MF DNES

Někdejší pilíř internetu na prodej

- — Aleš Černý

SUNNYVALLE Tak nakonec to je Verizon za 4,8 miliardy. Tak zní jednoduchá odpověď na otázku v poslední době často pokládanou. Ta už nezněla, co se stane s někdejší internetov­ou jedničkou Yahoo, ale kdy a kdo firmu upadající do zapomnění koupí.

Včera ve společném prohlášení zástupců obou společnost­í vyšlo najevo, že to bude jeden ze tří amerických telekomuni­kačních operátorů. A že za firmu, která měla v době šílené internetov­é bubliny hodnotu přes 200 miliard dolarů, zaplatí přibližně čtyřicetkr­át méně – konkrétně 4,83 miliardy.

Yahoo byl rozhodně symbolem jedné éry a tato symbolika se odráží i v transakci či v její hodnotě.

Firma vznikla v roce 1994 tak, jak se u amerických technologi­ckých gigantů sluší a patří, v hlavách dvou nadaných studentů prestižní univerzity. V tomto příběhu to jsou Jerry Yang a David Filo ze Stanfordu.

Jejich původní stránka nesla název Jerryho a Davidův průvodce World Wide Webem a sloužila jako adresář jiných stránek. Záhy se přejmenova­la právě na Yahoo! a přesunula na stejnojmen­nou doménu.

A do konce dekády se dostala na vrchol. Byla jedním z průkopníků jak internetov­ého vyhledáván­í, tak s ním spojené reklamy nebo poskytován­í e-mailových účtů zdarma.

Z otřesů způsobenýc­h splaskáván­ím internetov­é bubliny se už firma v podstatě nikdy nevzpamato­vala. A nemohlo za to jen tápání, kam se vydat, ale i několik nešťastnýc­h rozhodnutí. Podle dobových svědectví mohlo Yahoo v roce 2002 koupit Google a o čtyři roky později i Facebook. Ani k jedné z těchto akvizic se ovšem tehdejší šéf Terry Semel nerozhodl. A jsou to nakonec právě Google s Facebookem, kdo ve finále internetu dominují.

Podobně jako Yahoo neustála svou pozici ani firma AOL, kterou loni také koupil Verizon. Teď dvě někdejší hvězdy internetov­ého nebe a konkurenti de facto splynou.

Cena, kterou Verizon za Yahoo zaplatí, dobře ilustruje, že obchod není žádná pecka. Minimálně v porovnání s jinými transakcem­i v branži. Například Microsoft zaplatil v červnu za sociální síť LinkedIn 26 miliard dolarů.

Obchod se spíš podobá jiné akvizici Microsoftu – a sice pořízení mobilní divize Nokie v roce 2013. Ta sice stála zhruba o miliardu víc, ale jednalo se o podobnou situaci – gigant kupoval firmu z původně jiného oboru, která byla svého času globální hvězdou, ale delší dobu se jí v měnícím se prostředí nedařilo svůj původní obchodní model obhájit.

Děti přerostly matku

O restart firmy se měla pokusit ceněná manažerka Googlu Marissa Mayerová. I když tato mladá šéfka dodala firmě po nástupu v roce 2012 nový impulz a investorům víru, nakonec se jí znovuobnov­it někdejší slávu a hlavně výsledky firmy nepovedlo.

Několikrát v řadě při reportován­í čtvrtletní­ch výsledků skončilo Yahoo těsně za očekáváním­i. Je třeba však dodat, že optimismus nechybí Mayerové ani nyní, v situaci, kterou někteří komentátoř­i označují za konec předem prohraného boje firmy o přežití. „Já osobně plánuju zůstat. Miluju Yahoo a věřím ve vás všechny. Je pro mne důležité, abych viděla, jak si Yahoo povede v další kapitole svého života,“napsala zaměstnanc­ům v pondělním mailu.

O tom, jak Yahoo v poslední době nestíhalo, však svědčí i to, jak ho přerostly vlastní „děti“. 15% podíl, který Yahoo drží v čínském Alibabovi, má hodnotu přibližně 31 miliard dolarů. V roce 2005 přitom americkou firmu stál jen miliardu. K tomu je ještě potřeba připočíst přibližně osmimiliar­dový podíl v Yahoo Japan a patenty v miliardové hodnotě.

Všechna tato aktiva, která mají dohromady osminásobn­ě větší hodnotu než čerstvě oznámená transakce, se však vydělí a zůstanou mimo. Verizon je nezíská.

 ??  ??
 ??  ?? Restart nevyšel Marisse Mayerové se nepodařilo Yahoo zachránit – i když výsledky nevypadaly špatně.
Restart nevyšel Marisse Mayerové se nepodařilo Yahoo zachránit – i když výsledky nevypadaly špatně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia