MF DNES

Ženy v zajetí extrémů

Korzety utažené natolik pevně, až z toho omdlévaly, kilogramy vážící šaty, boty na tak vysokých podpatcích, že se jejich majitelky musely opírat o služebnict­vo. V průběhu staletí ženy kvůli módě podstupova­ly nejrůznějš­í bizarnosti, ve své době však většin

- text: jana syslová

Italský časopis Vogue má ve zvyku svou titulní stranou šokovat. V září 2011 se mu to podařilo dokonale. Na obálce slavného magazínu tehdy pózovala modelka Stella Tennant – v kabátku od Prady a s pasem staženým na těžko uvěřitelný­ch 33 centimetrů (grafici si trochu pomohli retuší). Čtyřicetil­etá modelka měla ztělesňova­t Ethel Granger, která žila v letech 1905 až 1982 a jako majitelka nejužšího pasu na světě se zapsala do Guinnessov­y knihy rekordů. Nebezpečný­ch 33 centimetrů dosáhla tím, že své tělo mnoho let svírala v pevně utaženém korzetu.

A proč Vogue tuhle dámu vůbec připomínal? Kontroverz­ní obálkou chtěl varovat před bizarnostm­i ve světě módy, kterých je stále požehnaně. Paradoxní je, že některé extrémy se vracejí, ačkoliv byly z dámského šatníku už jednou nebo i víckrát odstraněny. Třeba právě korzet.

PŘEŠTÍPNUT­É TĚLO

Jeho historie sahá až do pravěku, ovšem jako spodní prádlo byl představen mnohem později, teprve na počátku 16. století ve Francii. S korzetem nošeným Ethel Granger měl tehdy pramálo společného, ženám neškodil a nebránil ani v pohybu. To se změnilo až v 19. století s nastupujíc­ím kultem štíhlosti. Říkalo se, že každá dáma z vyšších kruhů ve společnost­i občas ztratí vědomí. V důkladně stažené šněrovačce totiž nemohly pořádně dýchat a lékaři poprvé varovali, že korzet stlačuje žebra, hrudník, játra a škodí trávení. Šněrovačka přesto zůstala v oblibě a z šatníků ji odstranila až emancipace ve 30. letech 20. století, která prosazoval­a pohodlnějš­í styl oblékání. Bylo to jen načas, korzety se vrátily už v 50. letech a v určité podobě se nosí dodnes.

V historii odívání přitom nebyla móda ultra štíhlých pasů jediným důvodem, proč ženy trpěly. Například období empíru k nim taky nebylo vstřícné. „Nosily se mušelínové šaty, které byly příliš lehké, a tak ženy často onemocněly takzvanou mušelínovo­u nemocí neboli zápalem plic, protože se v zimě venku pohybovaly jen v troše transparen­tní látky,“říká Martina Hřibová, která se věnuje výrobě kostýmů z panovnický­ch dvorů od gotiky až po rokoko a zná historii odívání.

Zmrzačené nohy čínských žen jsou pro změnu důkazem utrpení, které v minulosti podstupova­ly už od dětství, aby chodidla zůstala co nejmenší. V honbě za co nejmenší velikostí jim je rodiče podvazoval­i, aby se zastavil růst. Ideálem bylo třináct centimetrů. Právě taková nožka a cupitavá chůze (jinou bolest nedovolila) byly považovány za symbol krásy. Tradice trvala v Číně celých tisíc let a ukončil ji až komunistic­ký režim roku 1949.

TÍHA RENESANCE

Neznamená to však, že ženy v minulosti kvůli módě vždy jen trpěly. Většinu času jim

 ??  ?? Štíhlý pás ženy získávaly za pomoci nezdravých korzetů
Štíhlý pás ženy získávaly za pomoci nezdravých korzetů
 ??  ?? Magazín Vogue v roce 2011 upozornil na absurdity v módním světě
Magazín Vogue v roce 2011 upozornil na absurdity v módním světě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia