omluvil, byl výtvarník David Černý, ostatních 149 řečníků letošní novinku jménem Meltingpot svou návštěvou poctilo.

Dorazil i Fulghum

Diskusní části přehlídky, která se konala ve vnitřních prostorách Gongu, navíc trochu pomohlo právě počasí. Mnozí se šli ukrýt spíše před nečasem a na přednášky možná dorazili spíš náhodou, ale nezdá se, že by si kdo stěžoval. Představil se tu skeptický ekolog Bjorn Lomborg, uznávaní historikov­é Snyder a Andrej Zubov a největší hvězdou byl zajisté spisovatel Robert Fulghum.

Většina návštěvník­ů však přijela za hudbou, které bylo víc než dost; vystupoval­i interpreti snad všech velikostí a žánrů. Od polského rapera, který si říká Syny, po jazzmana Petra Lipu. Od Passengera, jenž dokázal strhnout publikum sám s kytarou, po australské rockery Tame Impala, kteří kromě psychedeli­cké hudby servíroval­i publiku stejně laděné projekce.

Rocková show bez manýr

K nejlepším patřilo vystoupení kapely The Vaccines, která nabídla stoprocent­ní rockovou show bez kompromisů i zbytečných manýr. Strhující byla vystoupení italských Kalascima či amerických The Goddamn Gallows. Vzdor dešti bavila nizozemská zpěvačka Caro Emerald či irská kapela Kodaline. A samozřejmě vrchol programu přišel v podobě legendární­ch Underworld v závěru před půlnocí.

Boj s deštěm a bahnem

Ředitelka Colours Zlata Holušová složila hold fanouškům, kteří neutekli před přívaly vody, ale poklonu zaslouží právě pořadatelé za to, že areál, který se místy proměňoval v zabahněné cvičiště, průběžně uváděli do jakž takž použitelné­ho stavu. Byl to prostě silný a dobrý ročník. A pokud by se měla vypíchnout jediná věc, pak to byl průzračný zvuk, kterého se dostalo především na hlavní scéně. Prý jej obdivovali i pozvaní šéfové jiných evropských přehlídek a tým zvukových techniků zažil při vylaďování systému i jednu celonoční směnu. Takový poslech by mohla závidět i samostatná turné, natož festivaly.

Příští rok chystají Colours změnu – program potrvá od středy do soboty. Slibují si více lidí, kteří vydrží do konce, i šanci oslovit hvězdy. Velké kapely opravdu snáze dojednáte na středu než na víkend a část diváků skutečně nedělní program obětovala, aby se v rozumné době dostala domů. Je ovšem otázka, kolik lidí hudební přehlídce věnuje den dovolené navíc.

Ale to je věštění z křišťálové koule. Rozhodnutí je to odvážné, držme palce.

 ?? Foto: ČTK ?? Passenger Britský zpěvák s nezaměnite­lným hlasem dokázal nadchnout i publikum v Ostravě.
Foto: ČTK Passenger Britský zpěvák s nezaměnite­lným hlasem dokázal nadchnout i publikum v Ostravě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia