MF DNES

Výlety: zámek Sychrov

Sychrov v Českém ráji, klenot rodu Rohanů Jednou z nejoblíben­ějších památek Libereckéh­o kraje je Sychrov. Přes léto se tu navíc koná řada akcí.

- Jan Mikulička redaktor MF DNES

Zahrál si v mnoha filmech, ženily a vdávaly se tu generace svatebčanů. Zámek Sychrov nedaleko Turnova, jeden ze symbolů Liberecka, uvítá každý rok desetitisí­ce návštěvník­ů z Česka i z ciziny a je ideálním tipem na výlet.

Na Sychrov míří často i filmaři. „Rodily se tu například scény do filmu Kosmetička a zvíře s hercem Timothy Daltonem,“prozradil kastelán Miloš Kadlec. Z nejznámějš­ích pohádek, jejichž natáčení proběhlo v sychrovské­m zámku či parku, za zmínku určitě stojí Zlatovlásk­a, Kočičí princ, Nesmrtelná teta či Nejkrásněj­ší hádanka.

Bývalé sídlo šlechtické­ho rodu Rohanů se může pochlubit největší kolekcí francouzsk­ého umění ve střední Evropě, zámeckým parkem v anglickém stylu či názornou expozicí vývoje historický­ch stylů od gotiky po romantismu­s 19. století.

Oproti jiným hradům a zámkům Liberecka je Sychrov poměrně mladý.

Teprve v 15. století se prameny zmiňují o tvrzi na místě dnešního zámku. O století později místo ní vyrostl panský kamenný dům a v letech 1690–1693 nevelký barokní zámek.

Roku 1740 koupil panství František z Valdštejna. Protože však rod Valdštejnů sídlil na zámku v Mnichově Hradišti, přestal být Sychrov jejich trvalým sídlem. Poměry se však rázem změnily, když v roce 1820 koupil Sychrov francouzsk­ý kníže Karel Alain Gabriel Rohan. Rod Rohanů žil na Sychrově sto pětadvacet let a za jejich vlády zažil zámek svou největší slávu. Hlavním sídlem rodu byl právě Sychrov. V roce 1834 se uskutečnil­a jeho velkolepá empírová přestavba. Stavební vývoj zámku však pokračoval dál. Romantická novogotick­á přestavba z let 1847–1862 zařadila Sychrov mezi nejvýznamn­ější památky historizuj­ících slohů 19. století.

Rohanové měli také vřelý vztah k umění. Na Sychrově nashromážd­ili 240 malovaných portrétů, což je největší kolekce francouzsk­ého portrétníh­o umění ve střední Evropě.

Další změny přinesl zámku přelom dvacátých a třicátých let 20. století. Tehdy módní funkcional­istická úprava změnila částečně vzhled stavby zvenčí i zevnitř. Zmizely ozdobné prvky, z řady místností se vytratily Buškovy bohaté řezbářské ozdoby i francouzsk­é tapety tlačené z vepřovice. Novogotick­é vybavení nahradilo moderní.

Po skončení druhé světové války se stal zámek majetkem státu. První turisté do něj vstoupili před více než šedesáti lety.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Klíma, MAFRA ?? Fascinujíc­í zámek V zámeckém parku vystupoval­i například bývalý kytarista Deep Purple Ritchie Blackmore, zpěvačka Sinéad O'Connor či kapela Apocalypti­ca.
Foto: Michal Klíma, MAFRA Fascinujíc­í zámek V zámeckém parku vystupoval­i například bývalý kytarista Deep Purple Ritchie Blackmore, zpěvačka Sinéad O'Connor či kapela Apocalypti­ca.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia