MF DNES

Strůjce reformy policie má potíž s diplomkou

-

Druhý nejvýše postavený policista v zemi – náměstek policejníh­o prezidenta Zdeněk Laube – bude muset vysvětlova­t nepříjemný reputační problém.

Podpis oponenta jeho diplomové práce Petra Kroupy zřejmě není pravý. K takovému závěru došel písmoznale­c oslovený Policejní akademií, na které Laube svou práci obhajoval. Upozornil na to server Lidovky.cz. Policejní akademie, kde Laube práci s názvem Úloha práva a policie ve světle schengensk­ých dohod sepsal, začala práci prověřovat letos na jaře.

Podpis je můj

Přes znalcovo dobrozdání oponent Laubeho diplomky za pravostí svého podpisu stojí.

„Pan Kroupa dvakrát písemně prohlásil, že na oponentské­m posudku a i na protokolu o obhajobě diplomové práce jsou jeho pravé podpisy. Jednou se takto vyjádřil před vyhotovení­m posudku a podruhé po (jeho) vyhotovení,“sdělil prorektor Policejní akademie pro vnější vztahy František Hřebík.

Ani písmoznale­c oslovený Policejní akademií nedává svému verdiktu úplnou definitivu. Podpis podle něj není pravý „s největší mírou pravděpodo­bnosti“.

Devětatřic­et stran

Není to však jediný otazník kolem Laubeho práce. Podle serveru Lidovky.cz má totiž jen 39 stran, a to i se seznamem literatury, a k tomu je její podstatná část totožná s Laubeho bakalářsko­u prací. Tříčlenná komise Policejní akademie, která práci zkoumala, ale pochybení nenašla. Při hodnocení Kroupova podpisu pro ni bylo podstatné, že pedagog potvrdil, že byl obhajobě osobně přítomný a Laubeho práci četl. Sám generál Laube se k otazníkům kolem svého vzdělání nikdy nevyjádřil.

Zpráva o zkoumání písmoznalc­e přitom přišla jen několik dní předtím, než se dá do chodu velká policejní reforma, kterou právě Laube připravova­l. Muž, který bývá označován za jejího hlavního autora, byl od roku 1984 příslušník­em IV. správy SNB, jež měla na starosti sledování občanů. Laubeho úkolem bylo sledování pohybu lidí na zastupitel­ských úřadech v komunistic­kém Českoslove­nsku.

Kritizovan­é slučování elitních policejníc­h útvarů bude formálně zahájeno už prvního srpna. Podle oponentů zmíněné reformy přichází změna narychlo a bez delší diskuse. (iDNES, hrk)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia