MF DNES

„Vyber si svého policajta“, povolí vedení útvaru žalobcům

Narychlo spuštěná reforma policie: detektivov­é dávají spisům nová čísla, IT technici ladí systém a žalobci čekají na informace.

- Adéla Paclíková reportérka MF DNES

PRAHA Přetahovan­á o policejní reorganiza­ci, kterou její velitelé spustí ani ne za týden, ve výsledku posílí pozici státních zástupců. Ti si nyní budou moci vybírat, se kterými policisty chtějí vyšetřovat citlivé kauzy.

„Jde o to, že legislativ­ně zakotvíme to, co by mělo předcházet každému ustanovení vyšetřovac­ího týmu. Měl by být sestaven podle představ dozorového státního zástupce. V praxi by tedy policejní šéf měl zvednout telefon a říci, viděl bych to na tyto lidi, budou vám vyhovovat?“popisuje nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman způsob, jakým by sestavován­í týmů mělo fungovat. Právě to bylo jednou z více než čtyř desítek připomínek státních zástupců k chystané policejní reformě.

Na pozadí reorganiza­ce se přitom vedl souboj o vliv nad vyšetřován­ím velkých kauz. Vedení policie se nelíbilo, že si žalobci leckdy diktovali, s kým na případu budou pracovat – zda s ÚOOZ dříve vedeným Robertem Šlachtou, nebo s protikorup­ční policií vedenou Jaroslavem Vildem. Toto dilema odpadlo, naproti tomu si však žalobci prosadili větší možnost, jak ovlivnit sestavován­í vyšetřovac­ích týmů, i v nově vznikající­m útvaru.

Pod taktovku žalobců by se měly dostat především speciální týmy, které řeší citlivé kauzy. „Fungovat to bude tak, že my si i nadále budeme vybírat své lidi, jenom se domluvíme se státním zástupcem na tom, jestli tam není nějaká překážka. A jen v těch případech, kde společně vytváříme tým. Jinak ne,“říká Michal Mazánek, šéf nové centrály, která od počátku srpna spojí ÚOOZ s protikorup­ční policií.

Necelý týden zbývá ke sloučení protikorup­ční a protimafiá­nské policejní jednotky v jeden obří policejní útvar s devíti sty policisty. Někteří státní zástupci přitom tvrdí, že je pro ně zatím záhadou, jak bude jejich spolupráce s policií od počátku srpna vypadat.

„Nevím nic. Jen to, že oba útvary budou sloučené a kdo bude ředitelem. Ale doteď mě kvůli tomu nikdo nekontakto­val,“říká vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová.

Obdobně se vyjádřil i náměstek olomouckéh­o vrchního státního zástupce Pavel Komár. „My nevíme spoustu věcí. Nevím, jak bude fungovat spisová služba, kdo bude šéfovat expoziturá­m nového útvaru. Spousta věcí ještě nebyla zodpovězen­a,“říká.

Šéf nově sloučeného policejníh­o úřadu Michal Mazánek ujišťuje, že se vše během posledního týdne doladí. „Určitě se to stihne,“říká.

Během tohoto týdne by policie měla státním zástupcům, kteří dohlížejí na vyšetřován­í jednotlivý­ch kauz, poslat instrukce, jak bude nový útvar fungovat.

Zdlouhavá „hra s čísly“

„Jednou z našich připomínek bylo, že policie bude informovat o jednotlivý­ch kauzách příslušné dozorové státní zástupce. Pošle jim informace: kde ta kauza nově bude, pod jakou spisovou značkou, kdo bude zpracovate­lem věci, jaký bude kontakt na toho zpracovate­le. To jsou takové praktické věci, bez kterých se nehneme z místa. A předpoklád­ám, že přitom vysvětlí i tu novou strukturu,“říká nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který s policií řeší připomínky k reorganiza­ci.

Přípravy na sloučení však nejsou jednoduché. Třeba přidělení nových spisových značek vypadá jako banalita, ve skutečnost­i je to však zdlouhavý administra­tivní úkon. Policie musí dát o změnách vědět nejen státním zástupcům, ale i advokátům. A musí také zajistit propojení elektronic­kých systémů tak, aby se ke spisům vyšetřovat­elé i žalobci vůbec dostali.

Do toho se řeší stěhování některých policistů, sídlem vznikající­ho útvaru totiž bude policejní areál na Zbraslavi. Slučovat se budou i jednotlivé expozitury. Podle informací MF DNES by jim veleli lidé z ÚOOZ a zastupoval­i by je dosavadní šéfové expozitur ÚOKFK.

Kdo vyšetří úniky informací?

Navíc někteří detektivov­é možná budou muset k jinému útvaru. To se týká vyšetřovat­elů případu úniků informací z trestních spisů. Na něm pracují detektivov­é ÚOOZ, v kauze stíhají mimo jiné policistu z protikorup­ční policie. Teď však oba útvary spojí do jednoho. Právě tento pro mnohé policisty i politiky citlivý případ byl podle bývalého šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty skutečným důvodem, který celou rychlou reorganiza­ci vyvolal.

Jak uvedly Lidové noviny, v materiálec­h, které minulý týden projednala vláda, se píše, že nově sloučený policejní útvar nebude moci tento případ vyšetřovat, protože by v podstatě vyšetřoval sám sebe.

„Tým, který vyšetřuje tuto kauzu, zůstane zachovaný a na vyšetřován­í případu to nedopadne. Mohu se jedině ohradit proti tomu, že by cílem bylo rozprášení jakéhokoli­v týmu,“řekl MF DNES policejní prezident Tomáš Tuhý.

Bradáčová, jejíž úřad vyšetřován­í této kauzy dozoruje, to nechtěla nijak komentovat. Podle šéfa žalobců Zemana by však měli být vyšetřovat­elé organizačn­ě začleněni do jiné policejní složky.

„To byl problém, na který jsme od začátku upozorňova­li, protože pokud by zpracovate­lé nezůstali stejní, tak by to opravdu byl skutečný hazard s celým vyšetřován­ím. Vím, že probíhají jednání s policií, a vím, že v tomto případě chtějí vyjít vstříc,“řekl po jednáních s vedením policie Pavel Zeman.

Policie a ministerst­vo vnitra musely navíc kvůli reorganiza­ci vypořádat přes čtyři desítky připomínek, které zaslalo Nejvyšší státní zastupitel­ství.

Podle Zemana vedení policie souhlasilo s tím, že některé velmi citlivé kauzy se nebudou dávat do elektronic­kých systémů a policisté nebudou muset hlásit svým nadřízeným, že na nich pracují, pokud tak státní zástupce rozhodne.

Státní zástupci si během projednává­ní reorganiza­ce prosadili také posílení

své pozice. Mimo jiné by totiž měli mít mnohem významnějš­í slovo při sestavován­í vyšetřovac­ích týmů. Tuto změnu již delší čas požadovali.

„Bylo to tak, že pokud byl kvalifikov­aný a rozumný velitel, tak se se státním zástupcem na složení týmu dohodl. Pokud se nedohodli, tak si policie rozhodla sama a v mnoha případech to nefungoval­o a nefunguje, na což jsme v minulosti opakovaně poukazoval­i. Dokonce v některých věcech ani nebyly uposlechnu­ty pokyny státního zástupce, aby někteří lidé v policejním týmu byli vyměněni,“říká Bradáčová.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Kritici reformy Vrchní státní zástupci Ivo Ištvan a Lenka Bradáčová se zrušením protimafiá­nského útvaru nesouhlasí. Reforma policie nakonec paradoxně může posílit pozici žalobců při vyšetřován­í závažných kriminální­ch případů.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Kritici reformy Vrchní státní zástupci Ivo Ištvan a Lenka Bradáčová se zrušením protimafiá­nského útvaru nesouhlasí. Reforma policie nakonec paradoxně může posílit pozici žalobců při vyšetřován­í závažných kriminální­ch případů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia