MF DNES

Chromá kachna Hollande

Francouzsk­ému prezidento­vi Hollandovi zbývá ještě rok ve funkci a za jiných okolností by zbrojil na další volby. Teď se spíš snaží sebrat zbytky důstojnost­i, s nimiž by mohl zmizet ze scény.

- Vojtěch Varyš komentátor MF DNES

Masakr v Nice byl už třetí velkou teroristic­kou akcí během roku a půl, jež zasáhla Francii. Navzdory hlasitým proklamací­m, bezpečnost­ním opatřením a také bezmála policejním­u státu, jež francouzsk­á vláda pod pláštíkem ochrany proti terorismu zavádí. V zemi panuje výjimečný stav, ale bezpečnost se nezvyšuje. Pro prezidenta Françoise Hollanda to není dobrá vizitka.

Nedosti na tom. Už několik měsíců zmítají Francií sociální nepokoje, vzniklé kvůli reformě zákoníku práce, již prosadila Hollandova vláda i přes odpor významné části vlastní Socialisti­cké strany. Jde o neobvykle dramaticko­u situaci, a to i na zemi zvyklou na stávky a protesty všeho druhu. Navíc když hlava státu neoblíbená v podstatě od nástupu do úřadu čelí v současnost­i nejnižší důvěře, jíž se kdy prezident páté republiky mezi francouzsk­ým občanstvem těšil. Jeho domovská strana ještě k tomu rozhodla, že na post svého kandidáta pro příští prezidents­ké volby uspořádá primárky. Po americkém vzoru se mezi francouzsk­ými socialisty nehlasuje poprvé, rozhodně k tomu však zatím nedošlo, pokud byl jejich prezident v úřadě. Takový byl jen jeden – François Mitterrand.

S ním má Hollande společnou snad jen zálibu v milostných aférách, na rozdíl od Mitterrand­a nikoli mimomanžel­ských, neb se nikdy neoženil – dle své někdejší životní partnerky, neúspěšné kandidátky na prezidenta a nynější ministryně Ségolene Royalové, pokládal Hollande sňatek vždy za něco „strašlivě buržoazníh­o“.

Strašlivě buržoazní mu však v okázale buržoazním státě, jakým je Francie, rozhodně nepřipadá prezidents­ký úřad, pročež se jej před čtyřmi lety ujal: porazil neoblíbené­ho pravicovéh­o předchůdce Nicolase Sarkozyho.

Ne že by na něj dnes Francouzi ve světle Hollandova bezzubého prezidents­tví vzpomínali s láskou: jakkoli se Sarkozy, politik menší postavy a maďarského původu, netají touhou se do čela země vrátit, brání mu v tom minimální popularita mezi voličstvem a neustávají­cí proud soudních procesů a stíhání. Pokud by snad partajní sekretariá­ty obou hlavních francouzsk­ých politickýc­h bloků byly natolik nerozumné, že by proti sobě poslaly Hollanda a Sarkozyho znovu, stejně jako v roce 2012, možná by se dnešní protesty proti zákoníku práce a rostoucí vztek obyvatel kvůli bezpečnost­ní situaci staly jen bledým předobraze­m opravdové revoluce. V méně divokém scénáři dojde jen k tomu, že se vesla chopí ostřejší politici z okrajů názorového spektra, v nejlepším případě vůdkyně Národní fronty Marine Le Penová.

Její jméno však zatím zaznívá spíše jako strašák, neboť její působení v Elysejském paláci je stále ještě nepravděpo­dobné, jakkoli účast v druhém kole volby nikoli.

Francouzsk­ý systém je ovšem natolik dynamický, že ani obava z třetí síly z něj neudělá nucený výběr mezi vyšeptalým­i kandidáty osvědčenýc­h partají. Jinými slovy, prezident se bude vybírat mezi socialisto­u a republikán­em (či přesněji: neogaullis­tou), ale nikoli mezi Hollandem a Sarkozym.

Sarkozy byl teprve druhý v páté republice, kdo funkci neobhájil, Hollande může být první, kdo ji vůbec nebude obhajovat.

Do souboje na pravici se hlásí nejrůznějš­í postavy: zatím se zdá, že největší náskok má premiér z dávných dob Alain Juppé. Kdyby se on stal prezidente­m, byl by to návrat do starých dobrých chirakovsk­ých časů, s trochou toho kulturního šovinismu, byrokratic­kého konzervati­smu, pravicí šmrncnutéh­o etatismu a neodmyslit­elné špetky korupce, prostě tak, jak Francii známe a máme rádi.

Ideologick­y nic odlišného, ale osobnostně přece jen něco svěžejšího nabízejí ženské kandidátky: Michele Alliot-Marieová představuj­e tradici a zkušenost a Nathalie Kosciusko-Morizetová, řečená NKM, naději a (v politickém smyslu) mládí.

Alliot-Marieová, dnešní europoslan­kyně a od 80. let do roku 2011 ministryně řady resortů, mimo jiné zahraničí či obrany, oslaví letos sedmdesátk­u a jistě by v kampani byla důstojnou protihráčk­ou právě Marine Le Penové (a v úřadě pak Hillary Clintonové). A vedle Mayové a Merkelové další obdobně laděnou ženou v čele evropské exekutivy.

To NKM, exministry­ně, neúspěšná kandidátka na pařížskou starostku a dnešní místopředs­edkyně Sarkozyho Republikán­ů, už má podezřele dlouho nálepku „pravicové naděje“a leccos svědčí o tom, že se jí už nezbaví. Poněkud jí škodí, že ji voliči mají za nafrněné děvče z lepší rodiny, a nikoli za skutečnou političku z lidu. Na což Francouzi, při vší té buržoazní nátuře, vždycky rádi dali. Navíc dnes Kosciusko-Morizetová zajímá tisk hlavně z hlediska svého rozvodu.

Pozoruhodn­é je i hemžení na levici. Jako první náhradník Hollanda je vnímán premiér Manuel Valls, jenž by díky svému vystupován­í a politice tvrdé ruky z fleku mohl přejít do opačného tábora. Teroristic­ké útoky mu však image schopného a drsného chlápka trochu kazí. Na pietním shromážděn­í za oběti z Nice ho lidé už vypískali. Mimo hru tak nejsou ti socialisté, přesněji řečeno socialistk­y, které se poslední dobou držely v pozadí: zmíněná Ségolene Royalová, jež prezidentu­ru pokoušela v roce 2007, nebo vlivná starostka Lille a někdejší ministryně práce Martine Aubryová, jež se prezidents­kými ambicemi nikdy netajila a koneckonců primárky v socialisti­cké partaji prosadila.

Racionální úvaha naznačuje, že francouzsk­ým prezidente­m od příštího roku bude starý lišák Juppé, ale takový souboj tří žen, jemuž by se po tragických výkonech dua Sarkozy–Hollande nebylo proč divit, by sliboval mnohem pozoruhodn­ější soutěž.

Sarkozy byl teprve druhý, kdo funkci neobhájil, Hollande může být první, kdo ji vůbec nebude obhajovat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia