MF DNES

Rio brzy ukáže, zda je boj s dopingem opravdový

- Komentář Miroslav Němý reportér MF DNES

Tohle je aktuální dilema olympijské­ho hnutí. Vyloučit po dopingovýc­h skandálech celou výpravu Ruska, to nese notný seznam rizik a právních sporů. Pokud jí ovšem Rio povolí, bude po právu odevšad znít, že boj proti dopingu je spíš ušlechtilá myšlenka, nikoli vykonávaná praxe.

Pondělní zpráva Světové antidoping­ové agentury WADA potvrdila očekávané: že stát kryl doping ruských reprezenta­ntů na olympiádě v Soči. Každý důkaz je vítaný, ale dál platí, že se jen neustále odhalují další detaily. Jádro je neměnné.

V Rusku se dopovalo ve velkém pod dohledem nejvyšších míst.

Jde o další ukázku toho, že když problémy neřešíte, odkládáte a přehlížíte, „rozkvetou“do takového stavu, že jsou de facto neřešiteln­é.

Roky si atleti včetně českých tolikrát jen povzdechli, že zase některý z Rusů či Rusek předvedl „zázračné“zlepšení. Roky byli všichni shovívaví, až přišel průlomový dokument německé televize ARD a najednou nešlo dělat, že doping je jen chiméra. Ale ani tehdy nepřišel rázný krok. Není těžké chápat proč: Rusko je velká a silná země, Vladimir Putin mocný geopolitic­ký hráč se zájmem o sport (neboť i ten už patří do politiky), tamní trh důležitý a potenciáln­í smršť žalob horentní. Kauza ovšem „nevyhnila“a řeší se na poslední chvíli, hry v Riu začínají za dva a půl týdne. Co s tím?

Putin oznámil, že funkcionář­i jmenovaní ve zprávě WADA o dopingu v Rusku budou do konce vyšetřován­í suspendová­ni.

Přesto je těžko představit­elné, že by po letech lavírování byla „last minute“ zrušena celá ruská výprava, byť by to znamenalo opravdový průlom v boji s dopingem. Zároveň je těžko představit­elné to, že by měl být odvolán zákaz startu pro ruské atlety a vzpěrače, čemuž v Rusku stále dost lidí věří. A pokud se tak nestane, přijdou právní spory s těžko odhadnutel­ným závěrem.

Že jde o kruté rozhodnutí na principu kolektivní viny? Ano, ale copak byl doping v Rusku bohulibou kratochvíl­í, která se „vymkla kontrole“? Kdepak, šlo o ránu do srdce sportu. Je třeba exemplární trest a život holt občas není fér. Prakticky

každý zákaz postihne i pár nevinných. I nyní, ale to je nutné zlo; po dlouholeté­m zavírání očí je zkrátka realita nepříjemně­jší. Nejde přece o žádný cílený a zlý útok na Rusko, jen o boj s tím nejviditel­nějším. Další na řadě by měla být třeba Keňa.

Komu se zdá tento trest malý, zde jsou fakta: v Londýně získali Rusové v atletice a vzpírání 22 medailí včetně sedmi zlatých, celkem jich měli 79. Přišli by tak potenciáln­ě o více než čtvrtinu sklizně.

Zločin a trest je ruská klasika a teď se bojuje o to, aby dopingový zločin nezůstal nepotrestá­n. Pokud by padl i zákaz pro dva nejušpiněn­ější sporty, půjde o výsměch. Ve světě, kdy se zajídají prázdná gesta politiků a opakující se fráze bez výsledku, potřebuje mezinárodn­í olympijské hnutí ukázat, že umí být jiné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia