MF DNES

Přísnější kontrola zbraní?

Dohlížet a trestat, zní po útoku v Německu plán, jak na střelné zbraně. Problém je však jinde.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Jak je možné, že si člověk s vážnými psychickým­i problémy dokázal obstarat zbraň? ptá se po pátečním útoku v Mnichově celé Německo. Tím spíš, že místní zákony pro držení zbraní patří mezi nejpřísněj­ší na světě.

„Musíme nadále dělat vše, co můžeme, abychom omezili a přísně kontrolova­li přístup ke smrtícím zbraním,“řekl dva dny po masakru místopředs­eda německé vlády Sigmar Gabriel, který v neděli vyzval k dalšímu zpřísnění kontroly prodeje střelných zbraní v Německu. Přehodnoti­t a zpřísnit zákony povolující nabytí a držení zbraně chce také ministr vnitra Thomas de Maiziere.

Opatřit si zbraň v Německu je však už nyní poměrně náročný a zdlouhavý proces. Zájemci o zbraň mladší 25 let musí nejdříve absolvovat psychologi­cké vyšetření. Psychologi­cké testy musí také absolvovat každý, kdo je přistižen, že řídí pod vlivem alkoholu nebo vykazuje jakékoli známky neobvykléh­o chování. Všichni žadatelé o povolení vlastnit střelnou zbraň pak ještě čekají celý rok, než dostanou licenci.

V Německu je registrová­no více než 5,4 milionu střelných zbraní v soukromých rukou. V přepočtu na obyvatele je tam tudíž legálně více zbraní než například v Mexiku, Rusku či Jihoafrick­é republice. I přes přísnou kontrolu je Německo v počtu zbraní na obyvatele po USA, Švýcarsku a Finsku čtvrté na světě.

Zákony však jsou k ničemu, pokud je možné je obejít a zbraň si nelegálně pořídit přes internet – stejně jako to udělal osmnáctile­tý David Sonboly střílející v Mnichově. Německý občan íránského původu si přes veškerá omezení a kontroly obstaral pistoli Glock a k ní více než 300 nábojů. Použil jich téměř šedesát. Zabil devět lidí, dalších 27 zranil, nakonec zbraň obrátil proti sobě.

Zbraň patrně pocházela ze Slovenska – stejně jako u útoku na redakci Charlie Hebdo v Paříži.

Podobné útoky už Němci znají

Útok šíleného střelce však není jediným případem, ke kterému v Německu v posledních letech došlo. Předcházel­y mu tři krvavé útoky ve školách, které měli na svědomí jejich bývalí studenti: Ve Winnendenu v roce 2009 bylo zastřeleno 16 lidí. V Emsdettenu v roce 2006 pět lidí zraněno, útočník spáchal sebevraždu. Dalších 17 lidí zemřelo o čtyři roky dříve ve škole v Erfurtu.

Všechny tři útoky z posledních patnácti let, které spojuje střelec náhodně vraždící v pominutí smyslů, pomohly v Německu prosadit důležité reformy. Těm se i připisují zásluhy za to, že dohled nad zbraněmi je dnes v Německu jedním z nejpřísněj­ších na světě.

Díky nim se počet vražd spáchaných střelnou zbraní výrazně snížil, ze zhruba 40 procent v roce 2000 přibližně na 13 procent v roce 2011. Případů zabití střelnou zbraní však je v Německu i tak dvakrát více než například v Británii. Střelné zbraně v Německu také zůstávají nejběžnějš­ím nástrojem při spáchání sebevraždy.

Bezprostře­dně po útoku bavorská vláda uvažuje i o dalších opatřeních, jak podobným atentátům v budoucnost­i zabránit. Premiér Bavorska Horst Seehofer chce přidat peníze policii na nákup nového vybavení i na personální posily. „Uděláme úplně vše, abychom obyvatele ochránili,“řekl po mimořádné schůzi zemské vlády. Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann pak navrhoval také v případě teroristic­kého útoku poslat do ulic armádu. Jiní navrhují dát do ulic další kamery.

Sebepřísně­jší zákony, kontrola zbraní či kamerový dozor však proti novým útokům sotva mnoho zmůžou. Tím spíš, že jak ukazují události posledních dní, k ničivému útoku střelná zbraň vůbec není potřeba: stačí nákladní auto, nůž nebo sekera.

Střelba v Mnichově byla od 14. července již třetím útokem spáchaným v západní Evropě na civilisty. Bezpečnost­ní experti se shodují: Útoků na měkké cíle bude přibývat. A nikdo zatím neví, jak jim zabránit.

Musíme nadále dělat vše, co můžeme, abychom omezili a přísně kontrolova­li přístup ke smrticím zbraním. Sigmar Gabriel, místopředs­eda vlády a předseda sociálních demokratů (SPD)

 ?? Foto: AP ?? Ještě není jasné, kde je vrah Snímek z páteční noci v Mnichově: vystrašení lidé sedí v úkrytu, zatímco policie dál hledá útočníka.
Foto: AP Ještě není jasné, kde je vrah Snímek z páteční noci v Mnichově: vystrašení lidé sedí v úkrytu, zatímco policie dál hledá útočníka.
 ??  ?? Dvě podoby Útočník z Mnichova na civilním snímku – a při masakru.
Dvě podoby Útočník z Mnichova na civilním snímku – a při masakru.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia