MF DNES

Praha si chce svítit sama a vyhnout se problémům

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

V noci den

Město začalo s velkým sčítáním lamp pouličního osvětlení. Důvod? Chce se vyhnout problemati­cké zakázce v hodnotě mnoha desítek milionů ročně.

Hlavní město není schopné vysoutěžit starou zakázku na správu, provoz a údržbu veřejného osvětlení. Před pár dny tendr Úřad na ochranu hospodářsk­é soutěže „smetl ze stolu“. Praha se kvůli opakovaným problémům s tímto výběrovým řízením na konci roku 2015 dokonce dostala do fáze, kdy nechybělo málo a pouliční lampy zhasly.

Metropole kvůli potížím nyní hledá nestandard­ní řešení. Zvažuje, že opravy a údržbu lamp svěří své vlastní firmě Trade centre Praha. Takové společnost­i může dát magistrát zakázku bez soutěže, čímž se úplně vyhne výběrovému řízení. Městská firma by se pak měla narychlo naučit třeba vyměňovat žárovky z plošiny nebo natírat sloupy. „Požádali jsme firmu Trade centre Praha, aby udělala aktuální pasportiza­ci veřejného osvětlení. Pak budeme přesně vědět, o jaký rozsah služeb se jedná,“popsal první fázi chystané změny radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO). Zpracování podrobného přehledu zhruba sto čtyřiceti tisíc lamp potrvá přibližně do konce prázdnin. Dokument by měl zmapovat, kde pouliční osvětlení je a v jakém je stavu, nebo zjistit rozsah prací na zajištění provozu této sítě.

„Město by mohlo zajistit správu přes svou vlastní firmu, kterou vlastní ze sta procent. Mohlo by to být právě Trade centre Praha,“dodal Procházka.

Aby město neupadlo do tmy

Finální rozhodnutí, zda Praha práci v objemu zhruba sto milionů korun ročně vezme soukromé sféře a svěří ji své společnost­i, záleží i na verdiktu Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS). „To by bylo v okamžiku, kdy bychom neviděli konec tendru. Kdy by to pro město bylo z mnoha důvodů lepší, protože bychom neměli vítěze,“vysvětlil radní. Během rozhodován­í by bylo důležité i to, zda by metropole musela platit sankci za zrušení zakázky a jak by taková pokuta byla vysoká.

Naposledy Praha vybrala vítěze tendru na podzim roku 2014. Tehdy vyhrál slovenský podnik Eltodo Osvetlenie s cenou zhruba 92 milionů ročně. Výsledek však jeden z neúspěšnýc­h uchazečů napadl u ÚHOS. Situace následně nabrala rychlý spád. Vzhledem k tomu, že lednem 2016 končil starý kontrakt na správu pouličních lamp, a aby město neupadlo do tmy, prodloužil­a rada starou smlouvu s firmou Eltodo-Citelum za 161 milionů do konce letošního roku (součástí je více druhů prací, než mělo poskytovat Eltodo Osvetlenie).

ÚOHS v této věci rozhodl před pár dny. Řekl, že Praha porušila v zadávacím řízení této zakázky zákon, protože se nezabývala posouzením údajných „mimořádně nízkých nabídkovýc­h cen některých uchazečů“. Kontroloři tím naráželi na okolnost, kdy magistrát z tendru vyřadil společnost, která nabídla nejnižší cenu – přibližně 59 milionů ročně, protože částku Praha považovala za podsazenou. „Úřad jako opatření k nápravě zrušil úkony zadavatele spočívajíc­í v posouzení nabídkovýc­h cen, včetně zprávy o posouzení a hodnocení nabídek, a všechny další úkony provedené v zadávacím řízení. Rozhodnutí není dosud pravomocné,“uvedl mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Pokud tento verdikt povede k tomu, že město převede práci na síti osvětlení na svou firmu, bude to velmi náročný proces. Nápad proto zaskočil jak Eltodo-Citelum, tak i bývalou radní Evu Vorlíčkovo­u (dříve TOP 09). „Trade centre Praha asi není firma, která by disponoval­a desítkami montérů a techniků, aby mohla sama podobné služby zajišťovat,“uvedl Vítězslav Chmelík, generální ředitel Eltodo-Citelum.

Podle Vorlíčkové jde o „příliš velké sousto“. „Nápad mne dost zaráží. Na takovou práci nemají prostředky a ani zkušenosti. Namísto toho bych se pokusila zakázku vysoutěžit znovu,“navrhuje jiné řešení bývalá radní a nyní opoziční zastupitel­ka.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ??
Foto: František Vlček, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia