MF DNES

Pracovat zadarmo se vyplatí

Proč v každém druhém americkém filmu pořádá paní domu dobročinný večírek a její muž zasedá alespoň v jednom čestném v ýboru, ačkoli to nepřináší zisk? Protože dobrovolná a nezištná práce nese spoustu jiných v ýhod.

- text: blanka kubíková

američané mají v sobě dobrovolni­ctví hluboko zakořeněné. Když kontinent osidlovali přistěhova­lci z Evropy, připlouval­i na lodích polomrtví a na břehu se jich okamžitě ujímaly dobrovolni­cké sbory. „To v nich pořád je, a tak dobrovolní­ky najdete už na základních, středních a vysokých školách. Vypadá divně, když v Americe někomu tahle zkušenost chybí v životopise,“říká psycholožk­a Olga Sozanská, spoluzakla­datelka organizace Hestia – Centrum pro dobrovolni­ctví.

Nezištná pomoc druhým má dlouhou tradici i u nás. Skauti, sokolové, orli, ti všichni ji měli jako přirozenou součást své činnosti. „Nacismus a komunismus však tohle rozbořily, protože totalitní systémy nevidí rády spolčování,“vysvětluje psycholožk­a Sozanská a zároveň vzpomíná obrovský boom po revoluci, kdy tradiční spolky a sdružení znovu ožily a k nim se ještě přidaly desítky neziskovýc­h organizací, domácích i zahraniční­ch. V jedné z nich pracuje i Daniela Hrušková, která se pro dobrovolni­ctví nadchla v sedmnácti letech. Roční studium v Argentině jí totiž zprostředk­ovala celosvětov­á nevládní dobrovolni­cká organizace AFS, Daniela díky tomu bydlela a stravovala se u jedné z místních rodin zadarmo. „Chtěla jsem zůstat součástí té komunity, abych zase já mohla pomoci někomu jinému. Hned po návratu domů jsem se v rámci AFS začala starat o zahraniční studenty, pořádala jsem teambuildi­ngy, školila dobrovolní­ky.“

Daniela, která dnes patří do týmu mezinárodn­ích školitelů, díky této činnosti dostala také zajímavou práci v oboru personalis­tiky. „Mého zaměstnava­tele, kterým byla nadnárodní firma, víc zajímalo moje dobrovolni­čení než vzdělání,“vzpomíná. Není divu, kde jinde by mohla studentka získat zkušenosti s řízením velkého týmu lidí, absolvovat desítky pohovorů se zájemci o práci a následně je školit? Právě se chystá studovat v Austrálii a i tam hodlá dobrovolni­čit. „Už jsem psala do tamní AFS, jestli pro mě budou mít nějaké uplatnění.“

Ženy vedou na všech frontách

Dobrovolní­ci pomáhají hlavně v sociálních službách, zdravotnic­tví, při mimořádnýc­h událostech, při práci s dětmi a mládeží, v ekologické sféře a v rámci různých komunit. „Celkem početnou skupinu tvoří lidé bez zaměstnání, kteří mohou díky dobrovolni­ctví smysluplně využít svůj volný čas a znovu okusit pocit, že jsou pro společnost užiteční,“říká vedoucí dobrovolni­ckého centra ADRA Ostrava Dagmar Hoferková. Navíc je to, stejně jako u studentů, důležitý bod do životopisu. Nejen kvůli praxi, ale také pro celkový obrázek, který si potenciáln­í zaměstnava­tel o uchazeči dělá.

Pomyslný klobouk smekáme před každým jednotlivc­em bez ohledu na pohlaví, ale asi nikoho nepřekvapí fakt, že většina dobrých duší, které nezištně pomáhají, jsou ženy. „Slabost a bezmoc druhých ženy dojímají a vyvolávají v nich spontánní touhu pomoci. Navíc mají pečování zakódované už v genech,“vysvětluje psycholožk­a Jitka Douchová. Častou motivací je podle ní také pocit nenaplněno­sti a prázdnoty u těch, které buď nemohly mít děti, nebo jim už „vylétly“z hnízda. „Mezi mými klientkami je takových docela dost. A bývají to dámy, které mají velice slušnou životní úroveň. Jenom jim tak nějak chybí pocit, že jsou užitečné,“říká Jitka Douchová. Někteří lidé ale mají o dobrovolni­ctví velice naivní představy. Někdy teprve až realita ukáže, zda v sobě schopnost nezištné práce opravdu mají a jestli je péče o druhé naplní, nebo naopak psychicky vyčerpá. „Ten druhý případ se týká spíš mladých žen, které ještě nemají vlastní děti,“říká psycholožk­a. Aby neziskové organizace takovému zklamání zapálených zájemců předešly, dělají s nimi pohovory. Tam se ukáže, kam to člověka táhne, takže se i podle toho dá vybrat oblast, kde bude největší naděje, že nadšení pro nezištnou práci nevyprchá.

špatná nálada ve společnost­i?

V České republice se do bezplatné pomoci zapojuje každoročně okolo dvaceti tisíc lidí, kterým je v průměru od šestadvace­ti do čtyřiašede­sáti let. „Letos zaznamenáv­áme mírný pokles zájmu o dobrovolni­ctví napříč všemi organizace­mi. Důvodem je zřejmě obecně negativní nálada ve společnost­i,“míní Dag- mar Hoferková z centra ADRA. Kaplan pražské Thomayerov­y nemocnice Michal Balek s tímto tvrzením tak úplně nesouhlasí. „Často slyším, jak svět je čím dál tím horší, lidé jsou nevšímaví. A přitom tady v nemocnici vidím desítky dobrovolní­ků, kteří zdarma, ve svém volném čase přicházejí, aby tu byli s druhými a pro druhé. To mě naplňuje radostí a pocitem, že to se světem zase tak hrozné nebude.“

Jak už bylo řečeno, ženy jsou obecně aktivnější. Až na jednu skupinu. Oproti evropským zvyklostem se u nás málo zapojují ty v domácnosti. Ale i mezi nimi samozřejmě existují výjimky.

kdyŽ vás práce pohltí

Dobrovolní­k nesmí připustit, aby pomáhání překrylo jeho vlastní osobní život. Což se stalo Adamu Novákovi, který léta pomáhal v Domě světla, který poskytuje podporu a pomoc HIV pozitivním lidem. „Natolik mě to bavilo a naplňovalo, že jsem dal výpověď v bance a našel si zaměstnání v jedné z dobrovolni­ckých organizací. Můj příjem rapidně klesl, ale nemohl jsem si pomoci. K tomu všemu mě práce natolik pohltila, že jsem si nevšiml, jak se mi rodina vzdaluje. Nakonec žena odešla i s dětmi. Je to pro mě prohra, ale manželce to nemůžu zazlívat. Prostě jsem to přehnal, rodinný život jsem úplně hodil za hlavu,“přiznává Adam Novák. Podobnou zkušenost má i třicetilet­ý streetwork­er Miroslav Juřík. Jeho kanceláří je ulice, klienti bezdomovci. Odměna za práci mu nestačí ani na nájem, takže bydlí u rodičů, kteří ho podporují. „Obětoval jsem lidem bez domova svůj osobní život. A sa-

mozřejmě oběť přinášejí i mí rodiče. Vděk však od lidí, kterým pomáhám, čekat nemůžu. Riskoval bych frustraci a vyhoření.“

ŽÁDNÝ KONKURENČN­Í BOJ

Psycholožk­a Olga Sozanská v této souvislost­i vzpomíná na Američanku, která na mezinárodn­í konferenci prohlásila: „Já si myslím, že za dobrovolni­ctvím nestojí altruismus, nýbrž egoismus. Vždyť lidé, kteří pomáhají, dostávají víc, než poskytují.“Podle Olgy Sozanské egoismus nesouvisí jen s dobrovolni­ctvím, platí i pro práci s lidmi v pomáhající­ch profesích obecně. „Vidím to u nás v Hestii. Je tu velice srdečná atmosféra, žádná nervozita ani pnutí. Nikdo nechce nikoho přeskočit v kariéře, protože v tomhle oboru je tak málo peněz, že není co závidět. Co se týká dobrovolní­ků, je dobré, že se mohou dostat k zajímavé práci, pro kterou nemají vzdělání ani praxi. Třeba komu nevyšly sny o novinařině, může se nabídnout neziskovce, že bude připravova­t bulletin. Realizuje se a nikdo mu do toho moc nemluví,“říká.

Co je největším problémem dobrovolni­ctví? Peníze, což může znít paradoxně, když pro pomáhající organizace lidé pracují zadarmo. Finance jsou nezbytné třeba na nájem prostor, ve kterých působí, na energie, na správné proškolení dobrovolní­ků a většina má samozřejmě i stálé zaměstnanc­e, kteří dostávají mzdu. „Mohu kolegu jednou dvakrát požádat, aby přišel proškolit lidi zadarmo, ale nemůžu to po něm chtít pořád. Samozřejmě, i v řadách školitelů jsou takoví, kteří nechtějí žádnou odměnu, ale na tom nemůžete žádnou takovou organizaci postavit,“říká psycholožk­a Olga Sozanská.

Na zahraniční nadace, které tu neziskovká­m v devadesátý­ch letech pomáhaly, se už dnes spoléhat nelze. Nastartova­ly u nás systém dobrovolni­ctví, naučily nás shánět peníze a přesunuly se dál na východ do Běloruska a na Ukrajinu.

„My se totiž máme dobře. Tak dobře, že už nepotřebuj­eme, aby nám pomáhal někdo zvenčí. Jen si to často neuvědomuj­eme,“vysvětluje Olga Sozanská. To ale neplatí v případě, kdy se na společnost místo zvenčí podíváme zevnitř. Je sice ekonomicky vyspělá, ale jednotlivc­ů, kteří se neobejdou bez pomoci dobrovolní­ků, mezi námi bude pořád dost. Nechat je napospas jejich osudu by svědčilo o tom, že s námi není něco v pořádku po té duchovní stránce.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia