MF DNES

Genocidy, etnické čistky a jiné dějiny

- Luboš Palata

Málokterá část Evropy měla v posledních sto letech tak tragický osud jako území mezi Varšavou a Kyjevem. Symbolem tohoto utrpení se stala ještě před sto lety bohatá zemědělská oblast Volyně. Asi nejhrozněj­ším obdobím byly poslední dva roky druhé světové války, kdy tu bojoval doslova každý s každým. Poláci, Ukrajinci, sovětští partyzáni, nacistický wehrmacht a k Volyni se navíc blížila fronta.

Ukrajinští nacionalis­té, také pod dojmem polské meziválečn­é nadvlády nad převážně ukrajinsko­u Volyní, se rozhodli Volyň Poláků jednou provždy zbavit. V tom létě 1943 hořely ve Volyni stovky polských vesnic, ale i vesnice ukrajinské, které se staly cílem polské odvety. Popelem lehl z dodnes nevyjasněn­ých příčin na příkaz nacistů i Český Malín.

Polský Sejm v rezoluci přijaté v pátek označil tehdejší události ve Volyni za „genocidu Poláků“ukrajinský­mi nacionalis­ty. Je to nejtvrdší pojem, který jazyk mezinárodn­ích vztahů a diplomacie zná. Není sporu, že na Volyni bylo Ukrajinci spácháno mnoho válečných zločinů i zločinů proti lidskosti. Stejně jako že cílem akce bylo zbavit celou oblast Volyně polského obyvatelst­va, aby se Volyň už nemohla stát součástí Polska, kterou byla mezi dvěma světovými válkami. Poláci však na ukrajinské čistky odpověděli útoky na ukrajinské vesnice a počty obětí Poláků jsou také obrovské, podle některých odhadů až dvacet tisíc. To, co nezvládli ukrajinští nacionalis­té, dokončil na Volyni Stalin, který území připojil k Sovětskému svazu a Poláky vystěhoval. Poláci poté naopak etnicky vyčistili dnešní jižní Polsko, kde ještě v roce 1947 ukrajinští protikomun­ističtí partyzáni kladli odpor. Ukrajinské vesnice byly vypáleny a Ukrajinci vyhnáni, větší část do Sovětského svazu.

Před tím, než polský Sejm, vyzvaný k tomu nekorunova­ným vládcem Polska Jaroslawem Kaczynským, přijal svoji genocidní rezoluci, nabídl Kyjev Varšavě ruku na usmíření. „Prosíme o odpuštění a odpouštíme,“zaznělo z Ukrajiny. Jenže Kaczynskéh­o Varšava nechtěla odpouštět, chtěla ukrajinské přiznání ke zločinu genocidy. Chtěla přiznání a takový výklad krvavých událostí na Volyni, kde Poláci jsou oběť a Ukrajinci viníci.

Česko-německá deklarace obsahuje moudrou větu, která říká, že Češi a Němci už nikdy nedovolí, aby je tragické dějiny dál rozděloval­y. Ve Varšavě by si ji měli přečíst. A ve svém složitém vztahu k Ukrajině a Ukrajincům se podle ní začít chovat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia