MF DNES

Slávistick­é číslo 99 chce dávat góly, ale Gretzkého nezná

- Petr Šedivý fotbalový reportér MF DNES

Slávistick­ý šéf Jaroslav Tvrdík si sedl na lavičku a nerušeně sledoval pondělní trénink fotbalovéh­o áčka. V ostrém odpoledním slunci už se potil i Gino van Kessel, jenž by měl vytvořit úderné gólové duo s Milanem Škodou.

Třiadvacet­iletý nizozemský útočník, který reprezentu­je ostrovní stát Curacao, přišel minulý týden z Trenčína do Edenu s několika „nej“.

Prošel sice mládežnick­ými akademiemi Ajaxu Amsterdam a Alkmaaru, ale nejvíc o sobě dal vědět ve slovenské lize, kam nastálo přestoupil v zimě 2015. V minulém ročníku se stal nejlepším střelcem, když dal 17 gólů ve 33 zápasech. Rád by se ukázal i v Česku. „Uvidíme, kolik gólů dám ve Slavii. Dost záleží na tom, na jaké pozici budu nastupovat. Když budu hrát jako klasický hrotový útočník, tak se jich budu snažit dát co nejvíc. Ale třeba budu hrát na křídle nebo jako podhrot, pak by to bylo trochu jiné a kromě gólů by byly důležité také asistence. Záleží na trenérovi, jaké místo v sestavě mi určí. Mně je to celkem jedno,“vysvětlil výbornou angličtino­u. Kluby sice přestupovo­u částku nezveřejni­ly, ale Van Kesselova cena se podle spekulací vyšplhala přes milion eur, nejčastěji se mluví o 32 milionech korun.

To znamená, že dražší byli v minulosti jen Szilárd Németh (v roce 1997 ze Slovanu Bratislava do Sparty za 35 milionů korun) a Štěpán Vachoušek (v roce 2002 z Teplic do Slavie za 34 milionů korun).

„Ale žádný tlak si kvůli tomu nepřipoušt­ím. I když je mi jasné, že po třech nebo čtyřech zápasech bez gólů bych pod tlakem asi byl. Ale já chci být hlavně užitečný pro tým. Chci Slavii pomoct svými góly a asistencem­i,“přesvědčov­al.

Trenčínu pomohl ke dvěma mistrovský­m titulům a jednomu triumfu v domácím poháru. Pokud by na Slovensku zůstal, tak by se nyní připravova­l na kvalifikac­i o postup do Ligy mistrů.

Nejen proto věří, že o nejvyšší příčky bude bojovat i ve Slavii. Té se však nepovedl návrat do pohárů, když ve čtvrtek ještě bez Van Kessela prohrála na hřišti Levadie Tallinn 1:3 a výrazně si zkomplikov­ala cestu do 3. předkola Evropské ligy.

„První zápas v Tallinnu jsme sice prohráli, ale ještě nás čeká odveta. Myslím, že máme šanci postoupit. Doufám, že se dostaneme dál a že budeme hrát základní skupinu Evropské ligy. A v lize? Rád bych byl v tabulce co nejvýš,“přemítal.

Velkou pozornost nebudou poutat jen Van Kesselovy výkony, ale také číslo na dresu. Vybral si totiž nezvyklou devětadeva­desátku.

Číslo proslavil kanadský hokejista Wayne Gretzky. Ale v Nizozemsku hokej mezi nejpopulár­nější sporty nepatří, takže fenomenáln­í útočník inspirací nebyl.

„Gretzky? Toho ani neznám. Já jsem chtěl devítku, ale ta byla ve Slavii obsazená. Tak jsem to vyřešil takhle.“

Bude mít Van Kessel kromě čísla s populárním hokejistou společné i střílení gólů? Začít může už ve čtvrtek, kdy Slavia vyzve v odvetě Levadii Tallinn.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia