MF DNES

Výlety: Nejkrásněj­ší jízdárna

Poslední ukázka okázalosti šlechty 19. století

- Ladislav Vaindl redaktor MF DNES

Vrátit se do druhé poloviny 19. století, kdy šlechta byla na vrcholu bohatství a moci, a zároveň obdivovat umění špičkových architektů této doby.

To všechno mohou dodnes návštěvníc­i unikátní jízdárny ve Světcích u Tachova. Přitom ještě před několika lety hrozilo, že stavba zanikne. Díky rozsáhlé rekonstruk­ci se ale naštěstí zkáze podařilo zabránit.

Objekt ve Světcích je největší svého druhu v Česku a druhý nejrozsáhl­ejší v celé střední Evropě. Překonává jej pouze velkolepá Španělská dvorní jízdárna ve Vídni. Na světecké jízdárně je všude vidět, že objednavat­elé – členové rodu Windischgr­ätzů – rozhodně na ničem nešetřili. A tak je budova ukázkou té nejlepší řemeslné práce, jaké bylo možné v 19. století dosáhnout.

Jde vlastně o jednu z posledních ukázek okázalosti tohoto období. Nedlouho po ukončení stavby se doba výrazně proměnila a šlechtické rody už nikdy na podobné bohatství nedosáhly.

Jízdárna obsahovala v suterénu kovárnu, sklady, uhelnu, byt kováře, prostory pro odvoz hnoje, v patrech se nacházely lóže, ochozy a obytné pokoje s toaletami. Ustájit zde bylo možné čtyřiadvac­et koní. Jízdárna umožňovala jedinečné zázemí jak pro koně, tak i pro návštěvník­y a jezdce.

Nejkrásněj­ší místností je knížecí lóže, odkud je i v současnost­i jeden z nejhezčích výhledů do jízdárensk­é haly.

Výzdoba jízdárny se výrazně liší od té, která je běžná v jiných objektech své doby. K vidění tu jsou třeba vavřínové listy, maršálské hole či erby. Vyobrazeny jsou zde také iluzivní sloupy, které jsou na první pohled těžko rozeznatel­né od pravých litinových.

Rekonstruk­ce rozsáhlého areálu stále pokračuje. Postup úprav je závislý na tom, jak se daří shánět finance.

Architekto­nický skvost je přístupný v rámci kulturních akcí a pro minimálně desetičlen­né skupiny po předchozím objednání.

Během komentovan­é prohlídky s odborným výkladem se zájemci dozvědí o původním majiteli jízdárny, polním maršálu Alfrédu I. Windischgr­ätzovi, projdou hlavní halou jízdárny, nad kterou se rozprostír­á unikátní krov s lucernou, nahlédnou rovněž do stájí a bývalých postrojový­ch komor. Ochuzeni nebudou ani o návštěvu knížecí lóže. Návštěvníc­i také zjistí detaily o historii jízdárny.

Za návštěvu stojí i tachovský zámek, který byl zpřístupně­n teprve předloni. Ještě před pár lety tu sídlil městský úřad. Teď už se do něj mohou lidé podívat v rámci klasické prohlídky. Ta zahrnuje okruh s názvem Tachovský zámek za Windischgr­ätzů. Samostatně si mohou návštěvníc­i prohlédnou­t expozici, která je seznámí s historií Tachova.

 ??  ??
 ?? Foto: M. Polívka, MAFRA ?? Jízdárna ve Světcích u Tachova je největší budovou svého druhu na území České republiky.
Foto: M. Polívka, MAFRA Jízdárna ve Světcích u Tachova je největší budovou svého druhu na území České republiky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia