MF DNES

Proč Tour musel vyhrát Froome

- Tomáš Macek reportér MF DNES na Tour de France

Nicolas Portal, sportovní ředitel týmu Sky, vzpomíná: „Když byl Chris Froome poprvé lídrem týmu, reportéři namítali: Je moc slušný. Nemá charizma. Není to agresivní typ vítěze.“

A teď tu stojí, u Vítězného oblouku, ve žlutém trikotu.

Muž, kterého ještě před pěti lety nominoval tým Sky namísto Tour de France v červenci pouze na Brixia Tour, je potřetí šampionem nejslavněj­šího klání cyklistů. Pouze sedm dalších jezdců dokázalo v historii totéž či víc.

Chris Froome je... ano, je skutečně slušný a milý.

Hovoří tiše, monotónně, usmívá se až plaše. Anglický gentleman, navzdory svému rodišti v Keni.

„Nehraje si na bosse,“říká jeho pomocník Ian Stannard. „U večeře nemá nejmenší problém s tím, když si ho dobíráme.“

Občas působí Froome zranitelně, i na kole. Kdysi dostal od kolegy Robbieho Huntera přezdívku Crash. Po pátečním pádu sám připomínal: „Mrknutím oka může být na Tour vše jinak.“

Jindy je pro změnu tak roztržitý. Reportéři magazínu Pro Cycling vyprávějí, jak mu při rozhovoru před startem Tour upadla lahev s vodou a jak si potom neustále pohrával se snubním prstenem, až se mu zakutálel pod stůl.

Přesto také letos vládl Tour nekompromi­sně. On, Chris I., nesesadite­lný král. Triumfoval rozdílem 2:52 minuty před domácím Bardetem. Víc než protivníci mu stály v cestě neočekávan­é události. Jen vzpomeňte na Mont Ventoux.

Vděčností si získává ostatní

Letos jsem si řekl: Hej, Froome, musíš jim ukázat, že tu obhajobu zvládneš. Jsem uvolněnějš­í a sebevědomě­jší.

„Připadal jsem si jako na kolotoči. Každý den byl pro mě novou výzvou,“tvrdí. Ale zároveň jako by litoval, že soupeři nebyli silnější: „Mrzelo mě, že Alberto Contador upadl už v 1. etapě a nestal se součástí této bitvy. I Naira Quintanu jsem už viděl silnějšího, vždyť loni na mě v Alpách tolik tlačil.“

V čem tkví naopak Froomova výjimečnos­t? Čím je všechny převyšuje? Jistě, především vytrénovan­ým tělem a jezdeckými schopnostm­i i dispozicem­i. Britův ukazatel VO2max, vyjadřujíc­í schopnost těla transporto­vat kyslík, je podle lékařů blízko maximálním lidským limitům.

Ohromuje též svým perfekcion­ismem. Mechanik Gary Blem vykládá: „Kdybychom mu hnuli s pozicí sedla o desetinu milimetru, pozná to. Ale pokud je vše, jak očekává, dovede být nesmírně vděčný.“

Ano, vděčnost, tou připoutává k sobě týmové kolegy. Ve Sky platí na Tour zásada: vše pro Chrise. „S ním není Tour o ambicích ostatních ani o útocích na etapová vítězství. Je to jen o tom, dostat ho vítězně do cíle v Paříži,“říká Ian Stannard. Rovněž v sobotu, v deštivém posledním alpském dějství, se kolem něj v nebezpečné­m sjezdu do cíle v Morzine seskupili. Geraint Thomas mu razil cestu, tři další jeli jako osobní garda za Froomem.

Ovšem je tu ještě další vlastnost, kterou mnozí šampioni nedisponuj­í. Froome má až neuvěřitel­nou schopnost analyzovat vlastní chyby a poučit se z nich.

V roce 2013 v rovinaté etapě ve střední Francii nezachytil v bočním větru útok týmu Tinkoff a ztratil tak 69 vteřin na Contadora. Zato loni, když boční vítr ovlivnil 2. etapu do Meeltje Jans, už byl v pelotonu na správném místě a v úniku skupiny naopak najel čas na Quintanu.

V roce 2014 musel po dvou pádech vzdát Tour v 5. etapě. Loni pak šlapal jeho tým celý první týden raději neustále na čele, ať už to terén vyžadoval, nebo ne.

Letos vylepšil pozici ve sjezdech, zrychlil po dvouleté stagnaci i časovky. Je z něj komplexní cyklista.

Překvapení­m je, jak vyhrál

„Když věci nefungují, jsem v první chvíli zklamaný,“popisuje. „Jenže pak si všechno přehrávám a analyzuji v mysli a sám sebe se neustále ptám, co mohu příště udělat lépe.“Což platí nejen o fyzické stránce, ale také o té psychické.

Tlak obhájce titulu ještě v sezoně 2014 nezvládal. „Byl jako závaží na mých ramenou.“Tehdy řešil na jaře kontroverz­i vzniklou poté, co si Kolem Romandie vzal na astma nepovolený kortikoste­roid prednisolo­n, navíc se vyhrotily vztahy s Bradleym Wigginsem. To vše se mohlo odrazit v nejistotě na trati.

„Letos jsem si řekl: Hej, Froome, musíš jim ukázat, že tu obhajobu zvládneš. Jsem uvolněnějš­í a sebevědomě­jší. Nebojím se otázek médií ani konfliktů s fanoušky.“

Loni jej vyvedly z míry útoky těch, kteří zpochybňov­ali jeho dominanci a čistotu. Fanoušci hodili na Frooma pytlík s močí, uráželi ho, hackeři nabourali jeho data. Reagoval tím, že dal po Tour veškeré údaje z počítače i vlastní tělo k dispozici pro nezávislé fyziologic­ké testování. Svými činy a slovy nacházel porozumění diváků.

Ačkoliv nyní ovládl Tour podobně dominantně jako v letech 2013 a 2015, ředitel Tour Christian Prudhomme vyzdvihuje: „Není překvapení­m, že znovu vyhrál. Ale pro mě nebyl stejným člověkem jako v minulých letech. Byl plný překvapení, při sjezdu v Peyresourd­u i úniku v Montpellie­r.“

Samotného Frooma jeho občasné výstřelky zjevně bavily. „Šlo o úžasné, ryzí závodění,“říká.

K předchozím dvěma titulům vykročil vždy po bleskové válce při prvním horském dojezdu v Pyrenejích, kdy ochromil konkurenty, načež mu potom v třetím týdnu zjevně ubývaly síly. Letošní strategie byla jiná. „Měl jsem v nohou méně závodních dnů i pomalejší vstup do sezony. Radši jsem trávil čas doma se svým malým synem. Cítil jsem, že to potřebuji. Nechystal jsem se tentokrát tak, abych dominoval v prvním týdnu Tour, ale abych nebyl zranitelný ve třetím.“

Potom sedl na kolo, tři týdny na něm šlapal, dvakrát upadl a zase vstal, chvíli dokonce i běžel – a opět je šampionem. Takovým, který zároveň vidí věci v perspektiv­ě.

„Největší emoce jsem na Tour zažíval, když jsem ji v roce 2008 dokončil krátce poté, co má matka zemřela na rakovinu,“přiznává.

Letos minutami ticha uctil oběti v Nice i v Mnichově a připomínal: „Cyklistika je jen sport a výsledky jsou oproti těmto strašným událostem úplně nicotné. Ale bylo důležité, aby závod pokračoval. Přerušit Tour by znamenalo, že jsme si nechali vnutit cizí vůli.“

 ??  ??
 ?? Foto: AP ?? Potřetí šampionem „Cítím úlevu i velkou poctu,“říkal Chris Froome v cíli Tour. „Rád bych se sem vracel ještě dalších pět či šest let.“Příští rok zvažuje pokus o double Giro–Tour.
Foto: AP Potřetí šampionem „Cítím úlevu i velkou poctu,“říkal Chris Froome v cíli Tour. „Rád bych se sem vracel ještě dalších pět či šest let.“Příští rok zvažuje pokus o double Giro–Tour.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia