MF DNES

KOPŘIVA

-

INZERCE ▼ Tenhle plevel rostoucí podél cest a plotů má v kosmetice nezastupit­elné místo, a to především v péči o vlasy. Omezuje totiž jejich vypadávání, podporuje růst a prokrvuje pokožku hlavy, takže se s kopřivou jako ingredienc­í často setkáte v nejrůznějš­ích šamponech a vlasových vodách. Využití ale najde i jinde – podle Andrey Horn-Straub má totiž průpovídka našich babiček, že popálení kopřivami je dobré na revma, pravdivý základ. „Spálenina od kopřivy rozproudí krevní oběh. Na principu homeopatie, tedy léčit stejné stejným, jsou založeny i kopřivové balzámy na popáleniny, které kůži také prokrvují do hloubky,“vysvětluje Andrea Horn-Straub.

Pupalku a její blahodárný vliv na zralou pleť znali už severoamer­ičtí indiáni a k regeneraci pokožky se používá dodnes. Olej lisovaný z jejích semínek má příznivé účinky také na citlivou, suchou, problemati­ckou a poškozenou kůži a pomáhá například při lupénce nebo ekzémech.

Oblíbený pomocník při nachlazení nebo močových a ledvinovýc­h potížích má neopominut­elné místo i v kosmetice. Šampony nebo zábaly z lipového květu posilují vlasy a pečují i o pokožku hlavy, v krémech pak má tahle voňavá přísada antioxidač­ní a hydratační účinky a výborně se hodí na pleť s prvními vráskami.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia