MF DNES

Tatarák z lososa, okurky a avokáda

-

PŘÍPRAVA 40 MINUT CHLAZENÍ 2 HODINY PORCE PRO 4 OSOBY

600 g filetu lososa bez kůže 1 biocitron + 1 malý citron 1 jarní cibulka 1 lžička dijonské     hořčice špetka chilli vloček sůl mletý bílý pepř 1 salátová okurka 1/2 malého      avokáda 1 kelímek zakysané smetany bílá bageta nebo toastový chleba hrst rukoly   

1. Čtyři rovné nižší sklenice nebo zavařovací skleničky vyložíme kousky potravinov­é fólie tak, aby alespoň ze čtyř centimetrů přesahoval­a přes okraj. Lososa pokrájíme na kousky, promneme ho prsty a zbavíme pomocí pinzety zbytků kůstek. Maso nadrobno nasekáme. Z citronu nastrouhám­e asi 1/4 lžičky kůry a vymačkáme šťávu. Jarní cibulku očistíme, bílou část najemno nasekáme, zelenou pokrájíme na kousky. V misce smícháme lososa s citronovou šťávou a kůrou, vmícháme bílou část cibulky, hořčici, dochutíme chilli, solí a pepřem. Promíchano­u směs rozdělíme na dno skleniček, upěchujeme lžící, zakryjeme fólií a dáme chladit.

2.

Omytou okurku pokrájíme na malé kostičky, které odložíme na papírové utěrky, aby odsály přebytečno­u vlhkost. Z avokáda vydlabeme dužinu a rozmělníme ji vidličkou. Citron nakrájíme na měsíčky, z jednoho měsíčku vymačkáme na avokádo šťávu a promícháme. V misce smícháme okurku, pokrájenou zelenou část jarní cibulky, promícháme s avokádem, dochutíme solí a pepřem. Z ledničky vyjmeme skleničky s lososem, rozhrneme potravinov­ou fólii a směs okurky a avokáda rozdělíme na lososa. Okraje fólie přetáhneme přes sebe a dáme chladit.

Před podáváním opečeme nasucho v toasto3.vači

plátky bagety nebo chleba, z chladničky vyjmeme sklenice s tatarákem, rozevřeme fólii, talíř přiklopíme na sklenici a obrátíme, opatrně sejmeme potravinov­ou fólii, ozdobíme lžící zakysané smetany a čerstvě mletým pepřem. Na talíře rozdělíme rukolu a podáváme s opečenými krajíčky bagety a měsíčkem citronu.

Náš tip: Do lososového tataráku vmíchejte najemno nasekané kapary. Malou část syrového masa nahraďte uzeným lososem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia