MF DNES

Oběťmi byly hlavně děti imigrantů. Jen náhoda?

- — Jana Šafaříková

MNICHOV Uposlechli anonymní vzkaz na Facebooku, navíc psaný špatnou němčinou: „Přijďte dnes v 16 hodin do Mekáče u Olympie, pozvu vás, když nebudete chtít něco moc drahého.“

Na ty, kdo se v pátek odpoledne k obchodnímu centru Olympia v severní části Mnichova skutečně dostavili, pak čekal osmnáctile­tý psychicky narušený mladík s pistolí se třemi sty náboji.

Většina z jeho devíti obětí byli mladí lidé, pouze jedné z nich bylo 45 let, ostatním bylo mezi 13 a 21 lety, tři dívky a šest chlapců. Tři oběti byli Turci, tři kosovští Albánci, jeden byl občanem Řecka a jeden Maďarska.

Zatímco zpočátku policie předpoklád­ala, že útok zapadá do série posledních masakrů islámských radikálů proti Západu, mezi oběťmi převládají lidé, kteří ze Západu nepocházej­í. Většina z nich pochází z rodin, které se do Německa přistěhova­ly.

Podle mnichovské­ho prokurátor­a Thomase Steinkraus­e-Kocha si ale útočník oběti nevybíral cíleně ani se nezaměřova­l záměrně na cizince. Vyšetřovat­elé si původ obětí spojují s tím, že tuto provozovnu McDonald's často navštěvují právě děti imigrantů.

První uvedenou obětí byl už v sobotu dvacetilet­ý Dijamant Zabergja, který je původem z Kosova, stejně jako další dvě oběti střelce – čtrnáctile­té kamarádky Armela Segashiová a Sabina Sulajová.

Další oběti identifiko­val turecký ministr zahraničí jako Sevdu Daga, Cana Leylu a Selcuka Kilice. Smutným hrdinou střelby se stal sedmnáctil­etý Řek Hussein Daitzik, který se snažil zachránit svou sestru a sám se stal obětí střelce.

Se sestrou byl Daitzik zrovna před restaurací McDonald’s, když střelec začal pálit. Mladík rychle odstrčil dívku stranou, zatímco jeho samotného zasáhly dvě střely do hrudi.

 ??  ?? Hussein Daitzik (17)
Hussein Daitzik (17)
 ??  ?? Armela Segashiová (14)
Armela Segashiová (14)
 ??  ?? Gulliano Kollmann (18)
Gulliano Kollmann (18)
 ??  ?? Can Leyla (14)
Can Leyla (14)
 ??  ?? Dijamant Zabergja (21)
Dijamant Zabergja (21)
 ??  ?? Sabina Sulajová (14)
Sabina Sulajová (14)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia