MF DNES

Teror v Mnichově

Střelba v obchodním centru ● Osm mrtvých ● Policie hledala tři útočníky

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

„Situace je vážná, mluvíme o teroristic­kém útoku,“sdělila mnichovská policie po útoku až tří střelců u nákupního centra Olympia v severní části Mnichova v pátek večer krátce před šestou.

Celé město se ocitlo v naprosto výjimečném stavu, který nezažilo od konce války. Policie hovořila o brutálním masakru – útočníci vešli do McDonald’s u obchodního centra a bezhlavě kolem sebe začali střílet.

Na místě zůstalo osm mrtvých, mnoho dalších lidí bylo zraněno.

O motivu a původu útočníků nebylo v pátek večer nic známo, objevily se spekulace, že mohlo jít i o džihádisty, kteří se vrátili z výcviku v Sýrii nebo Iráku – a to proto, že byli velmi dobře ozbrojeni.

Podle českého ministra vnitra Milana Chovance však v úvahu připadali i pravicoví extremisté. Útok se totiž odehrál přesně v den pátého výročí masakru spáchaného Andersem Breivikem v Norsku.

Útok se odehrál před restaurací McDonald’s, která stojí naproti obchodnímu středisku Olympia. Uživatelé na Twitteru sdíleli video, na kterém útočník s pistolí v ruce střílí na kolemjdouc­í. Útočníci měli podle policie dlouhé zbraně podobné kalašnikov­ům.

Nedlouho po útoku u obchodního centra policie hlásila střelbu ještě z Karlova náměstí v centru Mnichova, asi sedm kilometrů od místa první střelby. Byl to však planý poplach. V místě vládla panika, lidé křičeli a plakali, popisovali svědci.

Policie nasadila v Mnichově všechny jednotky včetně speciálníc­h sil, podle odborníků policejní zásah v nepřehledn­é situaci probíhal profesioná­lně. Mnichovské nemocnice se připravova­ly na velký počet raněných. Premiér Bavorska Horst Seehofer a bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann se sešli ke krizovému jednání a dalšímu postupu. Sousední spolkové země poslaly policejní posily a speciální týmy. Česko podle ministra Chovance poslalo policisty na česko-německé hranice.

Policisté předpoklád­ají součinnost tří útočníků. Policie varovala obyvatele města přes Twitter: „Vyhněte se okolí obchodního domu. Zůstaňte ve svých domovech. Nevycházej­te na ulici!“V okolí obchodního centra byly stovky policistů s neprůstřel­nými vestami a zvláštní zásahové komando, ve vzduchu kroužily policejní helikoptér­y.

Dvě hodiny po útoku bylo evakuováno mnichovské hlavní nádraží, veškerý provoz byl zastaven.

Hesensko a Severní Porýní-Vestfálsko poslaly do Bavorska policejní posily, policie vyzvala řidiče, aby uvolnili dálnice vedoucí směrem do Mnichova, aby mohly přijíždět posily z ostatních spolkových zemí.

Pro Bavorsko je to už druhý teroristic­ký útok tento týden. V pondělí napadl sedmnáctil­etý uprchlík sekerou a nožem cestující v regionální­m vlaku u Würzburgu. Znovu se mluví o tom, že zabránit útokům na takzvané měkké cíle je v podstatě nemožné.

Spolková republika delší dobu čekala, že se v ní mohou odehrát atentáty podobné těm ve Francii nebo Belgii. Nebezpečí útoků nepocházel­o ale jen od Islámského státu. Hrozbou jsou také další skupiny.

V chaotické situaci, která nastala po střelbě v nákupním středisku v Mnichově, se toho o skutečných motivech útočníka či útočníků vědělo v době uzávěrky tohoto vydání příliš málo.

Příliš málo na to, aby se dalo napsat, jak moc je útok spojený s Islámským státem, velkou imigrační vlnou, která přišla loni do Německa, nebo zda přišel teroristic­ký čin dokonce z úplně opačné strany, totiž z ultrapravi­cového spektra.

Spolková republika velký teroristic­ký útok očekávala už delší dobu a snažila se mu zabránit. Případně se na něj připravit tak, aby jeho následky byly co nejmenší.

„Stejně jako několik zemí Evropské unie, stejně jako EU jako celek, i Německo je v oblasti cílů mezinárodn­ího terorismu. Situace je vážná,“uvedl tento týden po útoku migranta na cestující vlaku ministr vnitra Thomas de Maiziere.

„Riziko panuje i přesto, že Německo v uplynulém roce přijalo řadu opatření, která mají zlepšit bezpečnost v zemi,“připustil ministr vnitra.

Dodal také, že uprchlická vlna, během níž přišlo do země v závěru minulého roku přes milion migrantů, situaci zkomplikov­ala. „Nelze říct, že neexistuje žádná spojitost mezi uprchlíky a terorismem, ale nebezpečí bylo velké už dříve a velké zůstává, bez ohledu na otázku uprchlíků,“uvedl ministr.

Bavorsko obzvlášť ohrožené

Jak sexuální násilí při novoročním veselí v Kolíně nad Rýnem, tak útok mladého imigranta ve vlaku v Bavorsku ukázaly, že připravit se na všechny situace může být nad síly německé policie. Bavorsko, které se stalo nejen vstupní branou uprchlické vlny do Německa, ale také samo přijalo přes 15 procent všech migrantů, kteří do Spolkové republiky přišli, bylo ve zvlášť velkém ohrožení.

Některé informace, které kolem střelby v Mnichově unikly na sociální sítě, však naznačují, že by útočník či útočníci mohli jednat ze zcela opačných motivů. Přinejmenš­ím jeden totiž údajně před vražedným útokem vykřikoval protiimigr­antská hesla. Ani tento druh teroru „z druhé strany“by nebyl překvapivý, protože v německé společnost­i narůstají protiimigr­ační a protimusli­mské nálady.

 ?? Foto: AP ?? Najděte je! Policista prohledává okolí nákupního centra Olympia. Nasazení policistů při pátrání po útočnících (jeden z nich na snímku vpravo) nemá v moderních dějinách Německa obdoby.
Foto: AP Najděte je! Policista prohledává okolí nákupního centra Olympia. Nasazení policistů při pátrání po útočnících (jeden z nich na snímku vpravo) nemá v moderních dějinách Německa obdoby.
 ?? Foto: Twitter ?? Teror v bavorské metropoli Panika, křik a davy prchající o překot do bezpečí před střílející­m útočníkem. Tak popisovali první svědci včera večer útok v mnichovské­m obchodním centru Olympia, zatímco policie pátrala po celém městě po třech útočnících.
Foto: Twitter Teror v bavorské metropoli Panika, křik a davy prchající o překot do bezpečí před střílející­m útočníkem. Tak popisovali první svědci včera večer útok v mnichovské­m obchodním centru Olympia, zatímco policie pátrala po celém městě po třech útočnících.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia