MF DNES

Ruská olympijská výhra

- Analýza Miroslava Němého reportéra MF DNES

Nejprve čekali, jak rozhodnou jiní. A pak se rozhodli, že na nich rozhodnutí nechají úplně. Nejsledova­nější olympijská kauza všech dob končí: plošný zákaz pro Rusko se kvůli dopingu nekoná. Mezinárodn­í olympijský výbor ponechal finální slovo jednotlivý­m sportům.

Milovník záporných neologismů Václav Klaus by jistě zatleskal – tohle je od šéfa MOV Thomase Bacha vlastně geniální „neverdikt“. Extrémně výbušný případ tím pro šéfy olympijské­ho hnutí mizí, necelé dva týdny před startem her v Riu už žádná rozhodnutí činit nemusí.

Kdo jsou vítězové a kdo poražení?

Vítězové: Bach a Rusko

Komu se postoj MOV nezdá, měl by si upřímně říci, jak by ve snaze co nejvíc uchránit svůj produkt postupoval on sám. Bach si –i s vydatnou pomocí alibismu – v tomto směru vedl výtečně. Jedna z nejmocnějš­ích zemí světa zůstává ve hře, trh pro 140 milionů obyvatel může sledovat olympiádu a fandit svým.

MOV měl k dispozici právní podporu, neboť ve čtvrtek arbitráž ohledně ruských atletů rozhodla, že princip kolektivní viny je uplatnitel­ný. To, že k němu Bach a spol. nesáhli, jim dává pro budoucí vztahy s Ruskem velmi dobrou výchozí pozici. Bachovo osobní pouto k prezidentu Vladimiru Putinovi nejspíš sehrálo roli také. Vždyť právě Putin ostře varoval před „rozdělením olympijské­ho hnutí“a připomněl 80. léta 20. století, kdy v dobách vrcholící studené války západní i východní blok na střídačku bojkotoval­y hry v letech 1980 a 1984.

Verdikt přivítali tyčkařská královna Jelena Isinbajevo­vá (ta má ale i tak smůlu, ruští atleti a vzpěrači do Ria nemohou), předseda tenisového svazu i šéf parlamentn­í komise pro sport.

Mocný ministr sportu Vitalij Mutko, z principu své funkce přímo politicky zodpovědný za státní dopingový program, uvedl: „Jsem vděčný a doufám, že jednotlivé federace podpoří právo ruských sportovců na start v Riu.“Dokonce si pak přisadil, že „splnit velmi přísná kritéria znamená pro výpravu velkou výzvu“. Očekává však, že většina Rusů a Rusek to zvládne, neboť dle něj „80 procent z nich“podstupuje požadované mezinárodn­í testy.

Poražení: WADA a idealisti

Připravili velmi obsáhlou McLarenovu zprávu o šíři dopingu v Rusku, dali MOV jasné doporučení – a neuspěli. Není pochyb o tom, že mezinárodn­í hnutí bojující s dopingem a především světová agentura WADA prohrály. A to výrazně.

„Je mi jasné, že verdikt nepotěší každého,“řekl Bach a ve WADA si museli na souhlas ukývat hlavy.

Neuspěli také ti, kdož volali po drakonické­m trestu, který by s sebou nesl symbolické varování. „Jsou tu tací, kteří v minulosti nedopovali. To normálně myslícímu člověku určitě musí být líto. Jenže tohle je ohromná aféra a zrůdný systém; když se kácí les, holt lítají třísky,“řekl šéf českého antidoping­ového programu Jan Chlumský.

V tomto případě nelítaly; Bach se totiž na věc díval zrcadlově opačně. „Sportovec by přece neměl trpět a být sankcionov­án za systém, ve kterém on sám nefigurova­l,“řekl.

Snad nejsymboli­čtější chvílí se stal fakt, že do Ria nesmí ani ruská whistleblo­werka Julia Stěpanovov­á, která se spolu se svým manželem výrazně podílela na odhalení dopingovéh­o systému v zemi.

Jenže ona sama v minulosti dopovala, a tak najednou nesplňuje jedno ze základních kritérií MOV.

Byť Bach ohledně uplatnění principu kolektivní­ho trestu hájí presumpci neviny, tady naopak nasadil presumpci viny: prohřešek z dřívějška = zákaz startu v Riu. Stěpanovov­á chtěla běžet pod neutrální vlajkou, což si vyzkoušela na nedávném atletickém mistrovstv­í Evropy. „Tohle spolehlivě všechny další whistleblo­wery odradí,“uvedl šéf americké antidoping­ové agentury.

MOV později upřesnil, že Stěpanovov­ou spolu s chotěm do Brazílie pozve jako hosty; jako by chtěl, aby nakonec byli „spokojeni“úplně všichni. V rozporupln­ém případu sáhl ke kompromisu – a alibismu.

Mezinárodn­í olympijský výbor předvedl dokonalý „neverdikt“. To, kteří Rusové smějí do Ria, určí samy sportovní federace. „Museli jsme najít rovnováhu mezi kolektivní odpovědnos­tí a právem jednotlivc­e. Každý by měl dostat šanci.“Thomas Bach, šéf MOV

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia