MF DNES

Plán povolí více věžáků? Protestů přibývá

-

PRAHA Klub Za starou Prahu kritizuje, že připravova­ný nový metropolit­ní plán v Praze umožní stavět více výškových budov. Věžáky by mohly vyrůst ve 14 nových lokalitách. Počítá také se zvýšením domů na hlavních třídách.

„Namísto snahy výškovou výstavbu ve městě utlumit přichází plán naopak s nabídkou čtrnácti nových lokalit pro výškovou zástavbu přímo určených. Plán potvrzuje i sporné zásahy, a dokonce zahrnuje i lokality nacházejíc­í se uvnitř centrálníh­o panoramatu města,“píše klub ve svém stanovisku.

Metropolit­ní plán je strategick­ý dokument, který stanoví, kde se co může stavět. Platit má od roku 2020. Návrh, který připravil městský Institut plánování a rozvoje (IPR), kritizují také někteří další odborníci. Například podle náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petry Kolínské (SZ/Trojkoalic­e) nedává plán výstavbě dostatečné mantinely. Výškové budovy stojí nyní hlavně na Pankráci, vůbec nejvyšší je 109 metrů vysoký sedmadvace­tipatrový mrakodrap City Tower.

V budoucnu by mohly vyrůst například v Roztylech, na Chodově, Rohanském ostrově, ve Vysočanech nebo v Libni.

IPR se brání, že město dosud výškovou výstavbu centrálně neregulova­lo vůbec, vznikala proto nahodile. „Dnes mohou v Praze výškové stavby vznikat nahodile, žádná komplexní regulace výškové zástavby neexistuje. Metropolit­ní plán jako první dokument přináší regulaci pro celé území Prahy. Výstavba budov vyšších než 12 pater, což je výška běžného pražského paneláku, bude zakázána na 99,4 procenta území Prahy,“řekl ředitel IPR Petr Hlaváček.

V úvodu zmiňované sdružení kritizuje také možnost navýšení domů na hlavních městských třídách, třeba na Vinohradsk­é nebo Milady Horákové. Domy by tam mohly mít o dvě, na nárožích o čtyři patra více. „Něco takového je běžné i dnes – žádná výšková regulace to nezapovídá,“reagoval na prohlášení mluvčí IPR Adam Švejda. Podle něj plán nepočítá s navyšování­m nárožních domů až o čtyři patra, povolené jsou jen věže a arkýře. „Nárožní vížky jsou pro Prahu typickým prvkem a nechtěli jsme ho příliš přísnou výškovou regulací vymýtit,“dodal mluvčí. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia