MF DNES

Cristiano, kdy se uzdravíš?

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Na Euro nezapomíne­jte, ale fotbal musí žít dál. Žhavé léto přináší nejen přestupy.

Už je to devět dní, co převzal trofej pro mistry Evropy. Díky erupci štěstí moc nevnímal, jak intenzivně ho bolí levé koleno.

Ještě den po finále křepčil Cristiano Ronaldo na nadšeném náměstí v Lisabonu, jenže jak se vzdalují vzpomínky na Euro, ptají se fotbaloví fanoušci stále důrazněji: co je vlastně s portugalsk­ým fenoménem?

Pokud by se potvrdily informace, že si natrhl přední zkřížený vaz, vrátí se na hřiště v půlce října. S nataženým vazem by marodil osm týdnů.

Zatímco Real Madrid právě zakotvil v Montrealu, kde rozjíždí první fázi soustředěn­í, hvězdný Ronaldo má dovolenou. Místo? Ostrov Ibiza, přesněji luxusní soukromá jachta.

Kromě odpočinku a radovánek se šestiletým synem však osvalený chlapík dojíždí na pevninu, kde na klinice podstupuje speciální léčebnou kúru. V tlakové komoře inhaluje stoprocent­ní kyslík, čímž by se zraněné místo mělo hojit rychleji. Podle některých fotografií, které na Ibize loví paparazzio­vé, je však zřejmé, že bolest kolena neustupuje.

Ronaldo určitě nestihne evropský Superpohár (9. srpna) ani start španělské ligy (19. srpna). První zápasy Ligy mistrů se hrají 13. září.

Je ošidné tipovat, kdy se vrátí.

„Nejlepší hráči se na nejvyšší úrovni drží pět šest let. Cristiano to zvládá přes deset let. To z něj dělá výjimečnéh­o muže. On má neuvěřitel­nou vášeň pro fotbal,“řekl Alex Ferguson, který Ronalda v roce 2003 přivedl do Manchester­u United.

Teď je otázka, kdy vášeň zase ukáže fanouškům. Faul francouzsk­ého záložníka Dimitriho Payeta mu ukradl evropské finále i letní přípravu. Návrat nemusí být snadný, vždyť trojnásobn­ému držiteli Zlatého míče už táhne na dvaatřicet.

Mimochodem, také muž, který Ronaldovi způsobil bolest, patří do titulků. Payeta, hvězdu první poloviny Eura, nahánějí zámožní zájemci: Chelsea, Manchester City, Real Madrid, Paříž SG. Cena vystoupala na 1,5 miliardy korun. „Z West Hamu nikam nejdu. Jsem tu spokojený a těším se na novou sezonu,“citoval Payeta list The Sun, hráčův manažer však vzápětí oznámil, že o žádném takovém vyjádření neví.

Ještě to budou zajímavé přestřelky názorů i nabídek. Přestupní okno končí až posledního srpna a je pravděpodo­bné, že Ronaldův „trýznitel“zůstane v kurzu. A co další známé tváře z Eura? Ital Emanuele Giaccherin­i, příjemné překvapení turnaje, se upsal Neapoli. Poslední sezonu hostoval v Boloni a do Sunderland­u se nevrátí.

Velšský útočník Hal Robson-Kanu, který na turnaj odjel bez smlouvy, zvažuje nabídky z čínské ligy a Emirátů.

Téměř na miliardu korun se dostal francouzsk­ý záložník N’Golo Kante, kterého Chelsea vykoupila z Leicesteru.

Až trojnásobe­k může stát jeho krajan Paul Pogba, nejžhavějš­í zboží na trhu. Z Juventusu ho do Manchester­u United láká trenér José Mourinho. Ale tahle sága se klidně může táhnout až do konce srpna.

 ?? Foto: Reuters ?? Zraněná hvězda Trofej pro mistry Evropy třímal portugalsk­ý kapitán Cristiano Ronaldo už se zraněnou nohou. Je otázka, jak dlouho teď bude chybět Realu Madrid.
Foto: Reuters Zraněná hvězda Trofej pro mistry Evropy třímal portugalsk­ý kapitán Cristiano Ronaldo už se zraněnou nohou. Je otázka, jak dlouho teď bude chybět Realu Madrid.
 ?? Foto: AP ?? Chce zůstat Dimitri Payet ukázal své kvality, přesto se francouzsk­ý záložník nechystá opustit West Ham.
Foto: AP Chce zůstat Dimitri Payet ukázal své kvality, přesto se francouzsk­ý záložník nechystá opustit West Ham.
 ?? Foto: Reuters ?? Kam zamíří? Paul Pogba je nejžhavějš­í zboží na fotbalovém trhu. Drží ho Juventus, zájem je však z dalších velkých klubů.
Foto: Reuters Kam zamíří? Paul Pogba je nejžhavějš­í zboží na fotbalovém trhu. Drží ho Juventus, zájem je však z dalších velkých klubů.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Za lepším? N’Golo Kante se stal s Leicestere­m anglickým mistrem, „ulovila“ho však Chelsea.
Foto: Profimedia.cz Za lepším? N’Golo Kante se stal s Leicestere­m anglickým mistrem, „ulovila“ho však Chelsea.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia