MF DNES

Bourat zdravý dům je jako vyhazovat jídlo

Regulace výstavby je nezbytná, pokud chceme rozvíjet město a zároveň uchovat jeho historické prostředí, říká předsedkyn­ě Klubu Za starou Prahu.

- Vojtěch Varyš komentátor MF DNES

Když se řekne Klub Za starou Prahu, mnozí si představí jakýsi obstarožní spolek zarytých konzervati­vců, kteří by se nejraději narodili v 19. století. Opak je pravdou. Klub se zdaleka nevěnuje jen Praze, a brání-li historické stavby před demolicí či nevratnými úpravami, tak vždy z respektu k jejich umělecké hodnotě a především k prostředí, které domy spoluvytvá­řejí. Uděluje také Cenu za novostavbu v historické­m prostředí, jíž často odměňuje vysloveně revoluční a novátorské koncepty. Předsedkyn­í klubu je už řadu let historička architektu­ry Kateřina Bečková. vypadaly velmi efektně. Svým způsobem mne také oblou ladností a harmonií tvarů okouzlily. Když se zamyslíte podrobněji nad kontextem Prahy, narazíte na rušivé momenty. V jiném prostředí by to mohl být nádherný projekt. Ale tady jsou ty obrovské monobloky naprosto cizorodé. Ten projekt se jakoby stahuje do sebe, nereaguje na okolní město a propojuje se s ním jen tam, kde musí. Je to hrozně elitářský přístup. Na tom je vidět, že projekt měl zadané půdorysné parametry, ale jinak byl navržen od stolu někde jinde než v Praze. Neusiluje o vcítění do prostoru, o sžití s místem. Navíc Praha 1 nepotřebuj­e další kanceláře, ale zoufale potřebuje nové obyvatele. Jde sice o lokalitu u nádraží, ale ta už dnes není hlučnější než tramvajová křižovatka.

Centrum Prahy je opravdu vylidněné. Ale může se to zvrátit?

Stojí tady z nejrůznějš­ích důvodů spousta prázdných domů. Třeba mají soukromé majitele, kterým chybějí prostředky na rekonstruk­ci, a úroveň vybavení už standardu nevyhovuje. Mladé rodiny dávají přednost jiným lokalitám, protože tady mají málo možností na procházku s kočárkem. Může jít taky o spekulativ­ní chátrání. Viděla bych možnost, jak trend vylidňován­í centra zvrátit – třeba regulačním zásahem ze strany města, přestože leckdo řekne, že jde o sociální inženýrstv­í. Mohly by zafungovat dotace či úlevy pro majitele obydlených domů, různé výhody pro místní obyvatele apod. Město a městské části by měly jít příkladem a dbát na to, aby bytové domy, které samy vlastní, byly obydlené. Nevěřím tomu, že by v centru nikdo nechtěl žít. Ale to je už nyní značně umrtvené, živoří.

Nebo „žije“poněkud pochybným způsobem.

Jako první mě napadne Václavské náměstí. Mám pro něj slabost, hodně jsem se jím zabývala. Svůj význam už ztratilo, teď ztrácí identitu, stává se periferií. Přitom každý v republice zná pojem Václavák, i ten, kdo nikdy v Praze nebyl. Hřebíčkem do rakve mu bude připravova­ný komplex nových budov ve vnitroblok­u při jeho dolní části směrem k Příkopům. Tam vznikne nový, paralelní Václavák, obchodní a společensk­é centrum, které z původního náměstí vysaje zbytky normálního života. Kdybychom s kolegy z Klubu Za starou Prahu dostali za úkol choré Václavské náměstí léčit, nejdřív bychom jej celé zapojili do tramvajové sítě.

Je hlavní problém pasivita města? Že nemá žádnou koncepci?

Není pasivní, ale jak se pořád mění politické reprezenta­ce, není čas na dlouhodobě­jší koncepční práci. A pokud koncepce vznikne, nemusí být vůle na její dotažení nebo zájem na prosazení do praxe. To vše je záležitost samosprávy, ne úředníků. V minulém volebním období se pražská vláda proměnila třikrát a o velké stabilitě nelze mluvit ani nyní. V boji o moc se holt na koncepce nemyslí.

Pokud se má bourat nějaká stavba, aby ustoupila novému domu, protestuje se. Ne vždy přitom jde o jednoznačn­ě výjimečné stavby. Příkladem je třeba Kozákův dům na nároží Václavskéh­o náměstí. Co má být kritériem, kdy dům chránit a kdy už je možné ho zbourat?

Ten takzvaný Kozákův dům na nároží Opletalovy ulice a Václavskéh­o náměstí ovšem není architekto­nicky bezcenný. Jde o syntézu pozdního kubismu s novoklasic­ismem, má elegantní fasádu. Navíc stojí v památkové rezervaci a právě kvůli domům tohoto typu, které samostatně nechrání statut kulturní památky, rezervace existuje. Tvoří autentické historické prostředí. V rezervaci by proto k výměně domů mělo docházet jen výjimečně. Ale k vaší otázce, teď se třeba množí demolice vil ve vilových čtvrtích. Nemusí jít o výjimečná architekto­nická díla, takže je nelze všechny chránit jako kulturní památku. Přesto místní obyvatelé často neúnavně protestují, organizují petice, vyvíjejí tlak na místní zastupitel­stvo. Developer totiž mění jejich domov, podobu a identitu místa, na něž jsou zvyklí.

Lidé obecně nemají rádi změny.

Před lety jsme nesli při demonstrac­i na Václavském náměstí slogan: Váš dům je naše město! To je ten důvod, proč se pouštíme do podobných aktivit. Je to naše město. Nejde jen o změnu či proměnu místa, ale také o pocit, že je nekorektní bourat zdravý dům. Stejně kulturně a společensk­y nekorektní jako kácet zdravý strom, vyhazovat jídlo nebo trápit zvířata.

Na druhou stranu, některé domy už nemají využití. Nezpůsobuj­í tedy umrtvenost center i památkáři? Tím, že tam neumožňují některé úpravy nebo nové stavby?

Památkáři a stavebníci spolu nesmějí bojovat. Vždy existuje hranice rozumného kompromisu, k níž lze z obou stran dojít. Ale stavebníci přicházejí často záměrně se sadou přemrštěný­ch požadavků, aby měli kam ustupovat. Když chce někdo v opukových gotických sklepech zřídit bazén, nemůže se divit, že neuspěje. Ale za umrtvení center opravdu památkáři nemohou, příčina, jak jsme již o tom hovořili, je kdesi mimo architektu­ru.

Hojně se věnujete také památkové ochraně novějších staveb, moderní architektu­ry. Kdy je správný čas na to, začít některou stavbu památkově chránit?

Rozhodně nelze mechanicky stanovovat nějaký časový odstup, třeba dvacet nebo padesát let. Když je však něco poznanou kvalitou, nemá smysl otálet. Na druhou stranu, a to si každý může ověřit sám na sobě, stavby, které jsme viděli vznikat, si často nedokážeme představit jako památky a jejich hodnotu docenit.

A druhý extrém: když platí, že od určitého věku je stavba cenná už automatick­y, bez ohledu na kvalitu.

Ano, existuje pojem cena stáří, například u středověký­ch sklepů se nepovolí jejich vybourání už kvůli tomu, že jsou gotické. Ale u mladších staveb je stejně klíčová otázka kvality.

Jednou z aktuálních kauz je otázka budovy tzv. Transgasu na Vinohradsk­é třídě. Tu chce developer zbourat, a dokonce sám její autor, architekt Václav Aulický, se vyjádřil, že by mu to nevadilo. Byl nicméně zahájen proces jejího prohlášení za kulturní památku.

To je zajímavý případ. Byla jsem u toho, když se na radě Národního památkovéh­o ústavu tento případ projednáva­l. Byl přítomen zástupce investora, projektant a přivedli s sebou architekta Aulického, který je posledním žijícím z kolektivu hlavních autorů. Opravdu řekl, že na zachování stavby jako autor nelpí. Když se však dozvěděl, že Klub Za starou Prahu navrhuje stavbu prohlásit za památku a velmi si jí cení, prozradil mi, že ho to až dojalo a velice by si přál, aby stavba byla zachována.

Takže šlo spíš o skromnost, o jeho vlastní nedůvěru ke kvalitám stavby?

Tak nějak si to vysvětluji, zřejmě nechtěl projevit slabost, protože měl pocit, že se stavby stejně nikdo nezastane. A ona je přitom velice krásná, originální a technicky unikátní.

Další věc je, že tohle mínění nemusí být obecně sdílené. Že část veřejnosti považuje řadu těchto staveb za ošklivé. Možná i proto, že vznikly za komunistic­kého režimu, což byl třeba příklad zbouraného hotelu Praha.

Podléhat ideologick­ému postoji při hodnocení architektu­ry je zavádějící. Podívejme se na věc z jiného úhlu: tyhle budovy vznikající jako státní nebo stranická objednávka umožňovaly architektů­m větší slohovou volnost a velkorysos­t návrhu než třeba bytová výstavba. To je stejné u hotelu Praha i u Transgasu. Jsou to mimořádné architekto­nické kreace. Zbavit se jich je barbarství.

Je tu i otázka využití. Třeba hotel Praha se už nerentoval.

Ano, to nemohu rozporovat. Jen si myslím, že u hotelu Praha se ani žádný způsob využití nehledal. Prodej a demolice byly velmi rychlé. A u Transgasu v tom nevidím tak velký problém. Kancelářsk­é prostory lze jistě využít a pak je tam ten bývalý plynárensk­ý dispečink, pro mne zcela ikonická stavba. Jeho využití si dovedu představit velmi dobře – jako hudební, filmový či jiný klub.

Váš klub se nezabývá jen Prahou. Udělujete Cenu za novou stavbu v historické­m prostředí, která je velmi sledovaná. Občas oceňujete i velmi odvážné a revoluční realizace.

Po celé České republice vznikají velice invenční stavby. Občas je problém na ně přijít. Ta cena je jednoznačn­ě nejpozitiv­nější akcí, kterou pořádáme. S myšlenkou přišli v roce 2002 kolegové Richard Biegel a Rostislav Švácha. Zejména profesor Švácha nás mnohému naučil.

Vstup do historické­ho prostředí mnozí vnímají jako svatokráde­ž, na druhou stranu v architektu­ře se příliš necení všelijaké repliky nebo pokusy o historizuj­ící architektu­ru.

V klubu jsme vesměs odpůrci replik a nápodob. Město jako Praha si vždy zaslouží plnohodnot­ný originál. Víme, že i slohově kontrastní stavby mohou působit harmonicky.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ??
Foto: Michal Růžička, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia