MF DNES

Praktické informace

-

Jak se tam dostat:

Cyklisté, kteří vyjedou z Liberce, mohou zvolit dvě trasy. Ta poetičtějš­í a delší vede přes Český Dub a údolí řeky Mohelky, kratší pak přes Hodkovice nad Mohelkou po cyklostezc­e přímo na Sychrov. Autem stačí vyjet z Liberce po silnici I/35 směrem na Prahu, přibližně po dvaceti minutách cesty následuje sjezd na Sychrov. Po krátké jízdě vesnickou silničkou dojedete přímo k zámku.

Otevírací doba:

Červenec až srpen: každý den od 9.00 do 18.00

Vstupné do areálu:

Dospělí 150 Kč Děti do 6 let zdarma Děti 6–15 let 105 Kč Studenti 15–26 let 105 Kč Senioři nad 65 let 105 Kč Rodinné vstupné (max. 2 dospělí a 3 děti) 405 Kč

Kontakt:

Státní zámek Sychrov Sychrov 1 463 44 Sychrov tel.: 482 416 011 e-maily: sychrov@npu.cz sychrov.rezervace@npu.cz

Měli byste vědět, že .... Na Sychrově mají překrásný park

Po prohlídce zámku je příjemné vyrazit do místního parku. Založil jej kníže Kamil Rohan po roce 1840 a park posloužil coby předloha pro vznik řady zahrad v Průhonicíc­h nebo na Konopišti. Nachází se zde bohatá sbírka vzácných dřevin, zejména mnohých kultivarů dubů a buků. Park míří od hradu i dál do údolí. Prudké srázy protkává bohatá síť cest a pěšin. Nechybí ani romantická podzemní chodba. Nachází se pod umělou zříceninou Arturova hradu a míří na vyhlídku nad řekou.

Jedinečný viadukt

Dvě patra kamenných oblouků se klenou nedaleko sychrovské­ho zámku nad řekou Mohelnicí ve výšce 32 metrů. Železniční viadukt, který patří mezi technické zajímavost­i Česka, byl vybudován v letech 1857 až 1859 jako součást Pardubicko-liberecké dráhy. Osobitost této zajímavé dopravní stavby spočívá právě v tom, že šest z osmi oblouků o rozpětí devět a půl metru je ve dvou řadách nad sebou. Přes jedenáct metrů široký a sto dvacet metrů dlouhý viadukt je nádherným příkladem nenásilnéh­o a působivého začlenění kamenné dopravní železniční stavby do krajiny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia