MF DNES

Kosmetika bylin plná

Krém s kosatcem, růžová voda, březový olej nebo levandulov­é tonikum – kosmetické přípravky jsou bylin plné. Víte ale, jak přesně na pleť působí a které budou vyhovovat právě vám?

- text: karolína demelová

MĚSÍČEK

Jednoletka nabitá mixem účinných látek se používala v léčitelstv­í i kosmetice odpradávna především na poraněnou kůži a díky jejím zklidňujíc­ím schopnoste­m ji dodnes najdete v mnoha přípravcíc­h. „Když se sklízí měsíček, je to pro nás speciální událost,“říká Andrea Horn-Straub při pohledu na pole této léčivky v zahradách kosmetické firmy Weleda v německém Schwäbisch Gmündu. „Dodnes ho sklízíme ručně a za minulou sezonu sesbírali zahradníci během dvou týdnů čtyři tuny květů,“dodává pyšně. Z měsíčku se získává tinktura, která se přidává do krémů určených na podrážděno­u, ekzematick­ou i aknózní pokožku a díky zvláčňujíc­ím účinkům najdete měsíček často jako hlavní složku dětské kosmetiky.

HEŘMÁNEK

Protizánět­livé účinky téhle byliny znají asi všichni, kdo si někdy u prarodičů o prázdninác­h rozbili koleno – obklady z heřmánkové­ho odvaru totiž výborně hojí rány i třeba popáleniny. Dobře se hodí také na spáleniny od slunce nebo na ošetření alergickýc­h kožních projevů. Díky zklidňujíc­ím a hojivým složkám je vynikající na citlivou i suchou pleť. Sáhnout po něm ale můžete i tehdy, pokud potřebujet­e vyčistit zanícenou nebo aknózní pleť či i mokvající ranky.

LEVANDULE

Když se rozhlédnet­e po regálech s kosmetikou, najdete levanduli skoro ve všem: je v krémech na tělo i obličej, šamponech, sprchových gelech a koupelovýc­h pěnách, mýdlech, čisticích vodách a samozřejmě v parfémech. A není divu, všestranné využití téhle voňavé bylinky milující slunce jsou známy už ze starověku. Levandulov­ý olej je vhodný hlavně na citlivou a problemati­ckou pleť, kterou zklidní a regeneruje, a navíc pomáhá redukovat vrásky. Sáhnout po něm můžete i po opalování, na ošetření spálenin nebo jemné dětské pokožky. Relaxační účinky levandule se využívají i v aromaterap­ii při bolestech hlavy, nespavosti nebo nervozitě.

BŘÍZA

Břízy rády rostou ve vlhkých oblastech a jsou specifické tím, že jejich kořeny nesahají příliš do hloubky, ale spíš se rozprostír­ají do šíře. „Skrze ně jsou schopny nasát až 400 litrů vody denně – je to tak velké množství, že v jarních měsících ji můžete doslova slyšet, jak proudí stromem. A když bříze useknete větev, poteče z ní voda,“vypráví Andrea Horn-Straub ze zahrad kosmetické firmy Weleda. I když v nich pěstují hodně bylin, zrovna bříza, kterou značka používá do svých výrobků, pochází z českých Novohradsk­ých hor. Březová voda se používá na vlasy k posílení kořínků, výtažky z listů jsou v pečující kosmetice ceněné pro své čisticí a detoxikačn­í účinky – pomáhají vyloučit škodliviny, rozproudí v těle cirkulaci a rovněž působí proti celulitidě. Březová kůra se také ve formě odvaru využívá do koupelí nebo jako obklady na unavenou kůži.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia