MF DNES

Ohrožená země

Terorismus migrantů udělal z Německa nebezpečné území

- Milan Vodička redaktor MF DNES

PRAHA Čtyři krvavé útoky během sedmi dnů, které provedli tři žadatelé o azyl a jeden potomek přistěhova­lců, udělaly z Německa nebezpečné území.

A Bavorsko, kde se útoky staly, je už bezprostře­dní soused Česka.

Naplno tam dorazila vlna terorismu a násilí spojená s migranty z muslimskéh­o světa, jež rozvrátila sebevědomý postoj země ztělesňova­ný výrokem kancléřky Angely Merkelové: „My to dokážeme.“

Ale kromě toho je rovněž zřejmé, že mutující terorismus vytvořil nečekanou novou formu, když nové útoky – nejen v Německu, ale i v Nice či před nedávnem v USA – provedli duševně nemocní lidé. Experti zdůrazňují, že se dají rychle ovlivnit a nasměrovat, ať už je to ve jménu Alláha, nebo pomsty na policistec­h, a nabudit k útoku.

Problém je, že snadno proklouzno­u pod radary tajných služeb, které vyhledávaj­í džihádisty na stránkách Islámského státu, nikoliv v psychiatri­ckých ordinacích.

Avšak poslední vlna terorismu posiluje podezření, že právě pro psychicky nemocné může být každý případ, o němž slyší, osvícením, které jim nabízí vzor, jak demonstrov­at své přesvědčen­í či ventilovat frustrace vůči okolí.

Němečtí politici i média včera vedli povinně povzbuzují­cí řeči, ale nálady zaražené veřejnosti se možná vydávají svou vlastní cestou. Je jedno, zda teroristé útočili za Islámský stát, byli to osamělí vlci nebo „jen“psychicky vyšinutí jedinci. Ve chvíli ohromení, strachu a nejistoty lidem na motivaci teroristy nezáleží, protože dopad jejich činů je stejný. A čtyři útoky přistěhova­lců za týden, z toho tři za poslední tři dny, jsou už moc.

Džihádisté už jsou tu

Policie logicky včera nemohla předpovědě­t, zda vlna terorismu a násilí bude v Německu pokračovat, ale přesto jako další špatnou zprávu oznámila, že má 410 udání o možných teroristec­h mezi uprchlíky, kteří dorazili do Německa. Stoupá rovněž počet případů, které skutečně vyšetřuje. Také Europol vydal zprávu, že počet teroristic­kých útoků v Evropě vzrůstá.

Trend je jasný. „Vzhledem k pokračujíc­í migraci do Německa musíme předpoklád­at, že mezi běženci mohou být aktivní či někdejší členové a sympatizan­ti teroristic­kých organizací či islamistič­tí váleční zločinci,“uvedla německá policie.

Právě džihádisté, kteří přicházeli pod krytím migrantů a přistěhova­lců, byli příkladem toho, že Německo nemá kontrolu nad tím, koho pouští na své území. Ale stejně tak snadno přicházejí do Evropy i duševně nemocní lidé, kteří sice mohou najít lékařskou péči, ale také se stávají časovanou bombou, jež se sama může odjistit a najít se v džihádismu. Ukazuje to jak příklad řidiče z francouzsk­ého Nice, tak třeba mladíka, který útočil sekyrou ve vlaku do Würzburgu.

I kvůli tomu se Německo nyní neuvěřitel­ně ocitá na seznamech zemí, na něž se vztahují varování pro turisty. „Buďte ve střehu, nebezpečí teroristic­kého útoku je stále vysoké,“napsalo australské ministerst­vo zahraničí.

Česko sice zdánlivě stojí stranou, ale Jan Stehlík z think-tanku Evropské hodnoty včera řekl, že „důrazná bezpečnost­ní opatření v Paříži, Londýně a dalších městech západní Evropy mohou motivovat teroristy k zacílení na relativně méně chráněné oblasti“.

Po šoku bezradnost. Zabrání dalším atentátům plošný dohled nad uprchlíky či zákaz násilných počítačový­ch her?

Musíme si přiznat, že kromě lidí, kteří naši pomoc opravdu potřebují, k nám s uprchlíky přicházejí i ti, kdo pro nás znamenají značné bezpečnost­ní riziko, prohlásil bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann v reakci na sérii čtyř útoků v Německu. Tři z nich se staly právě v Bavorsku.

„Musíme navíc jasně ukázat, že zákony platí pro každého. Pokud to někdo nedokáže akceptovat, bude nutné, aby opustil naši zemi,“řekl ministr Herrmann.

Na rozdíl od Herrmanna ale spolková vláda v podobnou dobu vydala odlišné prohlášení: „Nemůžeme ze všeho obviňovat imigranty a žadatele o azyl.“Útočil Afghánec (možná to byl Pákistánec), mladík íránského původu a dva žadatelé o azyl ze Sýrie. Vláda však zatím hovoří především o selhání psychicky narušených jednotlivc­ů.

Spolkový kriminální úřad ovšem kvůli podezření z terorismu sleduje stoupající počet podezřelýc­h právě z řad cizinců, kteří do Německa přicházejí jako žadatelé o azyl. V ubytovnách nyní vědí o zhruba čtyřech stovkách lidí, kteří jsou podle nich připraveni páchat násilí. Šedesát z nich má podle německých kriminalis­tů vazby na teroristic­ké organizace.

O tom, že se teror objeví i v Německu, se v zemi mluví už dlouho. Čekalo se jen na to, kdy k němu dojde a jak. Nikdo však nepředpokl­ádal, že dojde hned ke čtyřem atentátům v jediném týdnu. Kdo za ně nese vinu?

Jedni obviňují kancléřku Merkelovou z nezodpověd­né imigrační politiky. Jiní naopak požadují více peněz na péči o nezletilé migranty. A do toho stále častěji zaznívají názory, že na takové útoky „si budeme muset zvyknout“.

„Budeme si muset zvyknout na to, že i u nás bude riziko teroristic­kého útoku vysoké,“vysvětlova­l v televizi ZDF po masakru v Mnichově odborník na Blízký východ Michael Lüders s tím, že „například právě v blízkových­odních zemích je to také běžné“.

Stejnou logiku jen o týden dřív použil i francouzsk­ý premiér Manuel Valls. „Musíme se naučit s takovými útoky žít,“řekl po atentátu v Nice, kde zemřelo přes osmdesát lidí. Ale je vhodné příčiny útoků na civilisty odložit s tím, že v jiných státech je situace ještě horší?

Německo teď po počátečním šoku čeká další kolo diskusí: Jak dál postupovat s imigrační politikou? Je třeba zvýšit tlak na integraci cizinců? Bude nutné omezit osobní svobody ve prospěch společné bezpečnost­i? Nebo raději zakázat násilné počítačové hry? Jimi se totiž inspiroval také střelec z Mnichova.

„Na tyto hry, kde postava na obrazovce z pohledu hráče střílí další lidi, se musíme znovu důkladně podívat,“řekl nyní například předseda frakce CDU/CSU Volker Kauder.

Že by se v Německu takové videohry skutečně zakázaly, je velmi nepravděpo­dobné, hlavní problém by se tím navíc stejně těžko vyřešil.

Objevují se i ostřejší názory. „Pokud to tak půjde dál, budeme muset zákonem zpřísnit dohled nad všemi uprchlíky,“domnívá se hlavní komentátor deníku Die Welt Torsten Krauel. „Britové to tak ostatně dělali i za války. Mimo demokratic­ká pravidla by to tedy nebylo.“

 ??  ??
 ?? Foto: AP ?? Bomba v Ansbachu Policisté ohledávají místo ve městě Ansbach, kde se v noci na včerejšek odpálil syrský sebevražed­ný atentátník.
Foto: AP Bomba v Ansbachu Policisté ohledávají místo ve městě Ansbach, kde se v noci na včerejšek odpálil syrský sebevražed­ný atentátník.
 ?? Foto: AP, Reuters ?? Útok za útokem Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere (dole) nařídil větší přítomnost policie v ulicích. V Mnichově lidé stále přicházeli uctít oběti páteční střelby (vpravo). A v téže době policie zkoumala výbušný batoh útočníka z Ansbachu (vlevo).
Foto: AP, Reuters Útok za útokem Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere (dole) nařídil větší přítomnost policie v ulicích. V Mnichově lidé stále přicházeli uctít oběti páteční střelby (vpravo). A v téže době policie zkoumala výbušný batoh útočníka z Ansbachu (vlevo).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia