MF DNES

Tour de France

-

Na kostkách to nevyšlo

den, zážitek na celý život. Už mi pomalu rozvinují červený koberec,“vtipkoval ještě ve Francii před startem etapy, ovšem v duši byl spíše pesimistou. Věděl, že už není Cancellaro­u z dob největší slávy.

On-line reportáž deníku Tagesanzei­ger během dne odpočítáva­la: „Ještě 50 kilometrů pro Fabiana... ještě 40... ještě 30.“Oficiální noviny karavany Tour vyšly na úvodní stránce s přáním: „Ať má Fabian krásnou rozlučku.“Téměř všichni mu ji přáli. Až na soupeře. „Klidně může i tahle etapa skončit bitvou sprinterů,“tvrdil Mark Cavendish.

„Tady? Kdepak. Tohle je finiš pro klasikáře,“oponoval Gregory Rast z Cancellaro­va týmu Trek.

Peter Sagan byl na jejím startu až podivně tichý, nemluvný. Ale věděl své. „Tuto etapu si i on vytipoval za jeden ze svých cílů,“podotkl sportovní ředitel Ivan Basso.

Asfalt v cíli byl měkký, tál pod nohama, panovalo vedro k zalknutí. Ne, to si Cancellara nepřál. „Nemám rád horko. Už v nedělní etapě jsem zhubl tak o pět kilo,“říkal.

Hlasatel v cíli dlouze předčítal seznam úspěchů jeho kariéry. Fan Club Petera Sagana se zatím snažil překřičet přece jen tišší a serióznějš­í švýcarské fanoušky.

A už se sem cyklisté řítili. Kostky eliminoval­y většinu sprinterů. Cancellara se na nich protlačil dopředu. Potud vše podle plánu. Poslední stovky metrů, rovina bez kostek i bez stoupání, však na něj byly příliš. Vpřed se řítil Nor Kristoff z Kaťuše, na pásce zaťal triumfálně pěst, jenže... Sagan hodil své kolo do pásky o dva centimetry dřív.

„A já myslel, že jsem zase druhý,“opět jednou říkal Slovák. „Peter vyhrál?“divil se i Roman Kreuziger.

Šestý Cancellara se ocitl uprostřed hroznu fanoušků a reportérů, dostal kytice květin. „Ke konci jsem postrádal sílu,“líčil. „Ale vydal jsem ze sebe vše, to je hlavní. Zažít Tour v Bernu bylo vážně krásné.“

Během úterního volného dne chce zavést týmové parťáky na svá oblíbená místa. Mají s ním natáčet švýcarská a belgická televize, s majiteli stáje je pozván na americké velvyslane­ctví, má vítat sponzory. A večer se pro něj koná party Spartakus Night. Každý jako by chtěl svůj kousek Cancellary. On a tenista Federer jsou ve Švýcarsku sportovci s doložkou nejvyšších výhod.

„Všichni v pelotonu Fabiana respektova­li a jeho slovo mělo asi nejvyšší váhu. Tuto roli by po něm mohl převzít Peter Sagan,“usoudil Roman Kreuziger. Vlastně je tedy symbolické, že je to Sagan, kdo vyhrál tuto cancellaro­vskou etapu.

Jan Bárta se u autobusu týmu Bora pousmál: „A teď by měl Oleg Tiňkov dodržet slovo.“

Vzpomínáte, co majitel Saganovy stáje Tinkoff během Tour sliboval? „Jestli tu Peter vyhraje tři etapy, zůstanu v cyklistice.“

 ?? Foto: AP ??
Foto: AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia