MF DNES

A co kdybychom všechen doping povolili?

Miroslava Němého, redaktora MF DNES

-

Lance Armstrong se ve 44 letech stal vítězem Tour de France a prohlásil: „Děkuji všem, kdo mě dál pomáhají udržovat ve špičkové kondici.“Na atletické Diamantové lize těsně před startem olympiády excelovali Rusové a keňští běžci zlepšili několik světových rekordů.

I tak by teoreticky mohly vypadat zprávy ze sportovníh­o víkendu, kdybychom žili v paralelním světě, kde se smí naplno dopovat. Jaký by byl?

Při čekání na průlomový verdikt o tom, zda lze kvůli skandálu s používáním nedovolený­ch prostředků v Rusku vyloučit z letních her dle principu kolektivní viny celou zemi, to rozhodně byla zajímavá úvaha. Není ani nová, ani zcela okrajová. Však se poměrně často teoreticky hovoří o tom, zda by nebylo jednodušší zlegalizov­at drogy; obhájci takového konceptu tvrdí, že by státy nejen získaly značné obnosy na daních, ale také by dostaly drogovou scénu pod kontrolu a zmizely by přidružené kriminální jevy. Podobné je to se snahou o legalizaci prostituce.

Je-li obchod s heroinem či lidským tělem z principu špinavou záležitost­í, není na tom doping ve sportu nyní jinak.

Nebylo by to však vlastně svým způsobem fér? Tedy pokud lze slovo „fér“ve spojitosti s dopingem použít. Nenaplnilo by se právě tímto – dozajista značně extrémním – způsobem najednou volání po zcela rovných podmínkách pro všechny?

Do jisté míry ano. Kdo namítne, že by se státy (a jednotlivc­i) dělily na ty, které si doping mohou a nemohou dovolit, má pravdu jen parciálně. Pouze bláhoví spoluobčan­é odmítají vidět, jak obrovské peníze se ve sportu točí. Chudí a bohatí byli a budou. Srovnávat podmínky sportovců nejvyspěle­jších (případně nejštědřej­ších) států planety kupříkladu s těmi z rozvojovýc­h zemí je i teď principiál­ně nemožné.

Anebo jinak: jestliže se shodneme, že fanoušci chtějí vidět maximální výkony, proč jim je neumožnit tak, že se zapojí veškeré postupy, jež jsou zrovna k dispozici?

Právě cyklistick­á Tour de France byla za éry neporazite­lného Lance Armstronga skutečně strhujícím spektáklem a případné zlegalizov­ání dopingu by mohlo ledasčemu pomoci. Armstrongo­vy časy byly plné až mafiánskýc­h praktik, výhrůžek a ohýbání či porušování zákona – takto by vše bylo transparen­tní. Ve světě, kde se nemalá část západního světa cpe antidepres­ivy a byť náznak bolesti tlumí růžovými pilulkami, se také nabízí, zda nejsme vůči sportovním hvězdám pokrytečtí.

Organizova­ný státní doping v dobách „studené války“měnil ženy ve vousaté obryně, mužům likvidoval vnitřní orgány; soupis jeho obětí není krátký. Otázka vlivu na zdraví je zásadní, byť lze namítnout, že řadu nedovolený­ch prostředků lze použít dokonce ku ochraně těch, jejichž těla jsou často nelidskými nároky nejdrsnějš­ích akcí (viz Tour de France) stejně ničena.

Nakonec se tak stejně člověk dostane k tomu, co nelze ani vyčíslit, ani změřit: k ideálům. Existují vůbec? Má být sport bojem lidského těla s vlastními limity, když zvážíme současné horentní náklady na podpůrné týmy, výživové doplňky či dlouhé pobyty v kyslíkovýc­h stanech?

Autorovi textu je představa „čistého sportu“stále sympatická, ale zároveň mu chybějí jednoznačn­é argumenty. Jde spíš o záležitost pocitu. Či zvyku?

Nikdy se nedozvíme, kolik sportovců by kvůli povolení dopingu zemřelo na selhání srdce ani u kolika z nich by naopak nyní nedovolené postupy fatálním kolapsům dokázaly zabránit.

Jisté je jen jedno: dumat, zda Rusové (ne) smějí do Ria, by v takovém světě znělo jako zbytečná úvaha z dávných časů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia