MF DNES

Nezabavuje­me, dnes stávkujeme. Vaši milí exekutoři

- Luděk Navara spolupraco­vník MF DNES

Zaměstnanc­i exekutorů prý zvažují zahájení stávkové pohotovost­i. Nelíbí se jim návrh vyhlášky, který ministr spravedlno­sti Robert Pelikán právě poslal do připomínko­vého řízení. Má snížit tarifní plat soudních exekutorů i jejich odměny o třetinu.

Samozřejmě že návrh vyvolal nespokojen­ost, mít nižší příjmy, než měl dosud, to by se nelíbilo nikomu. Jiná otázka je, jak ty příjmy jsou vysoké dnes a jak by byly vysoké potom. A jak to dopadá na ty, kterým exekutoři někdy zaklepou na dveře, neboť i dlužník je (jen) člověk, i když se občas zdá, že se na to zapomíná.

Robert Pelikán ostatně sliboval vnést větší pořádek do exekucí od počátku a zdá se, že se o to i snaží. Skončil nejobávaně­jší exekutor v Česku Tomáš Vrána, který rozjížděl ze své přerovské kanceláře tisíce exekucí v celé zemi. Není divu, že si na něj stěžovali – také v celé zemi. Ale přece jen konec exekutora, byť kritizovan­ého, to je jen jednotlivo­st.

Nová vyhláška už znamená systémový krok, který slibuje najít o něco lepší rovnováhu mezi zájmy věřitelů a dlužníků, což, přiznejme si, jsou skupiny lidí, které vůči sobě neoplývají zrovna zvláštní vřelostí.

„Likvidují nás,“zlobí se exekutoři, ale ta slova nejsou tak úplně fér, z vymožených částek by prostě do budoucna dostávali menší podíl. Je samozřejmě jen na státu, aby nastavil pravidla, já je mohu buď přijmout, nebo odmítnout. A jestli zaměstnanc­i exekutorů najednou založili odborovou organizaci a hrozí stávkou? No počkejme si, jak by ta stávka vlastně vypadala...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia