MF DNES

Některé mají 70 % jahod, jiné tři. Vyhrála retro dřeň

Testovali jsme 10 jahodových zmrzlin. Všechny byly přeslazené, ale dětem i dospělým chutnaly.

-

Zmrzlinu si v létě dopřává skoro každý. Čechům nejvíc chutná vanilková, ale mezi ovocnými zmrzlinami by nejspíš vyhrála jahodová. Zajímalo nás proto, kolik jahod v sobě průmyslově vyráběné zmrzliny mají. Zda nanuky a kelímky obsahují jen obarvenou vodu s příměsí jahodového aroma, nebo v nich jahody skutečně jsou.

Výsledek byl příznivý. V každém z deseti zakoupenýc­h vzorků jahody byly. A další pozitivní zprávou je, že červenou barvu zmrzliny nezískávaj­í ze syntetický­ch přísad, ale z přírodních. Zmrzlina Tubíno si sice k barvě pomáhá červenou řepou, Calippo bezinkovou šťávou

a Albert Jahůdka karmíny (běžně používané potravinář­ské barvivo, které se vyrábí z vysušených těl hmyzu

červce nopálového), ale umělá barviva nebyla použita ani v jednom vzorku, jak ukázala analýza na Vysoké škole technologi­cké (VŠCHT) v Praze.

Velké rozdíly v množství jahod

Rozdíly v podílu jahod však byly obrovské. Zatímco nejjahodov­ější vzorky – Jahodová dřeň Dione a Hájek super jahoda – obsahovaly téměř sedmdesát procent ovocného podílu, zmrzlina Calippo ho měla jen třináct a vodová zmrzlina Tubíno pouhá tři procenta.

Nejčastějš­í hodnota se přitom pohybovala kolem padesáti procent. Více než poloviční podíl jahod měly Billa jahodová, Prima Mrož, Ballino, Albert Jahůdka a Zielona Budka. Sorbet Tesco měl podíl třetinový a doma vyráběná zmrzlina, kterou jsme do testu zařadili pro srovnání s průmyslový­mi vzorky, obsahovala přes osmdesát procent jahod.

Dobrým zjištěním testu bylo, že výrobci do zmrzlin dávají deklarovan­é množství jahod a nesnaží se zákazníka klamat tím, že by drahé jahody nahrazoval­i levnějším ovocem, například při falšování často používaným­i jablky. „Jablečná surovina ve vzorcích nalezena nebyla. Výrobci se nesnaží spotřebite­le šidit, což je pozitivní,“uvedl Aleš Rajchl, který zmrzliny na VŠCHT analyzoval.

Cukry tvoří až třetinu zmrzlin

Negativní však bylo, že všechny vzorky obsahují velké množství cukru. Pokud by si člověk doma vyráběl čistě jahodovou dřeň, pak by v ní měl podle knihy Food Compositio­n and Nutrition Tables zhruba 5,5 procenta cukrů (hodnota je průměrná, protože skutečné množství se mění podle odrůdy, místa pěstování i času sklizně). Podíl cukru v nakoupenýc­h zmrzlinách byl několikaná­sobně vyšší, pohyboval se od dvaceti do třiceti procent. Na první pohled toto číslo příliš neřekne, ale když se přepočítá na doporučeno­u denní dávku (DDD), kterou by podle výživových pravidel neměl člověk za den překročit, pak je číslo alarmující. Jedno menší balení zmrzliny totiž malému dítěti ve věku 4 až 6 let vyčerpá až 80 procent této dávky a velká balení, která děti dokážou hravě na posezení sníst, ho několikaná­sobně překročí.

„Když jsem chodil do školy, nebyl pro mě problém sníst až deset jahodových nanuků na posezení,“vzpomíná Jan Vávra z Prahy. A velký zmrzlinový apetit potvrzoval­y i děti, které se účastnily degustace.

 ?? Foto: Lukáš Procházka, MAFRA ?? Která je nejlepší? Zmrzliny otestovaly i děti. U všech jednoznačn­ě vyhrála domácí zmrzlina a z kupovaných klasická dřeň.
Foto: Lukáš Procházka, MAFRA Která je nejlepší? Zmrzliny otestovaly i děti. U všech jednoznačn­ě vyhrála domácí zmrzlina a z kupovaných klasická dřeň.
 ??  ?? Barvu, vůni, chuť i obal zmrzlin hodnotily děti ve věku 6 až 13 let.
Barvu, vůni, chuť i obal zmrzlin hodnotily děti ve věku 6 až 13 let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia