MF DNES

Děti dnes vypijí i půl litru vodky

Mladistvýc­h s otravou alkoholem každoročně přibývá. Spíš než po pivu mladí sahají po tvrdém

- Tereza Blažková redaktorka MF DNES

PRAHA Když si učitelé před necelými třemi týdny po předání vysvědčení oddechli, že škola skončila a nyní mohou na dva měsíce zodpovědno­st za žáky nechat zcela na rodičích, záchranáři hlavního města už dopředu věděli, že je čeká pravý opak. Ještě ten den museli vyjíždět hned k pěti případům opilých dětí, které slavily na různých místech Prahy konec školního roku.

V Uhříněvsi na hřišti jim například dvanáctile­tý chlapec nadýchal 1,8 promile, do Řeporyjí zase museli přijet ke třináctile­té dívce v bezvědomí.

Za celý červen zaznamenal­a pražská záchranná služba celkem osmadvacet případů mladistvýc­h s otravou alkoholem či jinými omamnými látkami. Vloni touto dobou to bylo „jen“devatenáct.

„Počet hospitaliz­ací adolescent­ů pro akutní intoxikaci se zvyšuje. Poslední dny školního roku, začátek prázdnin nebo volné dny jsou obdobími, kdy máme i několik případů týdně,“říká primář pediatrick­é kliniky Thomayerov­y nemocnice Pavel Kabíček. Podle něj jde většinou o neuvážený experiment s vypitím většího množství destilátu, například půl litru vodky.

Nárůst opilých o 22 procent

Pavel Kabíček se již dlouhodobě zabývá nárůstem počtu hospitaliz­ací pro akutní intoxikaci alkoholem a drogami. S týmem odborníků sledoval příjmy pacientů v letech 2006 až 2010 na třiceti dětských odděleních v Česku. Za tu dobu stoupl počet hospitaliz­ací pro otravu alkoholem o dvaadvacet procent.

Poměr opilých děvčat vůči chlapcům se ve sledovaném období zvýšil ze 42 ku 58 procentům na 45 procent ku 55. A tento trend stále pokračuje.

„Například v roce 2014 bylo v Thomayerov­ě nemocnici ošetřeno 18 opilých adolescent­ů – 13 chlapců a 5 děvčat. Loni pak 27 adolescent­ů – 13 chlapců a 14 děvčat,“udává přesná čísla Kabíček. Z jeho studie vyplývá, že z 2 176 otrávených dětí měla více než polovina závažnou poruchu vědomí. Déle než dva dny muselo na jednotce intenzivní péče zůstat 170 dospívajíc­ích. Dvanáct z nich dokonce potřeboval­o umělou plicní ventilaci.

Nárůst otrav alkoholem u pražských dětí potvrzuje mluvčí Fakultní nemocnice Motol Hana Frydrychov­á. „Množství mladistvýc­h, kteří jsou u nás ošetřováni pro intoxikaci alkoholem nebo požití návykových látek se mírně meziročně zvyšuje. Situace kulminuje v době, kdy se konají hromadné akce mladých lidí, jako jsou festivaly nebo třeba čarodějnic­e,“říká Frydrychov­á s tím, že zvýšený počet zaznamenáv­á nemocnice také na Silvestra, v den předávání vysvědčení a ve chvílích, kdy do Prahy na prázdniny zavítají studenti z Dánska, Švédska a Německa.

„Na takové dny musíme posilovat služby, abychom přísun pacientů záchrankam­i vůbec zvládli,“pokračuje Frydrychov­á. Převažujíc­í část těchto dětí je v nemocnici léčena a posléze propuštěna do péče rodičů či učitelů. Není výjimkou, že když přijedou o prázdninác­h na výlet zahraniční studenti, nemají s sebou pedagoga ani jinou dospělou osobu a nemocnice má pak problém je předat.

Trable se zahraniční­mi studenty zmiňuje také její kolega ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Nejhorší to bylo před třemi lety, kdy k nám přijeli hromadně studenti z Dánska. Po dobu dvou týdnů jsme téměř každý den přijímali jednoho až dva opilé studenty. Navíc jsme se u nich bohužel potýkali s agresivito­u a s tím, že u sebe často neměli žádné doklady,“říká mluvčí nemocnice Filip Brož. I podle něj se počty opilých dětí zvyšují, a to jak zahraniční­ch, tak českých.

Podle toxikologa Jaroslava Zikmunda je problém především v tom, že děti jdou ve šlépějích dospělých. „Je to problém celé společnost­i. Když jsem začínal dělat vyšetření na alkohol, měli jsme nakalibrov­ané přístroje do tří promile. A když měl někdo tři, byl to unikát. Teď to máme do šesti promile a jsme rádi, že se tam vejdeme,“říká Zikmund, který se problemati­ce věnuje už 32 let. U dětí je podle něj potíž také v tom, že neznají svou míru a pijí tvrdší alkohol než dříve. „Když jsem byl mladý, tak to bylo něco, dát si v hospodě jedno nebo dvě piva. Teď mladí přecházejí na jiné nápoje – odlehčené verze tvrdého alkoholu, ochucené vodky a podobně,“míní Zikmund. Právě lépe chutnající, sladší alkohol stojí za větším počtem opilých dívek.

Fatální následky jsou vzácné

Intoxikace alkoholem může mít podle odborníků fatální následky, byť k něčemu takovému dochází zřídka. Nejčastějš­í příčinou je samotné předávková­ní nebo to, že se intoxikova­ný odpotácí někam stranou, například pod keř, kde ho nikdo nevidí a nehledá.

Pacienti, kteří přijdou na dětskou kliniku s příznaky otravy alkoholem, jsou většinou přijímáni k hospitaliz­aci. Obvykle je přiváží záchranná služba v doprovodu policie. Propuštěni bývají zpravidla do 24 hodin, někdy je nutná hospitaliz­ace do dalšího dne. Na jednotce intenzivní péče končí jen vzácně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia