MF DNES

Dárek pro houbaře: počasí jako z tropů

-

Nový týden začne bouřlivě, alespoň pokud jde o počasí. Meteorolog­ové včera upřesnili svoje dřívější varování před silnými bouřkami, v pondělí vás mohou přepadnout úplně ve všech krajích České republiky.

Výstraha Českého hydrometeo­rologickéh­o úřadu platí od 13 hodin až do pozdní noci.

V pondělí večer by mohlo podle meteorolog­ů napršet až 30 litrů vody na metr čtvereční, což už jsou velmi silné přívalové deště, po nichž se dá očekávat zatopení sklepů či zvednutí hladin potoků či menších řek a zatopení i jindy vyschlých koryt. Bouřky a déšť bude doprovázet silný vítr o rychlosti 25 metrů za vteřinu, který může komplikova­t dopravu zejména v lesnatých a horských úsecích.

Jak ukazuje měsíční prognóza, z následujíc­ích čtyř týdnů bude ten, který právě začíná, jednoznačn­ě nejteplejš­í. Teploty vystoupají místy až téměř ke třicítce, protože však bude zároveň deštivo, Česká republika si alespoň na některých místech zkusí téměř tropické počasí: velké vlhko a teplo. Radost by z něj měli mít především houbaři, protože pro růst hub je takřka ideální.

Druhá polovina prázdnin, alespoň začátek srpna, přinese velmi mírné ochlazení.

Svůj trénink na pondělní bouře a přívalové deště mají za sebou lidé na jihu a západě Čech, kde už o víkendu takové počasí poznali. „Do desáté hodiny večerní napršelo nejvíce v Železné Rudě (40 mm) a v Aši (39 mm),“popsal například sobotní situaci Český hydrometeo­rologický ústav. (rep, idnes.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia