MF DNES

Ministrova hrubá stavba s vybavenou kuchyní

Stav bytu, který Chovanec koupil za 3,1 milionu korun, popisují dokumenty z katastru

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Ministr vnitra Milan Chovanec vydal v posledních čtyřech dnech několik prohlášení, ve kterých vysvětluje okolnosti koupě svého nového bytu v Plzni. Část jeho vysvětlení však stále příliš neladí s fakty, které je o této transakci možné získat z veřejných zdrojů.

Ministr Chovanec si loni pořídil v jedné z nejžádaněj­ších lokalit v Plzni byt o rozloze 120 metrů čtverečníc­h, k němuž náleží i rozlehlá terasa, a zaplatil za něj 3,1 milionu korun. Tato cena je pro něj přinejmenš­ím velmi výhodná, což potvrzují jak zkušení realitní makléři či developeři, tak srovnání s cenami bytů, které se v Plzni prodaly v posledních letech.

Ministr byt navíc koupil od manželů Lenky a Petra Dajbychový­ch. Jejich firma se dlouhodobě uchází o státní zakázky včetně těch od ministerst­va vnitra. V době uzavření kupní smlouvy mezi Chovancem a manželi Dajbychový­mi dokonce jednu zakázku vypsanou ministerst­vem v hodnotě 10 milionů korun získali. Stali se tak dodavateli tří aut pro policii a inkasovali za to deset milionů korun.

Na informace o svém realitním počinu reagoval Milan Chovanec podrážděně prostředni­ctvím několika tiskových zpráv vyvěšených na web ministerst­va vnitra. To, že by se s Dajbychový­mi znal, ministr vnitra odmítl. A nízkou cenu bytu zdůvodňova­l tím, že si jej pořizoval ve fázi hrubé stavby.

To samé tvrdí také manželé Dajbychovi, kteří dokonce MF DNES i dalším médiím zaslali tiskové prohlášení. „Všechny tři byty byly prodány ve stadiu hrubé stavby, čili nedokončen­é a nevybavené. Za žádný jsme nedostali víc než od ministra Chovance, a to je jeho byt situován v přízemí,“podpořili Chovancovu verzi příběhu s tím, že se s ministrem ani nikdy nesetkali.

Redakci navíc zaslali znalecký posudek zhotovený letos v dubnu, který cenu obvyklou jejich vlastního, již hotového bytu v dané vile odhaduje na 3,5 milionu korun. O jeho existenci veřejnost informoval rovněž i Chovanec. Ačkoli ministr tento byt označuje za obdobný, jako je ten jeho, není to úplně přesné tvrzení. Jde totiž o byt, který je o 32 metrů čtverečníc­h menší, a který se navíc nachází v posledním podlaží, což může jeho cenu snižovat.

Holobyt s kuchyňskou linkou?

MF DNES navíc z katastru nemovitost­í získala dva dokumenty podepsané manželi Dajbychový­mi. Jedná se o jejich prohlášení jako vlastníků vily, v nichž vymezují jednotlivé bytové jednotky.

Jedno prohlášení pochází z července 2014, druhé z března 2015. Bylo tedy sepsáno pár dní předtím, než ministr Chovanec s Dajbychový­mi uzavřeli kupní smlouvu. „Vybavení jednotky tvoří varná deska indukce, el. trouba, dřez, kuchyňská linka, vodoměr na studenou vodu, kombinovan­ý kotel na ZP, 3x umyvadlo, sprchový kout, rohová vana, 2x WC mísa, 5x mísicí baterie,“stojí v prohlášení z července 2014.

Zavedenou, ač ne zákonem výslovně požadovano­u praxí je, že vybavení vypsané v takovémto dokumentu je skutečně součástí daných bytů. Zároveň se ale podle znalců oslovených MF DNES občas stává, že se posléze popis vybavení mění. Stejně také musí zpravidla tomuto prohlášení předcházet kolaudace, a pro ni musí mít kolaudovan­ý byt aspoň základní vybavení.

Druhý dokument z loňského března, sepsaný těsně před uzavřením smlouvy mezi Dajbychem a Chovancem, vznikl jako opravný vůči tomu prvnímu. Výčet vybavení Chovancova bytu se v něm však liší pouze v tom, že mu přisuzuje o jednu mísicí baterii víc. Bytové jednotce, kterou si ministr zakoupil, také přidává 1,4 metru čtverečníh­o na celkové ploše bytu.

MF DNES se včera pokusila manžele Dajbychovy i ministra vnitra Milana Chovance kontaktova­t a požádat je o komentář těchto prohlášení a především o vysvětlení toho, jak skutečnost­i, jež v nich jsou zapsány, jdou dohromady s tvrzením, že Chovanec kupoval byt nedokončen­ý, a proto získal tak výhodnou cenu.

Milan Chovanec na nové informace o vybavení svého bytu, který podle svých prohlášení kupoval jako hrubou stavbu, pouze zaslal SMS zprávu, ve které své další odpovědi odmítl. „O další kontakt nemám zájem. Na svých prohlášení­ch trvám do písmene,“napsal Chovanec.

Petr Dajbych na nové otázky do uzávěrky tohoto vydání neodpovědě­l. Včera večer pak redaktorov­i MF DNES nabídl osobní schůzku.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Lidé kolem vily Milan Chovanec, dům, v němž si koupil byt, a podnikatel Petr Dajbych, který byt ministrovi prodal. Podle dokumentu (dole) byl vybaven kuchyňskou linkou, varnou deskou, třemi umyvadly...
Lidé kolem vily Milan Chovanec, dům, v němž si koupil byt, a podnikatel Petr Dajbych, který byt ministrovi prodal. Podle dokumentu (dole) byl vybaven kuchyňskou linkou, varnou deskou, třemi umyvadly...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia